Hlavní obsah

Arbitráž v kauze Vsetín nerozhodla, čeká na další důkazy

PRAHA

Arbitrážní komise Českého svazu ledního hokeje po pondělním ústním jednání v kauze vyloučení Vsetína z extraligy nerozhodla. Zástupcům Vsetína a Asociace profesionálních klubů ledního hokeje jako oběma stranám sporu dala šanci předložit ještě další písemné důkazy. Poté se arbitráž znovu sejde a definitivně rozhodnout by měla v horizontu jednoho, maximálně dvou týdnů.

Článek

"Členové komise uzavřeli ústní část, kdy se seznámili se stanoviskem APK i vsetínského klubu. Rozhodnutí bylo odloženo, Vsetín ještě dodá některé dokumenty. Obě strany by uvítaly co nejrychlejší vyřešení případu, předseda komise potvrdil, že rozhodování nemíní protahovat. Očekávám, že jasno by mělo být na počátku příštího týdne," řekl serveru hokej.cz ředitel extraligy Stanislav Šulc, který se jednání osobně zúčastnil.

Arbitráž, jejímž řízením byl pověřen Vladimír Balaš, se sešla za účasti dalších dvou členů Radovana Vrbky a Petra Řezníčka opět na médiím a veřejnosti utajeném místě, podobně jako před dvěma týdny. Tehdy posoudila, že tento případ je v její kompetenci a může o něm rozhodovat. Nyní už při ústním jednání podle Balaše komise vyřešila všechno, co potřebovala, takže ho uzavřela.

"Nemůžeme oběma stranám, konkrétně Vsetínu, odepřít možnost, aby předložil další důkazy. Vsetín má teď třídenní lhůtu na dodání a od doručení bude mít protistrana také třídenní lhůtu se k tomu vyjádřit. Během krátké chvíle by pak měly obě strany vypracovat konečné písemné návrhy. Všichni mají zájem, aby rozhodlo co nejrychleji. Mělo by to být za týden, maximálně za dva," řekl ČTK Balaš.

Vsetín musí předložit bankovní výpisy

Vsetín už ale začíná být z natahování procesu otrávený. "Vzhledem k tomu, že čas hraje proti nám, z toho nejsme nadšeni. Chceme mít co nejdříve jasno. Proč se to pořád oddaluje, se ale musíte zeptat pana doktora Balaše," řekl ČTK předseda představenstva Oldřich Štefl, kterého o výsledku dnešního jednání informoval právník, jenž klub v kauze zastupuje. "Musíme ještě předložit bankovní výpisy o úhradách," přiblížil Štefl, o jaké písemné podklady jde.

Pro vyloučení Vsetína hlasovalo na počátku června deset extraligových klubů, protože valašský celek nesplnil podmínky pro účast v nejvyšší soutěži. Důvodem bylo, že vedení extraligy nemohlo čerpat ze sedmimilionové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že šlo jen o termínovaný vklad města. Navíc klub podle dalších zpráv médií některé dluhy údajně nezaplatil ve stanoveném termínu a další z minulosti zůstaly nevyřešeny.

Kdyby Vsetín neuspěl u arbitráže, chce se bránit u civilního soudu. Pokud by mu naopak dala zapravdu, měl by se valašský klub vrátit do extraligy. Na rychlém vyřešení kauzy mají zájem obě strany, jelikož v takovém případě by se extraliga hrála místo se čtrnácti s patnácti týmy a musela by se přelosovat. V současné době je start soutěže s čtrnácti účastníky naplánován na 12. září, kdy se v předehrávce úvodního kola mají utkat Slavia s Českými Budějovicemi.

Vyřazení Vsetína z extraligy prošetřuje i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Související témata: