Hlavní obsah

Petr Nedvěd: Budu chtít vytvořit novou partu

PRAHA

V pondělí se poprvé se Spartou sklouzl na ledě. V příští sezóně má být ale útočník Petr Nedvěd největší hvězdou hokejového mistra. „Tlak tu bude, ale měl bych to zvládnout,“ doufá hráč zocelený takřka tisícovkou bitev v NHL. Bývalá dvojka draftu z roku 1990 bude chtít ukázat, že jí to s pukem stále jde.

Článek

Jenže v hlavách sparťanských fanoušků vrtají otazníky: 1. Nahradí Nedvěd odchody J. Hlinky s Hlaváčem? 2. Bude mít protřelý forvard dostatek motivace, aby zářil v české extralize? 3. Předchozí sezóny Nedvědovi vůbec nevyšly, nastane obrat k lepšímu? Dva poslední ročníky v NHL rodákovi z Liberce hodně pošramotily pověst. Angažmá ve Phoenixu, Philadelphii a Edmontonu skončila fiaskem.

„Těžko říct, proč se to nepovedlo. Věřím ale, že hokeje v sobě mám pořád hodně,“ tvrdí Nedvěd, který poznal fungování pražského klubu v sezóně 2004/05 v době výluky v NHL.

Tehdy Sparta nepřešla nástrahy čtvrtfinále. Letos má však potvrdit dva mistrovské tituly po sobě a to je těžký úkol. „Hráče, jako byli Hlinka a Hlaváč, nenahradíte. Mezi nimi to fungovalo, dokázali přitáhnout diváky. Já se jen můžu snažit hrát co nejlíp. A taky budu chtít vytvořit úplně novou partu,“ vyhlašuje Nedvěd. „Nejdřív však musím ten tým pořádně poznat.“

Extraligu nebere jako ústup ze slávy

Za dlouhé roky kariéry je připraven, že na něj bude vyvíjen značný tlak. Ve Spartě se možná ještě zdvojnásobí. „Tlak bude úplně na všechny. S tím musí každý počítat. Sparta dvakrát vyhrála titul a ještě jí odešli klíčoví hráči,“ říká Nedvěd, který si jako nový lídr prozatím nepřipadá. „S trenérem Výborným si o tom teprve promluvíme.“

Nedvěd ovšem nebere české angažmá jako ústup ze slávy. „Já si na nějakém komfortu nijak zvlášť nezakládám. Cestování autobusem mi vyhovuje víc než létání. Navíc Sparta má skvělou kabinu, možná srovnatelnou se zámořskými kluby. Nebude problém,“ soudí posila.

„Počítal jsem, že se jednou vrátím a v české lize budu hrát. Ostatní evropské nabídky jsem hned zamítl. Chtěl jsem hrát v Česku nebo v NHL, kde jsem mluvil se čtyřmi týmy. Jenže se to táhlo a nakonec to padlo.“

Teď Nedvěd ještě čeká, jak se vyvine situace kolem jeho bratra Jaroslava, který také trénuje se Spartou. Hrát se sourozencem by hvězdu lákalo. „To je oboustranná věc. Pro bráchu i pro mě. Byl bych rád, kdyby Jarda ve Spartě místo získal. Skvěle se na to připravil a určitě na to má,“ je přesvědčen Nedvěd.

Reklama

Související témata: