Hlavní obsah

Sparta je připravená, ale za favorita se nepovažuje

PRAHA

Za mistrovským hattrickem se už v pátek vydají hokejisté pražské Sparty. Obhájci titulu zahájí nový ročník ve Zlíně a hodlají odstartovat další úspěšnou sezónu. Mezi kandidáty na titul se ale Pražané - v rozporu s novináři i sázkovými kancelářemi - neřadí. „Mezi největší favority nepatříme. Velké cíle mají Pardubice, České Budějovice a třeba Litvínov. Síla jejich kádru tomu odpovídá,“ řekl na středeční tiskové konferenci trenér František Výborný.

Článek

Sparta prodělala hodně změn, přesto kvalita jejího kádru je veliká. „Jsme zpět v plné síle a připraveni po všech směrech na novou sezónu. Ztratili jsme špičkové hráče, ale budujeme znovu tým na to, abychom se dostali do play-off a pak prošli prvním kolem,“ řekl prezident klubu Viliam Sivek.

Sparta po obhajobě prodělala hodně změn. Odešly opory Jaroslav Hlinka (Colorado/NHL), Jan Hlaváč (Tampa Bay/NHL), Ondřej Kratěna (Oulu/Finsko) a Richard Stehlík (Nashville/NHL). Do ruského Nižného Novgorodu zamířil gólman Dušan Salfický, do nováčka extraligy Ústí nad Labem dvojka Petr Přikryl. Naopak přišli Petr Nedvěd s bratrem Jaroslavem, lotyšský bek Aleksandrs Jerofejevs, z Kladna Lukáš Havel nebo z Liberce Slovák Lubomír Vaic.

Holešovický klub bude spoléhat především na Petra Nedvěda, druhého nejproduktivnějšího Čecha historie NHL. „Spoléháme se na Petra Nedvěda. Ten nepřišel jako zhýčkaná hvězda NHL. Při jednání byl velmi vstřícný a ukázal, že hrát za Spartu je pro něj obrovská motivace a výzva,“ chválil zkušeného útočníka Sivek.

Sparta podle slov svého prezidenta prodala dvakrát víc permanentek, než před dvěma lety a hospodařit bude s rozpočtem 170 miliónů korun (z toho 66 miliónů připadá na první tým). Mistrovský celek chystá před Vánocemi vydání nové kroniky klubu s unikátní náplní, klub také rozšířil tým webové sparťanské televize. Ta má fanouškům přiblížit i dění ze zákulisí.

Jedničkou v brance bude Tomáš Duba, který během letní přestávky absolvoval operaci ramene, jistit záda mu bude ex-vsetínský mladíček Martin Štefl.

V pondělí Sparta absolvovala úspěšnou generálku, na ledě jednoho z favoritů První ligy mladé Boleslavi vyhrála 3:0. Dvakrát se trefil ofenzivní bek marek Černošek, jednou Michal Sivek. Obhájce titulu neinkasoval ani v předchozím duelu, v němž porazil 2:0 reprezentační dvacítku. „Čistá konta z posledních zápasů jsou pro nás povzbuzením,“ připustil před ostrým startem sezóny František Výborný.

Reklama

Související témata: