Hlavní obsah

Dostavba pardubické ČEZ Areny se prodraží na 120 miliónů korun

Dostavba ČEZ Arény v Pardubicích se prodraží. Původní plány počítaly s investicí 60 až 80 miliónů korun, nyní se hovoří až o 120 miliónech korun. O modernizaci multifunkční haly, která by rozšířila zázemí sportovců, navýšila počet skyboxů a míst pro diváky, v úterý debatovalo na mimořádném zasedání městské zastupitelstvo.

Foto: www.arenapce.cz

ČEZ Aréna v Pardubicích

Článek

Dostavbu má zaplatit z úvěru Městský rozvojový fond, který stoprocentně vlastní město. Pardubický hokejový klub HC Moeller má peníze splácet v ročních splátkách devět miliónů korun. Zastupitelstvo záměr schválilo loni v září, kdy se ještě kalkulovalo s nižší sumou.

Na úterní informativním zasedání proto zaznívaly častěji kritické hlasy. "Pokud by se hokejový klub dostal do finančních problémů a nebyl schopný splácet, potom můžeme být postaveni před hotovou věc, že město bude muset ručit svým majetkem," řekl náměstek primátora Michal Koláček.

Za riskantní investici označil dostavbu ČEZ Arény také například zastupitel za Stranu zelených Jan Linhart. Předseda představenstva Městského rozvojového fondu a zastupitel Milan Tichý namítl, že ručit bance budou ČEZ Arénou.

Primátor Jaroslav Deml řekl, že je nutné zvážit rizika investice, přesto podle něj rozšíření sportovní haly město potřebuje. Nedůvěru některých zastupitelů se snažil rozptýlit také zástupce ODS Jiří Petružálek. "Není důvod, abychom o investorech pochybovali. Nejsou to pánové, co jezdí na kole nebo chodí s igelitovou taškou," řekl.

ČEZ Aréna už v minulosti pošla nákladnou rekonstrukcí za 400 miliónů korun. Z rozpočtu ročně město splácí 37 miliónů korun, uvedl Koláček. Další modernizací má hala projít od června do září, tedy v termínech, kdy je v ní naplánováno méně akcí.

Městský rozvojový fond vybírá firmu, která arénu přestaví. Až bude mít kompletní cenovou nabídku, vypíše výběrové řízení na banku, která poskytne úvěr, uvedl Tichý.

Reklama

Související témata: