Hlavní obsah

Slávistický hokejista Sobotka zkusí štěstí v Bostonu

Hokejový útočník Vladimír Sobotka z pražské Slavie je dohodnutý na smlouvě s vedením Bostonu Bruins, jednoho ze zakládajících klubů zámořské NHL. Devatenáctiletý juniorský reprezentant se již zotavil po operaci ramena a chystá se na tréninkové kempy Medvědů. Nejprve se v červenci potká s ostatními nováčky a v září by měl premiérově absolvovat hlavní kemp.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Útočník Slavie Vladimír Sobotka se snaží zastavit Tomáše Netíka ze Sparty.

Článek

Boston si ho vybral jako 106. hráče předloňského draftu. "Jsme na všem domluveni, ale kontrakt ještě nebyl oficiálně zaregistrován. Podle mého agenta jde jen o formalitu. Příští sezónu tedy budu hrát v Americe," uvedl dnes Sobotka pro server hokej.cz.

"Smlouvu jsem mohl podepsat už loni, po prvním roce, který utekl od mého draftu. Tehdy jsem ještě odmítl a řekl, že chci zůstat ve Slavii. Nyní je jiná situace. S návrhem kontraktu souhlasím, příští rok bych rád hrál v zámoří. Tenhle záměr jsem měl delší dobu," doplnil hráč.

Připravuje se na farmu

Kanadsko-americká NHL je jeho vysněnou soutěží, ale zůstává realistou a možnosti, že by hned od začátku příštího ročníku setrval v prvním týmu, příliš nevěří. "Samozřejmě si nemohu myslet, že přijedu a hned udělám první tým. Bylo by to sice hezké, ovšem spíš si myslím, že mě pošlou na farmu. Připravuju se na to," uvedl Sobotka. Je si také dobře vědom, že farmářská AHL je soutěží, kde není o tvrdost nouze, hráči se chtějí ukázat. "Sleduju, co o farmářské lize říkají jiní naši hráči. Ale nebojím se," dodal.

Obavy má pouze ze zranění. "Chci být zdravý. Pokud budu v pořádku, věřím, že bych mohl hrát dobře," řekl Sobotka, který zmeškal výraznou část poslední extraligové sezony kvůli vykloubenému ramenu. To ho dlouhodobě zlobilo a naposledy o sobě dalo vědět v lednovém souboji s Vítkovicemi. "Teď už jsem v pohodě. Šel jsem na operaci, následovalo léčení. Nyní už makám v letní přípravě naplno a nepotřebuju žádné úlevy," pochvaloval si Sobotka.

Umí se o sebe postarat

Ani stěhování do neznámého prostředí by pro talentovaného útočníka nemělo být překážkou. "Ve čtrnácti letech jsem šel z Třebíče do Prahy. Teď budu v podobné situaci. Umím se o sebe postarat, takže by mělo být všechno v pohodě," prohlásil Sobotka. Věří, že se popasuje i s jazykovou bariérou. "Učil jsem se ji (angličtinu) od čtvrté třídy. Nějaké základy mám, snad si poradím," řekl.

Třebíčský rodák by se mohl potkat v klubu s dalšími českými hráči Petrem Tenkrátem, Davidem Krejčím a Petrem Kalusem. "S klukama jsem byl v kontaktu přes internet, dost informací jsem od nich získal během sezóny. Zajímalo mě, jak to tam chodí. Po sezóně jsem s nimi ještě nemluvil, myslím, že se ani nepotkáme na kempu nováčků," řekl Sobotka.

Reklama

Související témata: