Hlavní obsah

Arbitráž rozhodla, že bude řešit kauzu Vsetín

Arbitrážní komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v úterý rozhodla, že řešení kauzy Vsetín je v její kompetenci a pozve si obě strany sporu, aby je vyslechla. Šestinásobný extraligový mistr se obrátil na arbitráž poté, co ho valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) na začátku června vyloučila z nejvyšší soutěže. O výsledku dnešního jednání komise informoval ČTK tiskový mluvčí svazu Pavel Bárta.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Zimní stadión ve Vsetíně

Článek

Arbitráž, jejímž řízením byl pověřen Vladimír Balaš, se sešla za účasti dalších dvou členů Radovana Vrbky a Petra Řezníčka na místě, které zůstalo médiím a veřejnosti utajeno. Nejdříve posuzovala, zda je vůbec v její kompetenci tento případ rozhodovat. Nejvyšší domácí soutěž totiž neřídí svaz, ale APK LH.

Když arbitráž dospěla k závěru, že tato kauza splňuje podle řádů všechny podmínky a může ji rozhodovat, určila čtyři termíny pro setkání s oběma stranami sporu. K němu by mělo dojít nejdříve v příštím týdnu a nejpozději v tom dalším. Další variantou bylo, že arbitráž rozhodne jen na základě podkladů, která dostala k dispozici.

"Vzhledem k tomu, že zatím nemáme oficiální rozhodnutí, k tomu nemám moc co říct," reagoval v rozhovoru s ČTK vsetínský šéf Oldřich Štefl. Skutečnost, že kauzu bude řešit hokejová arbitráž, ale vítá. "Jsme rádi," uvedl Štefl, přestože klub znovu ztrácí drahocenný čas v přípravě na sezonu. Nejistota kolem Vsetína se potáhne minimálně do začátku srpna.

"S tím se bohužel nedá nic dělat," podotkl Štefl. Možnost, že by arbitráž řešila spor už dnes na základě podkladů, které má k dispozici, podle něj nepřicházela v úvahu. "Žádné takové informace nemám, podle mě tam taková možnost nebyla. Musíme čekat," doplnil. Příprava vsetínských hokejistů bude dále pokračovat podle plánu, ve středu dopoledne je čeká úvodní trénink na ledě zimního stadionu na Lapači.

Pro vyloučení Vsetína hlasovalo počátkem června deset extraligových klubů, protože valašský celek nesplnil podmínky pro účast v nejvyšší soutěži. Hlavním důvodem bylo, že vedení extraligy nemohlo čerpat z bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že se jednalo jen o termínovaný vklad města.

Vyřazení Vsetína z extraligy v minulých dnech šetřil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který dospěl k rozhodnutí, že vyloučení nebylo v rozporu se zákony. Nový ročník extraligy, který je nalosován se čtrnácti účastníky bez Vsetína, začne v polovině září. Všechny extraligové kluby ale až do rozhodnutí zůstávají v napětí, zda se bude hrát se čtrnácti či patnácti týmy. Kdyby Vsetín neuspěl u arbitráže, chce se bránit u civilního soudu.

Reklama