Hlavní obsah

Na led přesunula svou přípravu také mistrovská Sparta

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty znovu po delší době vkročili na led T-Mobile Areny, kde si vítězstvím nad Pardubicemi před více než třemi měsíci zajistili obhajobu mistrovského titulu. Kádr úřadujících šampionů doznal velkých změn a především útočné trio Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka a Ondřej Kratěna nebude jednoduché nahradit.

Článek

Vedle uvedených útočných es, s nimiž Spartě odešlo hned 78 gólů z celkových 231, které v sezoně 2006/07 včetně play off vstřelila, nebudou pod vedením trenérské dvojice František Výborný - Marian Jelínek nadále působit ani brankáři Dušan Salfický a Petr Přikryl, který bude hostovat v Ústí nad Labem, obránci Ladislav Benýšek s Richardem Stehlíkem a útočníci Luboš Rob a David Vrbata. Další forvard Jan Marek prodloužil působení v Magnitogorsku.

Nahradit je se pokusí mladý gólman Martin Štefl ze Vsetína či útočníci Michal Havel z Kladna, Tibor Melichárek z Trenčína, liberecký Ľubomír Vaic, ze Slavie hostující David Švagrovský, který hrál naposledy za Arizona Sundogs v zámořské CHL, a diváky velmi očekávaný návrat prožije Petr Nedvěd, druhý nejproduktivnější Čech v zámořské NHL po Jaromíru Jágrovi. Barvy Sparty by mohl hájit také jeho starší bratr a letitá opora klubu Jaroslav Nedvěd, který se s týmem již delší čas připravuje. "Uvidíme, jak to bude vypadat na ledě," řekl před dnešním tréninkem.

Duba netrénuje, je po operaci

Na sraz týmu sice dorazili ještě také Hlaváč s Hlinkou, příprava na ledě se však zatím netýká předpokládané brankářské jedničky Tomáše Duby. "V průběhu června jsem byl na operaci. Nechtěli jsme ji nejdříve podstupovat s tím, že to zkusíme vyléčit klidem, ale bohužel se operační zákrok posléze ukázal jako nevyhnutelný," přiblížil Duba pro ČTK následky svého zranění z konce extraligového ročníku. "Zatím mám rehabilitaci, pak budu dohánět ztracenou kondici a snažit se dostat rychle do formy. Prozatím je těžké dělat nějaké odhady, ale já jsem v tom velký optimista, tak věřím, že začátek extraligy stihnu," věřil Duba.

Trenér Výborný věří, že Sparta dokáže odchod hvězd nahradit. "Po úspěchu takové období vždy přichází, ať už ve fotbale nebo v hokeji, je to koloběh. Po předloňské sezoně odešli Chabada, Marek, Kašpařík nebo Pepík Straka, což byl podobný úbytek bodů, tihle hráči byli na ledě i v klíčových momentech a odvedli vždy svoje. Teď to bude podobné," uvedl Výborný.

"Chybět nám to samozřejmě bude, ale na druhou stranu věřím, že noví hráči jsou schopní je nahradit. Hlavní je, aby se dobře sžili s prostředím i kolektivem a chtěli pro Spartu pracovat, neboť pro to jsme je vybrali a teď už musí svou kvalitu prokázat oni na ledě," doplnil kouč.

Sparťanský lodivod vypadal se situací dlouhodobě vnitřně smířený. "Člověk však přeje těm hráčům, kteří tady pro Spartu něco odevzdali a jsou za nimi výsledky, aby dosáhli na lepší smlouvy a podmínky, někteří i na tu vysněnou NHL," řekl Výborný.

Podle svých slov už teď nebude nutně hledat další posily. "Pokud by se objevila ještě možnost získat nějakou velkou posilu, tak by se o tom dalo uvažovat, ale jinak myslím, že už ne." K případnému doplnění týmu se podívá mezi odchovance klubu. "Nějací mladíci tu jsou, například Kupec, Rybecký, Mrňa, ale ta konkurence tu stále je a bude pro ně tím pádem i těžké se do týmu dostat," připustil Výborný.

Petr Nedvěd musí "pouze" prodat to, co umí

Kouč bude hodně spoléhat na Petra Nedvěda, centra s dlouhodobými zkušenostmi ze zámořské NHL. "Myslím, že Petr zapadne dobře. Není to úplně nová tvář, ve Spartě hrál již při výluce a každý rok ho tu máme, když nás požádá, zda by tu mohl být na pár tréninků s námi. U něj jde pouze o to, aby to, co skutečně umí, tady prodal a stal se vůdčí osobností celého týmu," nastínil své představy Výborný.

Kouč mistrovského týmu uplynulých dvou sezon také naznačil, že ne ve všech klubech musí převažovat radost z obnovení hokejového poháru. "Myslím, že v některých týmech by byli radši za tu variantu, kdy si soupeře volí podle sebe a přípravu si sami organizují," odtušil Výborný. "Přistoupit na to musíme, neboť se takhle asi dohodla APK, ale my jsme si v minulém roce dělali přípravu podle svého výběru, což je, myslím si, lepší," řekl Výborný.

Přehled přípravných zápasů:
Čtvrtek 2. srpna: Sparta - Liberec (17:00, Tipsport Hockey Cup),
úterý 7. srpna: Pardubice - Sparta (17:00, Chrudim, Tipsport Hockey Cup),
čtvrtek 9. srpna: Ústí nad Labem - Sparta (17:30, Tipsport Hockey Cup),
čtvrtek 16. srpna: Sparta - Pardubice (17:00, Nymburk, Tipsport Hockey Cup),
úterý 21. srpna: Sparta - Ústí nad Labem (17:00, Tipsport Hockey Cup),
čtvrtek 23. srpna: Liberec - Sparta (17:00, Tipsport Hockey Cup),
neděle 26. srpna: Eisbären Berlín (Něm.) - Sparta (16:00, Berlín),
úterý 28. srpna: Sparta - Karlovy Vary (17:00),
pátek 31. srpna: Sparta - Znojmo (12:00),
úterý 4. září: Sparta - Eisbären Berlín (Něm.) (17:00),
čtvrtek 6. září: Sparta - Česká republika "20" (17:00).

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín