Hlavní obsah

Vlasák: Za tím, co jsem při odchodu ze Slavie řekl, si stojím

Když v loňské sezóně musel opustit Slavii, strhl se kolem tohoto přestupu velký humbuk. Ač je odchovancem červenobílých barev a na klubu mu vždy záleželo, kouč Slavie Růžička prohlásil, že pro něj žádným klubistou není. Tomáše Vlasáka se tato slova dotkla. „Dnes už o tom nepřemýšlím, je to přes půl roku stará záležitost,“ říká nyní hráč Plzně. V pátek se poprvé od této události postaví proti svému mateřskému týmu, do Plzně totiž v zápase 11. kola O2 extraligy přijíždí právě Slavia.

Foto: www.hcplzen.cz/Marek Chlupatý

Tomáš Vlasák v plzeňském dresu.

Článek

Proti Slavii jste sice již během letního poháru nastoupil, v pátek už ale půjde o extraligové body, takže to přeci jenom bude něco jiného. Jak se na zápas těšíte?

Něco jiného to bude určitě, člověk ale na druhou stranu nesmí být přemotivovaný. Beru to jako každý normální zápas, jen s tím rozdílem, že ve Slavii jsem vyrůstal. Slavia je pořád klub mého srdce, teď ale hraji za Plzeň. Potřebujeme tři body a chceme vyhrát!

Proběhne před utkáním s vašimi bývalými spoluhráči ze Slavie nějaké hecování?

Ne, vůbec nic nebude. Snažím se spíše soustředit sám na sebe, protože jsem v takové situaci, že jsem se letos ještě ani jednou netrefil. Od nějakého hecování se v tuhle chvíli snažím oprostit.

V současné Plzni působí řada hráčů, kteří v minulosti prošli Slavií a nerozešli se s ní zrovna v dobrém. Plánujete vypsat nějakou odměnu za případné pokoření svého soupeře?

Tak to funguje snad v každém týmu, ani Plzeň není výjimkou. Kdyby se podařilo vyhrát, určitě něco proběhne.

Váš odchod ze Slavie byl mediálně velmi sledovaný, s koučem Růžičkou jste si přes noviny vyměňovali názory. Jak se na celou situaci díváte dnes?

Za tím, co jsem řekl, si i nyní pevně stojím! Víc už o tom ale nepřemýšlím, je to přes půl roku stará záležitost. Chci se soustředit jen na Plzeň.

Plzni se v úvodu sezóny nedařilo bodovat za tři body, poslední dva zápasy ovšem vyhrála, navíc pokaždé s čistým kontem. Jak moc to tým povzbudilo?

Strašně moc jsme to potřebovali. Podařilo se nám to v těžkém zápase s Pardubicemi, ještě lepší pak ale bylo, že jsme vítězství potvrdili ve Zlíně. Doufám, že nás to nakopne a budeme v tom pokračovat. Slavia je ale rozjetá, má neskutečnou fazónu, takže to bude strašně těžké.

Právě Slavii se před sezónou příliš nevěřilo, úvod soutěže ji však vyšel skvěle a pohybuje se v horních patrech tabulky. Je to pro vás překvapením?

Za poslední roky se v souvislosti se Slavií neustále skloňovalo slovo titul. Tlak na hráče byl velký. Letos tomu bylo jinak, z hráčů trošku spadla nervozita, což by jim mohlo vyhovovat. Tým se na začátku chytil, je bojovný a šlape. Zrovna v úterý mi volal táta, který viděl zápas Slavie v Liberci, a potvrdil mi, že hrála velice dobře. My jsme výsledky v přípravě měli lepší, vstup do soutěže se nám ale tak jako Slavii nepovedl.

Sám jste přiznal, že ani vám úvod ligy nevyšel podle představ. Jak se s tím vypořádáváte?

Za začátku jsem na to myslel dost často, což také není dobré. Člověk se tím akorát užírá. Teď jsem to hodil za hlavu. Spíše než herně se trápím gólově. Poctivě makám dál a věřím, že se to zlomí, že góly zase přijdou.

Ani v hodnocení účasti na ledě si nevedete nijak valně, v této kategorii jste dokonce třetím nejhorším hráčem ligy.

To je samozřejmě nepříjemné. Sezóna je ale teprve na začátku a já doufám, že se z těchto čísel dostanu. Na druhou stranu není důležité, jestli budu plus pět nebo mínus šest. Nejpodstatnější je, jak na tom bude Plzeň. Sám ale dobře vím, od čeho jsem tady, takže bych tu krizi chtěl mít co nejdříve za sebou.

S jakým výsledkem byste tedy byl v pátek spokojený?

S jakoukoliv výhrou! To by byl pro nás velký úspěch.

Bylo by pro vás, po loňských událostech, ještě větší satisfakcí, kdybyste zápas rozhodl právě vy?

Jako satisfakci bych to nebral, ale bylo by to příjemné.

Reklama

Související témata: