Hlavní obsah

Obránce Kadlec míří ze Slavie do Omsku

OMSK/PRAHA

Hokejový obránce Petr Kadlec míří z pražské Slavie do Avangardu Omsk. V novém působišti uzavřel třicetiletý zadák podle oficiálních internetových stránek ruského klubu roční smlouvu. Slavia tak ztrácí další oporu po odchodu slovenského obránce Dominika Graňáka do Färjestadu a útočníka Vladimíra Sobotky do Bostonu.

Foto: čtk

Petr Kadlec (vpravo) na archivním snímku s Jaroslavem Bednářem.

Článek

"Ještě to nemáme oficiálně potvrzené, protože čekáme na faxovou zprávu z Ruska. Je ale velmi pravděpodobné, že Petr Kadlec skutečně do Omsku odejde. V našem klubu měl smlouvu ještě na jednu sezónu. Je to po Michalu Supovi druhý služebně nejzkušenější hráč, a proto se budeme muset snažit sehnat nějakou adekvátní náhradu," řekl oficiálním klubovým stránkám Slavie její generální manažer a trenér Vladimír Růžička.

Kadlec působil v dresu Slavie téměř nepřetržitě od roku 1995, jen v sezoně 1999/2000 hostoval v Plzni. Po návratu se vypracoval v jednu z hlavních opor Růžičkova týmu. V roce 2003 se představil na mistrovství světa ve Finsku, kde v devíti zápasech zaznamenal sedm bodů za gól a šest asistencí.

Vzápětí ho draftovala Florida a Kadlec se vydal zkusit štěstí v NHL. Pod vedením trenéra Mika Keenana ale nedostal příležitost ani v jednom z přípravných zápasů a vrátil se do Slavie. Nyní se tak vydává na první plnohodnotné zahraniční angažmá. V Avangardu se potká s krajanem Pavlem Rosou.

Podmínky v Rusku konzultoval se spoluhráčem Bednářem 

"Jsem rád, že se to upeklo. Něco takového jsem možná už potřeboval, změna mi snad prospěje," řekl Kadlec v rozhovoru pro ČTK. Slavia snižuje svůj rozpočet a odchodu jednoho z nejlépe placených hráčů, navíc za zajímavé odstupné, se nebránila. "Že o mě mají zájem z Omsku, mi před nějakou dobou zavolal generální manažer Růžička. Začalo se jednat, kluby se dohodly," připojil ofenzivní zadák.

Nabídka špičkového ruského klubu by se prý těžko odmítala. "Bylo to lehčí rozhodování, když o mě měl zájem klub, který hraje stále o nejvyšší místa v takové soutěži, jako je ruská superliga," navázal Kadlec. V Omsku působilo už několik českých hokejistů a slávistický bek se na tamní prostředí ptal zatím jen svého dosavadního klubového spoluhráče Jaroslava Bednáře. "Bavili jsme se o tom už asi před čtrnácti dny. Zjišťoval jsem, co tam člověk může očekávat a tak."

Do Ruska zamíří přibližně za dva týdny, kdy Avangard zahájí přípravu. "Pojedu sám a až tam vyřídím bydlení a další věci, přiletí za mnou přítelkyně," uvedl Kadlec, pro něhož uplynulá sezóna skončila ve druhém utkání vyřazovací části po zranění kolena. Po operaci nyní začíná s lehčím tréninkem. "První dva týdny asi ještě v Omsku nebudu moct trénovat naplno."

V uplynulém ročníku extraligy si připsal Kadlec v 54 zápasech včetně play-off 17 bodů za dvě branky a 15 asistencí. Celkem má na kontě v nejvyšší soutěži 641 utkání a 260 bodů za 51 tref a 209 přihrávek. Za národní tým odehrál 52 utkání a vstřelil tři branky, ale naposledy oblékl jeho dres v prosinci 2005.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec