Hlavní obsah

Vražda za bílého dne, plivanec do tváře! bouří se samotní hráči proti uzavření extraligy

Praha

Nejen mezi hokejovými fanoušky, ale i mezi samotnými extraligovými hráči se zvedla obrovská vlna nevole vůči myšlence, s níž si pohrává Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH). V referendu napříč všemi extraligovými kluby, které uspořádala Česká asociace hokejistů (CAIHP), zaujalo 92 procent z oslovených 266 extraligových hokejistů odmítavý postoj k možnému uzavření tuzemské nejvyšší soutěže už v průběhu sezony 2019/20, které zvažuje APK LH, pokud se do konce ledna dohodne na převzetí řízení extraligy od svazu.

Hokejisté se bouří proti uzavření extraligy. Je to nesmysl, říkají hráčiVideo: Sport.cz

 
Článek

Hráčská asociace považuje záměr APK LH za nesystémový, účelový a neetický krok, jehož důsledkem bude výrazné snížení kvality českého hokeje. V krajním případě je CAIHP dokonce připravena bránit zájmy hokejistů právní cestou u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Výsledek referenda, jehož otázka na hráče všech extraligových klubů zněla „Souhlasím, nebo nesouhlasím s navrženým uzavřením extraligy, a v případě nesouhlasu s uzavřením extraligy pověřuji CAIHP, aby konala dle svého uvážení potřebné kroky k tomu, aby zabránila uzavření extraligy?", je takovýto:

Jak hlasovali hráči jednotlivých klubů o uzavření TELH v této sezoně?
KlubProti uzavřeníPro uzavřeníNevyjadřuji se
Liberec1900
Mladá Boleslav2300
Pardubice1160
Karlovy Vary2400
Brno1900
Třinec2300
Olomouc1530
Sparta2500
Plzeň2300
Litvínov1230
Vítkovice1550
Hradec Králové2600
Zlín1506
Kladno1600

Z 289 hokejistů jich 266 uvedlo, že je proti uzavření, 17 je pro a šest hokejistů vybralo kolonku s názvem „nevyjadřuji se". V tabulce je vidět, jak hráči jednotlivých klubů hlasovali. Někteří se do hlasování nezapojili, přesto je počet 289 zúčastněných velmi vysoké procento.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident výkonného výboru České asociace hokejistů (CAIHP) Libor Zbořil (uprostřed) a hráči extraligových klubů (zleva) Václav Skuhravý, Petr Jelínek, Michal Řepík, Milan Gulaš, Radek Smoleňák a Michal Vondrka.

„Jedná se o účelový a s ohledem na předsezonní ohlášení přímého postupu a sestupu zcela nepochopitelný, nesystémový krok. APK LH nepředložila jasné argumenty, proč s touto myšlenkou přišla," čílí se Libor Zbořil, prezident výkonného výboru CAIHP.

„Změna bude pouze profitem pro kluby, které jsou ohroženy přímým sestupem nebo chtějí ušetřit na platech hráčů. Vytvoří se tím tlak na odchod kvalitních hokejistů do zahraničí, čímž dojde k prohloubení rozdílů mezi jednotlivými týmy. Tím se sníží nejen kvalita extraligy, ale také druhé nejvyšší soutěže, kde by nebylo o co hrát," pokračuje Zbořil.

„Být mužem prostých mravů, tak bych řekl, že tento krok vnímám za skandální a ostudný. Vnímám to jako plivnutí do tváře všem lidem, co milují hokej. Je to krádež a vražda za bílého dne. Jestli se tak stane, důsledky si poneseme všichni a po dlouhou dobu," nebral si servítky Zbořil na středeční tiskové konferenci, jíž se zúčastnili i kapitáni Plzně Milan Gulaš, Karlových Varů Václav Skuhravý, Mladé Boleslavi Michal Vondrka, Hradce Králové Radek Smoleňák, Sparty Michal Řepík a Liberce Petr Jelínek.

Ti všichni jsou proti uzavření extraligy. „Jsem hrozně rád, že se nám podařilo všechny kluky takhle spojit. Ty výsledky mluví za všechno. Mám radost, že drtivé většině kluků to není lhostejný," míní Gulaš.

Kluby by měly mít o co hrát v celé sezoně. Ať už o play off, titul, nebo padáka, přesně takové zápasy přitahují fanoušky. Každý chce hrát před plnými stadiony. Nikoho nebaví hrát zápasy, ve kterých o nic nejde," dodává Gulaš.

„Uvědomujeme si, že bez majitelů bychom asi extraligu nehráli. Víme, že je to stojí spoustu peněz, ale i my hráči jsme pro extraligu a hokej důležití. Nás hráče nejvíc pálí sportovní stránka, odmalička máme touhu o něco hrát. Ten drajv, kdy hrajete o titul, ale i o sestup, nás pořád žene dopředu. Bylo by hloupé extraligu uzavřít. Byla by spousta zápasů, které by lidi tolik nezajímaly," přidává se Smoleňák-

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident výkonného výboru České asociace hokejistů (CAIHP) Libor Zbořil (uprostřed) a hráči extraligových klubů Milan Gulaš (vlevo) a Radek Smoleňák (vpravo).

CAIHP je dokonce v krajním případě připravena bránit zájmy hokejistů právní cestou u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Málokdo ví, že ÚOHS již zájem APK LH uzavřít extraligu v minulosti řešil. Na začátku roku 2007 k tomu vydal nesouhlasné stanovisko, neboť podobný krok by vedl k možnému porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže ve formě zakázaného rozhodnutí sdružení soutěžitelů (kartelové dohody)," uzavírá Zbořil.

Souhlasíte s uzavřením hokejové extraligy?
Ano
5,3 %
Ne
91,5 %
Nemohu posoudit
3,2 %
Celkem hlasovalo 32026 čtenářů.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín