Hlavní obsah

Dopita: S hokejem skončím, až zjistím, že se na ledě trápím

Ačkoliv Jiří Dopita oslaví v průběhu letošní extraligové sezóny už devětatřicáté narozeniny, pověsit brusle na hřebík zatím nehodlá. „Podobné otázky slýchávám poslední zhruba čtyři roky docela často. Já ale konec dopředu neplánuju, pořád cítím, že jsem na tom herně docela dobře,“ říká znojemský útočník v rozhovoru pro Právo.

Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Znojemský Jiří Dopita (uprostřed) oslaví v letošní extraligové sezóně 39. narozeniny.

Článek

Po skončení uplynulé sezóny jste se podrobil operaci pravého kolena. Jak probíhá rehabilitace?

Bez větších problémů. Nemohl jsem se znojemským týmem absolvovat suchou přípravu, ale snažil jsem se co nejvíc odtrénovat individuálně. Hodně jsem najezdil na rotopedu a operované koleno jsem se snažil rozhýbat i pomocí speciálních cviků, které mi poradili lékaři. Věřím, že manko v kondici brzy doženu.

Na ledě jste se už k mužstvu přidal. Zapojíte se i do přípravných zápasů?

Prozatím ne. Nehodlám zbytečně riskovat, že mě někdo do kolena trefí. Chystám se odehrát pět či šest přátelských utkání až v době, kdy se bude blížit start extraligy.

Jak hodnotíte kvalitu současného znojemského celku?

Jsem přesvědčen, že obránci Tesařík s Chmelířem či útočníci Radek Procházka a Demel nám hodně pomůžou. Myslím si, že máme silnější tým než loni. Budeme to ale samozřejmě muset prokázat na ledě.

Přivítal jste příchod nového kouče Václava Sýkory?

On i asistent Pavel Hynek toho už mají v trenérské kariéře hodně za sebou. Vedení klubu se určitě rozhodlo dobře.

Chystáte se na poslední extraligovou sezónu?

To netuším. Ve 38 letech mám pořád do hokeje obrovskou chuť. Podobné otázky slýchávám poslední zhruba čtyři roky docela často. Já ale konec dopředu neplánuju, pořád cítím, že jsem na tom herně docela dobře. Samozřejmě však vím, že nelze vrcholový hokej hrát donekonečna. Až zjistím, že se na ledě trápím, anebo mně přestane sloužit zdraví, kariéru ukončím.

Už jste se ale dal i na funkcionářskou dráhu. Jak to vypadá s vašimi plány dostat Olomouc zpět do extraligy?

Tak daleko se zatím nedívám. Momentálně se netajíme v Olomouci obrovskou touhou napravit loňskou sezónu, kterou hanácký tým totálně zpackal. Od září musíme hrát v první lize mnohem důstojnější roli. I proto jsem teď do Znojma nepustil obránce Kříže, jenž si zde na jaře vedl velmi dobře v extraligovém play-off. V Olomouci patří k pilířům zadních řad.

Nenaruší to velmi dobrou spolupráci mezi Znojmem a Olomoucí?

Doufám, že ne. Znojemskému šéfovi Jardovi Vlasákovi jsem slíbil, že by Kříž mohl přijít na hostování v průběhu sezóny. Ale jen za předpokladu, že se Olomouci vydaří začátek soutěže.

Jak nesete jako bývalý hráč Vsetína vyloučení valašského klubu z extraligy?

Na jednu stranu mě to strašně mrzí, protože jsem ve Vsetíně prožil zřejmě nejkrásnější roky v kariéře. Na atmosféru oslav mistrovských titulů nikdy nezapomenu. Výkony, které Valaši předváděli v posledních dvou sezónách, však nebyly důstojné celku nejvyšší soutěže. Kdyby v nich měli pokračovat, je lepší, když si místo nich zahrají extraligu špičková mužstva první ligy. Mám ovšem obavy, že na vyřazení extraligového týmu doplatí časem i vsetínská mládež.

Poté, co jste ze Vsetína odešel, vás tamní fanoušci příliš nemilovali.

Křiklouni se najdou všude. Já se ale do Vsetína rád vracím. Mám tam pořád spoustu kamarádů a známých, s nimiž si kdykoliv rád popovídám.

Už vám Vsetín vyrovnal všechny dluhy?

Nemám tam už téměř žádné finanční pohledávky. Takové záležitosti však rozhodně nechci řešit přes noviny.

V minulosti jste působil také v zámořské NHL. Co říkáte tomu, že se v ní platy hokejistů opět prudce zvedají?

Bavil jsem se o tom s agentem Petrem Svobodou. Smáli jsme se, že nedávná výluka v NHL byla téměř zbytečná, když majitelé klubů vyplácejí hráčům skoro stejné peníze jako dřív. Když na to ale mají a vyplatí se jim to, není zřejmě důvod, aby se kluby jakkoli omezovaly.

Nedávné tažení mladých českých fotbalistů na MS dvacetiletých bývá přirovnáváno k hokejovému Naganu, jehož jste byl přímým aktérem. Sledoval jste šampionát v Kanadě?

Finále jsem si ujít nenechal. Docela jsem si zápas u televize užil. Argentinci sice zvítězili asi zaslouženě, ale naši kluci odvedli taky skvělou práci. Příjemně mě výborným výkonem překvapili.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice