Hlavní obsah

Výborný: Favority na titul hledejte jinde

PRAHA

Vyčkávat v závětří a pak udeřit. Stejný plán, jaký dva roky po sobě přinesl zisk mistrovského titulu, mají před pátečním startem sezóny hokejisté pražské Sparty. „Favority nejsme, ty hledejte jinde,“ řekl na středeční tiskové konferenci trenér František Výborný.

Článek

Spartu v létě opustilo několik opor. Opakovala se tak situace z loňského roku. Holešovický tým přesto dokázal postavit kvalitní tým a obhájit zlato. Letos mají sparťané nižší cíle. „Mužstev, co chtějí titul, bude čtrnáct. Pardubice, Budějovice, Liberec a další. My se hattricku určitě nebráníme, ale čeká nás dlouhá cesta. Hráči budou chtít ukázat, že nejsou dvojnásobní mistři pro nic za nic,“ upozornil Výborný.

V přípravě se týmu dařilo se střídavými úspěchy. „Sestava byla kombinovaná, příprava byla o dávání týmu dohromady. Složení se bude měnit, musí si sednout,“ vysvětloval hlavní cíle v předsezónním období trenér.

Možná i proto tým střílel méně gólů, což se po odchodu ofenzivních opor Hlinky, Kratěny a Hlaváče čekalo. „Zatím jsme hráče, kteří odešli, moc nenahradili. Dávali jsme málo gólů,“ ví Výborný. Toho může těšit, že poslední dva zápasy Sparta neinkasovala. „Obrana je celkem konsolidovaná. Je to dobré pro sebevědomí obrany i brankáře. Tomáš Duba je pro nás důležitý, od něho se vše odvíjí.“

Na Super Six tentokrát s větším nadhledem

Spartu znovu čeká prestižní turnaj pro mistry špičkových evropských soutěží Super Six. Před rokem tam Sparta vyhořela, ostudně dokonce prohrála se slovenskou Žilinou. „Letos na turnaj koukám s větším nadhledem. Loni jsme do toho šli po hlavě a pak byli zklamaní. Mezinárodní hokej nám možná trošku začal utíkat, výsledky nemáme. Pro mladé hráče by bylo dobré mít větší konfrontaci s evropským hokejem. Pro dobrý výsledek uděláme maximum. Aby nebyl herní projev tragický a nebyli jsme tam jen do počtu,“ přeje si Výborný.

Motivací bude v nadcházející sezóně i skutečnost, že vítěz se kvalifikuje do nově vznikající Ligy mistrů. „Týmy, které si věří, se o účast poperou. Rádi bychom mezi nimi také byli, ale sílu týmu nedokážu odhadnout. Vše ukáže start extraligy,“ uvědomuje si sparťanský trenér, podle nějž jeho tým nebude patřit k největším favoritům. „Naprosto souhlasím s prezidentem Sivkem. Favoritem jsou Pardubice, i když to tamní neradi slyší. Jasný cíl vyhrát si daly i České Budějovice. Oba týmy jsou našlapané, nového trenéra má i Liberec. My nejsme pasovaní za velkého favorita,“ říká František Výborný.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín