Hlavní obsah

Nedvěd: Přál jsem si, abychom v Lillehammeru Čechy nepotkali

PRAHA

Ve středu se čtenáři Sport.cz diskutoval hokejista pražské Sparty Petr Nedvěd. Druhý nejproduktivnější Čech v historii NHL a největší letní extraligová posila si udělala po dopoledním tréninku čas a téměř hodinu odpovídala na vaše otázky.

Článek

Petr Nedvěd se v létě vrátil ze zámoří a podepsal kontrakt s pražskou Spartou. V týmu šampióna z posledních dvou sezón by měl být hlavní ofenzivní zbraní po odchodu opor Jaroslava Hlinky, Ondřeje Kratěny a Jana Hlaváče. A právě k odchodu Hlinky se vyjádřil i při on-line debatě. "Je to obrovská ztráta, která se nedá nahradit. Jardovi přejeme všechno nej, zaslouží si šanci v NHL," uvedl.

Liberecký rodák v sotva 17 letech emigroval z Československa a začal hrát v Seattlu juniorskou soutěž WHL, kde byl po sezóně vyhlášený nováčkem roku. Výborná sezóna se promítla i do draftu v roce 1990, kdy si jej jako celkově druhého vybral Vancouver. V roce 1993 získal kanadské občanství a zlomový letopočet od té doby nosí i na dresu. "Číslo 93 jsem si vzal poprvé na olympiádě v Lillehammeru podle roku 1993, kdy jsem dostal dostal kanadské občanství," vysvětlil Nedvěd.

Protože měl dvojí občanství, mohl v roce 1994 nastoupit za Kanadu na olympiádě v Lillehammeru, kde mimo jiné nastoupil i proti českému výběru. Samozřejmě to byla nepříjemná situace. Trošku jsem si přál, abychom na naše nenarazili," vzpomínal na norské dilema.

Současně vysvětlil, proč kývl na kanadskou nabídku. "Situace ale byla taková, že jsem se nemohl domluvit na smlouvě ve Vancouveru. Měl jsem obě občanství a olympiádu jsem využil k tomu, abych se mohl vrátit do NHL a byl na očích. Kdyby mě v té době oslovila česká reprezentace, tak bych neváhal a hrál za ní. K tomu bohužel nedošlo, tak jsem vzal nabídku z Kanady," doplnil k dění na olympiádě, na níž pomohl Javorovým listům pěti góly k zisku stříbra. Poté následoval přestup do New Yorku Rangers, hned následující ročník zamířil Nedvěd do Pittsburghu.

A v ocelářském městě zažil nejlepší chvíle kariéry. Pouhý bod mu chyběl k pokoření stobodové hranice, Penguins se navíc probojovali až do finále Východní konference. V play-off se Nedvěd zapsal do statistik gólem až ve 140. minutě zápasu, což je dodnes čtvrtý nejpozdější gól historie NHL.

Další dohadování o smlouvě pětatřicetiletého centra zaválo zpět k newyorkským Jezdcům výměnou za Rusa Alexeje Kovaljova. V sezóně 2003/04 byl Nedvěd vyměněn do Edmontonu, po další výluce zamířil za Waynem Gretzkým do Phoenixu. Týmu se ale nedařilo, a tak Nedvěd putoval do Philadelphie a následně do Edmontonu. Lepší ročník hodlá Nedvěd absolvovat v pražské Spartě, v níž si zahraje s bratrem Jaroslavem.

A jak ve středu prozradil, bude to možná sezóna poslední. Další budoucnost ale zatím naplánovanou nemá. "Předběžně počítám, že tohle bude moje poslední sezóna. Pak nevím. Mám rozjeté nějaké nehokejové věci, kterým se budu věnovat. Uvidíme, jestli se pak budu hokeji v jiné funkci dál věnovat. Přeci jen mám hokej v srdci a krvi a mám k němu nejblíž. A rozumím mu asi ze všech věcí nejvíc," prohlásil Nedvěd.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec