Hlavní obsah

Případné zařazení Vsetína do první ligy musí odsouhlasit kluby

PRAHA

Seniorský hokej ve Vsetíně může podle všeho zachránit jen ochota klubů první a druhé ligy odsouhlasit dodatečné zařazení šestinásobného českého mistra do druhé nejvyšší soutěže. Vyplývá to z dnešní schůzky zástupců vsetínského klubu s představiteli Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v Praze.

Článek

"Celou situaci jsme probrali a náš názor je, že by to měla vyřešit APK (Asociace profesionálních klubů). Není to problém svazu. Na druhou stanu nám není osud Vsetína lhostejný a pokusíme se najít řešení, jak vše vyřešit," řekl ČTK předseda ČSLH Vratislav Kulhánek. Případné zařazení Vsetína do první ligy je však podmíněno souhlasem klubů, kterých se to týká, tedy účastníků druhé a třetí nejvyšší soutěže.

Ani to samo o sobě však stačit nebude. Valaši musí zároveň doložit, že jejich finanční situace je konsolidovaná, klub nemá dluhy a disponuje kádrem hráčů, kteří by mohli soutěž hrát. Další podmínkou bude vstřícnost APK řídící extraligu k prvoligovým týmům. "Konkrétně zrušení baráže," upřesnil Kulhánek. Svaz by rád zajistil nejlepšímu prvoligovému celku přímý postup mezi elitu bez nutnosti podstupovat baráž.

Podle svazového předsedy nesmí výsledné řešení odporovat soutěžním řádům. "Jak jsem řekl, vše musí být podpořeno souhlasem klubů první a druhé ligy," podotkl Kulhánek, podle kterého se další schůzka všech zainteresovaných uskuteční až v momentě, kdy Vsetín předloží požadované dokumenty. "Žádný termín jsme si nestanovili," uvedl Kulhánek.

Jednání se zúčastnili i generální sekretář svazu Martin Urban, místopředsedové Ctibor Jech, Miloslav Šeda a Josef Drda, který ve vrcholném orgánu zastupuje první ligu. Právě Drda by v příštích dnech měl zjistit, zda jsou kluby první a druhé ligy ochotny o případu Vsetína diskutovat.

Vsetín byl vyloučen z extraligy v červnu hlasy deseti klubů nejvyšší soutěže kvůli neplnění podmínek pro účast. Vedení extraligy totiž nemohlo čerpat z jeho sedmimilionové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že jen o termínovaný vklad města. Vyřazení Vsetína v pondělí potvrdila arbitráž hokejového svazu.

Reklama

Související témata: