Hlavní obsah

Vsetín nesmí pokračovat v hokejové extralize

VELKÁ BÍTEŠ

Vsetín, jehož hospodaření v posledních letech provázejí dluhy, nesmí pokračovat v hokejové extralize. Asociace profesionálních klubů (APK) tým ve středu odpoledne na valné hromadě ve Velké Bíteši vyloučila z nejvyšší soutěže za to, že v sezóně 2006/07 nedodržel licenční pravidla. Valašský klub se ale proti rozhodnutí APK odvolává k arbitráži hokejového svazu.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Na vsetínský stadión Na Lapači se v příští sezóně zřejmě na extraligu chodit nebude.

Článek

„Předložil jsem doklady, které potvrzovaly, že jsme všechny dluhy zaplatili, přesto byl klub z rozhodnutí valné hromady z extraligy vyloučen s tím, že náš vinkulovaný vklad nesplňoval podmínky APK. Samozřejmě se ale odvoláme a učiníme tak nejpozději do týdne, aby byl ještě čas toto rozhodnutí zvrátit,“ řekl šéf vsetínského klubu Oldřich Štefl, jenž jednání APK ihned po verdiktu opustil.

Hokejisté Vsetína tak s největší pravděpodobností zmizí po třinácti letech z nejvyšší soutěže. Asociace profesionálních klubů Vsetínu už neudělila kvůli ekonomickým problémům extraligovou licenci. Pro jejich vyloučení hlasovalo všech deset klubů z Čech, proti byly tři moravské kluby. Další dva se hlasování zdržely. Nadcházející ročník extraligy se tak bude hrát téměř jistě se čtrnácti mužstvy.

Bude moci hrát alespoň v první lize?

„Vsetínskou hokejovou jsme vyloučili z extraligy z důvodů neplnění a porušování povinností stanovených valnou hromadou APK. Jejich předložený vinkulovaný vklad pro sezónu 2006/2007 totiž nesplňuje stanovené podmínky. Navíc Vsetínští nenaplnili povinnost uhradit včas veškeré nevyřízené finanční závazky,“ zdůvodnil rozhodnutí ředitel APK Ctibor Jech.

Prozatím nikdo netuší, co bude s hokejem ve Vsetíně dál a zda bude moci šestinásobný mistr startovat aspoň v I. lize. „To není otázka pro nás,“ tvrdili shodně Jech i ředitel extraligy Stanislav Šulc. „Na toto snad ani hokejové řády nepamatují,“ připustil Jech.

V arbitrážní komisi Štefl hlasovat nesmí

Štefl je paradoxně členem šestičlenné arbitrážní komise, která bude odvolání Valachů řešit. O osudu Moravanů však rozhodnou jenom tři hlasy. „Každá strana, tj. Vsetín a APK, si ze členů komise vybere po jednom arbitrovi. Štefl ale za Vsetín samozřejmě nebude moci hlasovat. Třetí hlas budu mít jako předseda já,“ vysvětlil šéf arbitrážní komise Tomáš Král, podle něhož už proti jejímu rozhodnutí nebude odvolání.

Jech nehodlal spekulovat, co by se stalo v případě, kdyby arbitrážní komise vsetínskému odvolání vyhověla. „O tom jsme vůbec nepřemýšleli. Absolutně to teď neřešíme. Už tak máme velké zpoždění s přípravou nového ročníku extraligy,“ tvrdil.

Podle slávistického trenéra a manažera pražského klubu Vladimíra Růžičky byl Vsetín vyloučen po právu. „Byla přece dopředu dohodnuta nějaká pravidla a pokud vím, tak je Vsetín nesplnil. Právní rozbor, který byl na jednání předložen, hovoří jasně. Proto jsme takto rozhodli. Vím, že je to pro Oldu Štefla a vsetínské hokejisty i fandy nepříjemné, ale musí si uvědomit, že vina je na jejich straně,“ tvrdil Růžička.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 Vsetín - Kladno 3 : 4 dohráno
20240422T18 : 00:00+0200
Vsetín vs. Kladno
Vsetín vs. Kladno
Vsetín
Kladno