Hlavní obsah

Pravou hokejovou bitvu vyhrál Liberec nad Spartou v prodloužení

Hokejisté Liberce porazili ve třetím extraligovém kole pražskou Spartu 3:2 v prodloužení a zůstávají tak spolu se Slavií jedinými neporaženými týmy v extralize. Domácí o své výhře nad úřadujícím mistrem rozhodli ve dvojnásobné přesilové hře, když brankáře Tomáše Dubu prostřelil od modré Valdemar Jiruš.

Článek

Domácí začali reprízu březnového semifinále play-off aktivně, jejich nápor zastavilo až Jirušovo vyloučení ve 4. minutě. Hnilička byl však stejně jako Duba předtím pozorný. Velkou šanci otevřít skóre měli Tygři v 8. minutě, kdy rozhodčí Husička vyloučil současně Hromase a Tabačka. Duba si však s tvrdou Zíbovou střelou poradil, Klimenta pak z ideální pozice přestřelil. Sparta nakonec přestála i pokračující nápor po návratu dvojice hříšníků na led. Velké zákroky si připsal i Hnilička, který se vyznamenal při Tonově superšanci v přesilové hře.

Gólové příležitosti orámovaly i vstup do druhé třetiny. Nejprve musela Dubovi pomoci branková konstrukce, na druhé straně Hnilička opět vyšel vítězně ze souboje s Tonem. Bezbrankový stav nedokázal ve 24. minutě změnit ani osamocený Nedorost. Prosadil se až o čtyři minuty později hostující Petr Nedvěd, který v přesilové hře zužitkoval přesnou Tonovu přihrávku a poprvé po návratu ze zámoří se zapsal mezi extraligové střelce.

Vyrovnat mohl Klimenta, s jehož tečí měl Duba velké problémy. Na druhé straně musel Hniličkovu chybu při rozehrávce zachraňovat Zíb, který stihl zblokovat Podlešákovu střelu mířící do odkryté branky domácích. Ve 36. minutě se ale Severočechům podařilo vyrovnat, když sparťanský gólman nestačil na Čermákovu střelu.

Vyprodaná Tipsport Arena i nadále sledovala dramatický duel. Při Nedorostově vyloučení mohl Spartu posunout opět do vedení osamocený Netík, na Hniličku však nevyzrál. Nepodařilo se to ani jeho spoluhráčům při 82 vteřin trvající přesilové hře pět na tři. Ještě v minulé sezóně liberecký Vaic v největší šanci minul puk. A hosty to o pár minut později mrzelo.

Rozhodčí Husička totiž s blížícím se koncem duelu vylučoval jako na běžícím pásu a hru proti bránící trojici si tak opět vyzkoušeli i domácí. Sice ji nevyužili, ale vteřinu po návratu prvního potrestaného na led se podruhé v zápase trefil Čermák. Spartě se však podařilo rychle vyrovnat, když puk za Hniličkova záda protlačil Ton.

Zápas tak došel do prodloužení, ve kterém však domácí opět hráli proti třem sparťanům. Pět vteřin před koncem základní hrací doby byl vyloučen Sivek, po siréně poté Jaroslav Nedvěd, který dostal trest ve hře za úder hlavou. Třetí podobnou výhodu už Tygři využili, když Dubu prostřelil od modré Jiruš.

Bílí Tygři Liberec - Sparta Praha 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 36. Čermák (V. Nedorost), 55. Čermák (Moravec), 62. Jiruš (V. Nedorost) - 28. P. Nedvěd (P. Ton), 57. P. Ton (Vaic). Rozhodčí: Husička - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 7:11, navíc J. Nedvěd (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Liberec: Hnilička - Žabka, Zíb, Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Derner, Kočí - V. Novák, Pabiška, S. Procházka - Klimenta, Plodek, Víšek - L. Čermák, Kašpařík, V. Nedorost - O. Hruška, Dušek, Špaček. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun.
Sparta Praha: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Tabaček - Netík, P. Nedvěd, Sivek - P. Ton, Vaic, Štrba - Dragoun, Langhammer, Melichárek - Zelenka, M. Havel, Hromas - Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Reklama