Hlavní obsah

Ve Spartě dumají, kým nahradí klubové ikony

Čeká hokejového mistra po tučných letech hubená sezóna? Po letních odchodech klíčových hráčů to vypadá, že se těžce oslabení sparťané stáhnou v extralize do ústraní. „Nemáme povinnost sestavit každý rok mužstvo, jež získá titul,“ tvrdí sparťanský manažer Petr Bříza.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Po odchodech řady zkušených hráčů bude Sparta spoléhat také na služby střelce Petra Tona

Článek

Ze sestavy mizí trio klubových ikon Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka, Ondřej Kratěna. První dva se pokusí o štěstí v NHL, třetí si vyzkouší rychlost finské ligy. „Odchod Kratěny s Hlinkou se čekal, ale že si odvedla Tampa i Hlaváče, to je pro Spartu rána,“ říká bývalý obránce Pražanů a národního týmu František Kučera.

„Když si v NHL vyhlédnou našeho hráče a do 15. června s ním podepíšou smlouvu, tak jsme absolutně bezmocní. Smlouva s NHL ani neumožňuje finanční kompenzaci, když Hlaváč odchází do zámoří opakovaně. Taková je tvrdá realita evropského hokeje,“ štve Břízu.

Bříza by ve Spartě rád viděl Ujčíka

Trojice odcházejících útočníků nastřílela v základní části minulého extraligového ročníku více než třetinu sparťanských gólů – 60, v play-off přidala dalších 18. Ještě horší však pro Spartu je, že na Hlinkovi s Hlaváčem stavěl klub svou koncepci. Ta se teď rozpadla. „Oba mají sparťanské srdce, byli hvězdami a vyloženě na ně chodili i diváci,“ připomíná Bříza. „Takové hráče neseženete, prostě na trhu nejsou,“ přikyvuje Kučera.

Při shánění náhrad zatím mistr velkou rybu neulovil. „Přišli mladí kluci, k nim zkušenější slovenský centr Vaic, další jména se mohou ukázat během sezóny. Tentokrát asi nerozehrajeme soutěž s mužstvem, které je hotové,“ myslí si sparťanský manažer, který by rád v týmu viděl třeba Viktora Ujčíka. Ten je zatím bez angažmá. „To je ale výjimka, většina hráčů je pod smlouvou. Situace na hráčském trhu není snadná,“ dodává Bříza.

Bříza: Odchody tahounů jsou výzvou pro hráče, kteří tu zůstali

Na spolupráci se ale domluvil s 35letým Petrem Nedvědem, druhým nejproduktivnějším Čechem v historii NHL. „Mohl by ve Spartě hrát, ale jeho touha jít zpátky do zámoří je silná,“ připomíná Bříza. „Bude hodně záležet na tom, jak se příprava povede Jardovi Nedvědovi, a jestli mu Sparta nabídne smlouvu. Hrát s bráchou v jednom mančaftu by asi byla pro Petra velká motivace,“ domnívá se Kučera.

Situace trochu připomíná rok 2000, kdy Spartu po zisku titulu opustila čtveřice Benýšek, Kučera, M. Sýkora a D. Výborný. Úřadující mistr pak měl problémy a v sezóně měnil trenéry.

„Já myslím, že se tohle opakovat nebude. Ve Spartě byl tehdy jiný management. Místo, aby byli trochu trpěliví, tak přivedli Miloše Říhu, který chtěl zavádět vlastní pořádky a všichni víme, jak to dopadlo. Možná Sparta nebude mít tak dobrou základní část, ale v play-off se vždycky o hodně zvedne,“ nedělá si Kučera starosti. „Odchody tahounů jsou hlavně výzvou pro hráče, kteří tu zůstali,“ snaží se Bříza nabudit sparťanské „sirotky“.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice