Hlavní obsah

Verdikt arbitráže v kauze Vsetín by měl být oznámen v pondělí

Výsledek arbitráže v kauze vyloučení Vsetína z hokejové extraligy by měl být definitivně zveřejněn v pondělí. Arbitrážní komise hokejového svazu sice už vynesla verdikt ve věci vsetínské stížnosti proti červnovému rozhodnutí Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, ale jeho oznámení zatím brání nezbytné právní úkony.

Foto: /www.hc-vsetin.cz

Útočník Miroslav Barus v barvách Vsetína - archivní fotografie.

Článek

Právník Vladimír Balaš, který byl řízením arbitráže pověřen, musí nejdříve rozhodnutí dát podepsat dalším dvěma arbitrům Radovanu Vrbkovi a Petru Řezníčkovi. Potom odešle verdikt oběma stranám sporu, které ho pak prý mohou prezentovat veřejnosti, což by se mělo stát zřejmě v pondělí.

Nezbytné podpisy arbitrů na dokumentech totiž nebudou dříve než v pátek večer. "Za chvíli vyrážím. Vzhledem k tomu, že je jeden z kolegů z Chrudimi a druhý z Brna, bude to trvat," řekl ČTK Balaš, který sídlí v Praze. Další čas zabere doručení rozhodnutí vsetínskému klubu a APK. "Musíme jej doručit proti potvrzení o převzetí," dodal Balaš.

Nejistota klubů v české extralize by tak měla brzy skončit. Nejvyšší soutěž je se čtrnácti účastníky rozlosována s oficiálním startem v pátek 14. září, přičemž už o dva dny dříve se bude hrát předehrávka Slavie s Českými Budějovicemi. Pokud by ale arbitráž vrátila valašský klub do extraligy, musela by APK nově vytvořit rozpis pro patnáct účastníků. Ten by nahustil termínovou listinu a řadě klubů by mohl nadělat problémy v konkurenci s dalšími akcemi v jejich domovských halách.

Vsetín je připraven i na civilní soud

Vsetín byl vyloučen z extraligy 6. června, kdy hlasovalo pro jeho vyřazení deset klubů. Valašský celek nesplnil podmínky pro účast v nejvyšší soutěži. Důvodem vyřazení bylo, že vedení extraligy nemohlo čerpat ze sedmimiliónové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že šlo jen o termínovaný vklad města. Navíc klub podle dalších zpráv médií některé dluhy údajně nezaplatil ve stanoveném termínu a další z minulosti zůstaly nevyřešeny.

Arbitráž, ke které se Valaši obrátili, začala 24. července a po dalším ústním jednání 6. srpna ještě čekala do středy 15. srpna na závěrečná vyjádření obou stran. Přestože obě strany prý při ústním jednání slibovaly co nejrychlejší doručení v zájmu urychlení řešení, Vsetín prý poslal dokumenty až ve středu večer, tedy na poslední chvíli. "My jsme museli obsáhlý stostránkový materiál důkladně prostudovat, rozhodli jsme za den a půl," uvedl Balaš, jenž tak odmítl možnost zdržování ze strany arbitráže. "Kdyby to chtěl Vsetín urychlit, mohl poslat dokumenty dříve."

Kdyby Vsetín neuspěl u arbitráže, chce se bránit u civilního soudu. Vyřazení týmu z extraligy se snažil prošetřit i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle pátečního vydání Hospodářských novin ale úřad pro nedostatečnou dokumentaci případ uzavřel s tím, že v rozhodnutí APK neshledal pochybení a vyloučení šestinásobného mistra označil jako relevantní.

"APK nám nebyla ochotná dodat podklady, které jsme požadovali. Ale i na vsetínské straně je ticho po pěšině," řekl deníku předseda úřadu Martin Pecina. "Soutěž potřebuje finanční krytí. Vsetín nesplnil požadavky, které považujeme za oprávněné. Pak je to jen jejich problém. My na případu už nepracujeme," dodal Pecina s tím, že se úřad bez vnějšího podnětu už kauzou zabývat nebude.

Reklama

Související témata: