Hlavní obsah

Budějovice po sedmi letech vyhrály na ledě Sparty

Hokejisté Českých Budějovic porazili v devátém extraligovém kole Spartu 4:1 a na ledě úřadujícího mistra tak uspěli po téměř sedmi letech. Naposledy Jihočeši Spartu porazili v Praze v prosinci 2000. V neděli však aktuální lídr tabulky úřadujícího mistra předčil. Dvěma góly se na výhře Mountfieldu podílel útočník Štěpán Hřebejk.

Článek

Sparťané, kteří v domácím prostředí v této sezóně do nedělního utkání neztratili ani bod, začali náporem. Hosté však brzy srovnali krok, a tak museli předvést své umění oba brankáři Turek i Duba. Hostující Turka notně prověřil v páté minutě osamocený Langhammer, ale neuspěl. Při první přesilovce pražského týmu však už zkušený gólman inkasoval. Na Sivkem tečovanou střelu od modré čary nestihl zareagovat.

Vyrovnat mohli Hřebejk a Brabenec, ale stejně jako na druhé straně Vaic, se prosadit nedokázali. V 17. minutě však byl vyloučen Netík a Mountfield kuriózně srovnal krok. Hudcovo nahození se nečekaně od spodní části mantinelu odrazilo před branku a Hřebejk puk bez problémů posunul do prázdné branky Sparty. Duba totiž čekal na touš za svou svatyní.

Ve druhé části nejprve Sparta nevyužila početní výhodu a krátce na to toho litovala. Jihočeši totiž prohřešek Jaroslava Nedvěda potrestali, když Toman předložil lahůdkovou přihrávku Hudcovi. O dvě minutu později přiblížil České Budějovice ukončení černé série Hřebejk, jenž souboj jeden na jednoho s Dubou zakončil nechytatelnou bekhendovou střelou pod horní tyčku.

Sparta nerezignovala, ale její soupeř dokazoval, že extralize nevládne náhodou. Mistrovství tým měl s organizovanou hrou Budějovic problémy i při přesilovkách. Když už se Ton proháčkoval až před Turka, zastavili jej hosté zřejmě za cenu faulu. Finský rozhodčí Partanen si to však nemyslel, stejně jako o chvilku později, kdy Turek podrazil v dobré šanci Vaice. Zvýšit na rozdíl tří branek mohl Hübl, ale Dubu nepřekonal a nechal tak domácí ve hře o otočení výsledku.

Když se v polovině třetí třetiny hosté 68 vteřiny ubránili ve třech proti pěti, bylo o jejich úspěchu v metropoli prakticky rozhodnuto. Navíc krátce poté, co se vyrovnal poměr hráčů na ledě, překonal Dubu počtvrté Sailer, jeden z trojice pamětníků poslední výhry Českých Budějovic na Spartě.

Sparta Praha - Mountfield České Budějovice 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Sivek (Melichárek) - 18. Hřebejk (Hudec), 27. Hudec (Toman), 29. Hřebejk (Šimánek), 54. Sailer (Kůrka). Rozhodčí: Partanen (Fin.) - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. Diváci: 6641.
Sparta Praha: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Tabaček, Protivný - Dragoun, P. Nedvěd, Langhammer - Ton, Vaic, Štrba - Netík, Sivek, Melichárek - Zelenka, M. Havel, Hromas - Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.
České Budějovice: Turek - Toman, Gřegořek, Vydarený, Sičák, F. Novák, Bolf, Mucha - Hudec, V. Hübl, Brabener - Kůrka, Mertl, Sailer - Veselý, Vak, Kotrla - Hřebejk, Šimánek, Gulaš. Trenéři: Jandač a M. Černý.

Reklama

Související témata: