Hlavní obsah

O osudu Vsetína se určitě nerozhodne v nejbližších dnech

PRAHA

O dalším osudu hokejového klubu ze Vsetína se v nejbližších dnech nerozhodne. Až ve středu totiž podle všeho zástupci šestinásobného extraligového mistra odešlou na Český svaz ledního hokeje (ČSLH) dokumenty dokazující, že jsou připraveni startovat v první lize a že jejich finanční situace je konsolidovaná. O ty je na páteční schůzce požádal svazový předseda Vratislav Kulhánek.

Článek

"Právě na podkladech pracujeme. Ve středu budou hotové," řekl v pondělí předseda představenstva vsetínského klubu Oldřich Štefl. O tom, že Valaši splní všechny stanovené podmínky a získají tak šanci, aby se na poslední chvíli mohli zařadit do prvoligového seznamu, Štefl nepochyboval. "Splníme to," uvedl.

Až poté se podle všeho vzniklou situaci začnou zabývat zástupci prvoligových klubů a Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH). Po pátečním jednání Kulhánek řekl, že ČSLH podpoří aktivitu Vsetína startovat v nadcházející sezoně v první lize za předpokladu, že APK LH zruší baráž a nejlepší celek druhé nejvyšší soutěže bude moci postoupit přímo do extraligy. "Vše musí být ale zároveň podpořeno souhlasem klubů první a druhé ligy," řekl Kulhánek.

Prvoligové celky zastupoval na jednání člen výkonného výboru ČSLH Josef Drda, který v pondělí řekl, že kluby v druhé nejvyšší soutěži momentálně čekají na vstřícný krok APK LH týkající se zrušení baráže.

APK LH čeká na vsetínskou zprávu

"Pokud APK přijde s nějakým návrhem, jsme ochotni se sejít. S kolegy jsem telefonicky hovořil a uvítali jsme vstřícný krok. Nepostavili jsme se k nim zády. Na druhou stranu musí všichni chápat, že nechce hrát soutěž v sedmnácti a získat další konkurenci," podotkl Drda. Před několika dny byly prvoligové týmy proti účasti Vsetína v jejich soutěži, kdyby však byla zrušena baráž, možná by své stanovisko přehodnotily.

Na vsetínskou zprávu čeká i APK LH. "Až ji předloží, doloží, co měl a splní si své úkoly, tak budeme jednat," uvedl prezident asociace Ctibor Jech. Zda však budou extraligové kluby ochotny odsouhlasit si přímý sestup do první ligy, není jisté. V minulých letech totiž vyvíjely opačné iniciativy - chtěly nejvyšší soutěž uzavřít. O to se snažil i Vsetín. "Vsetín baráž nikdy nechtěl hrát, a teď chce, abychom jej vzali pod ochranná křídla," poukázal Drda na fakt, který valašskému klubu mezi prvoligisty spíše přitíží.

Vsetín byl vyloučen z extraligy v červnu hlasy deseti klubů nejvyšší soutěže kvůli neplnění podmínek pro účast. Vedení extraligy totiž nemohlo čerpat z jeho sedmimilionové bankovní garance peníze na zaplacení vsetínských dluhů, protože se ukázalo, že jde jen o termínovaný vklad města. Vyřazení Vsetína minulý týden potvrdila arbitráž hokejového svazu.

Reklama