Hlavní obsah

Zlín - Sparta 2:1Zlín otočil duel proti mistrovské Spartě, vyhrál 2:1

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Ptáček 0 : 1
42. Kubiš 1 : 1
49. Balaštík 2 : 1

ZLÍN

Hokejisté Zlína porazili v prvním extraligovém kole pražskou Spartu 2:1. Hráči RI Okna rozhodli o své výhře až ve třetí třetině, ve které dvakrát překonali výborně chytající brankáře Tomáše Dubu a získali tak premiérové tři body v soutěži. O vítěznou branku zápasu se v pátek postaral v 50. minutě Jaroslav Balaštík.

Článek

Utkání mělo slavnostní úvod, zlínský klub odtajnil nového maskota, kterým se znovu po pěti letech stal beran.

Domácí začali aktivně a hned v první minutě si vynutili faul Sivka, jenže při početní výhodě se svěřenci kouče Bokroše před gólmana Dubu moc často nedostali. Stejně neúspěšní byli i při dalším vyloučení obránce Jerofejevse.

Pražané se do obranného pásma Zlína dostali až ve čtvrté minutě, ale od té doby byli nebezpečnější. Nejaktivněji si počínal Netík, který v průběhu první třetiny čtyřikrát nebezpečně pálil na brankáře Murína. V 15. minutě sice Sparta nevyužila krátkou přesilovku pěti proti třem, ale dokázala potrestat alespoň nedovolený zákrok Okála. Na konci rychlé kombinace byl kapitán Ptáček, jehož vybídl ke skórování Netík.

Na začátku druhé třetiny měl Zlín ideální příležitost vyrovnat. Krátce po sobě putovali na trestnou lavici Vaic s Petrem Nedvědem a domácí hráli 96 vteřin jen proti třem hráčům Sparty. K překonání Duby měl nejblíže Záhorovský, který se dostal k odraženému puku po ráně Galvase, ale hostující gólman včas zasáhl. Záhorovský mohl napravit své selhání v koncovce i po Leškově ideální nahrávce, jenže stejně jako v prvním případě byl Duba na správném místě.

Balaštík zblízka rozhodl 

Duba byl ústřední postavou Sparty i v dalších minutách, postupně na něm ztroskotali Kubiš, navrátilec Balaštík i bekhendem zakončující kapitán Okál. Na sparťanského gólmana vyzrál až Kubiš, který ve 43. minutě objel Dubovu klec a puk skončil za brankovou čárou. Pak sice ve vlastním oslabení Dubu nedokázal propálit Rachůnek, ale domácí si vše vynahradili v 50. minutě, kdy se po střele Ďuráka a Leškově asistenci zblízka nemýlil kanonýr Balaštík.

Hosté po druhém úderu znervózněli, a přestože si poté vypracovali i šance, podruhé Murína překonat nedokázali.

RI Okna Zlín - Sparta Praha 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 43. Kubiš (R. Pšurný), 50. Balaštík (Leška) - 16. Ptáček (Netík). Rozhodčí: Polák - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 7:9, navíc Nosek (Zlín) a Sivek (Sparta) oba 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 5516.
Zlín: Murín - Vosátko, Galvas, Nosek, Ďurák, Zubíček, Lučka - Balaštík, Leška, Záhorovský - Okál, M. Čech, Rachůnek - Kubiš, Balán, R. Pšurný - F. Čech, Mokrejš, Piluša. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Hanzlík, J. Nedvěd, Tabaček, Černošek - Netík, P. Nedvěd, Sivek - Ton, Vaic, Štrba - Dragoun, Langhammer, Melichárek - Zelenka, Havel, Hromas. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Reklama

Související témata: