Hlavní obsah

Liberec - Pardubice 6:5Přetahovanou s Pardubicemi pro sebe ukořistil Liberec

MinutaMin. Tým Hráč Akce
0. Tvrdík 0 : 1
2. Čermák 1 : 1
10. Zohorna 1 : 2
26. Plodek 2 : 2
28. Somík 2 : 3
33. Blažek 2 : 4
36. Nedorost 3 : 4
38. Pabiška 4 : 4
42. Tvrdík 4 : 5
58. Kašpařík 5 : 5
61. Kašpařík 6 : 5

LIBEREC

V pátečním 11. kolo hokejové extraligy měly Pardubice v Liberci jedinečnou možnost poprvé v sezóně naplno bodovat. Domácí po celý zápas tahali za kratší konec a neustále dotahovali vedení Moelleru, které bylo ve druhé třetině dokonce dvoubrankové. Tygři však nesložili zbraně, zásluhou útočníka Pavla Kašpaříka minutu a čtvrt před vypršením základní hrací doby vyrovnali a tentýž hráč zasadil Východočechům rozhodující úder ve vlastním oslabení v čase 61:21.

Článek

V poněkud rozvláčné první třetině se sice nejdříve dostali do vyložené příležitosti již po pár vteřinách od úvodního vhazování domácí Bílí Tygři, ale Čermákovu střelu z bezprostřední blízkosti vychytal Lašák a naopak při protiútoku našel od postranního hrazení Sýkora rozjetého Tvrdíka, který přesně mířenou střelou po ledě zaskočil Hniličku. Moeller si však vedení dlouho neužil. Ve druhém minisouboji s Lašákem totiž uspěl za necelé dvě minuty Čermák a předčasně tak ukončil trest hostujícího útočníka Ondřeje.

Hosty toužící po premiérovém tříbodovém zisku to však nijak nesrazilo do kolen a byli o něco aktivnějším týmem, zatímco na domácích hokejkách bylo až příliš mnoho nepřesností. V 11. minutě sice skončila bezzubá pardubická přesilovka, ale krátce po té ujel devatenáctiletý Zohorna a blafákem do bekhendu vrátil Východočechům vedení, což následně posvětil sudí Minář po konzultaci s videorozhodčím. Vedení mohl do první přestávky ještě navýšit Somík, z dobré pozice však mířil nad.

Také do druhé dvacetiminutovky vstoupil lépe Moeller, obrovskou šanci Pivka po ideální Snopkově přihrávce však stihl bravurně vykopnout pravým betonem Hnilička. Tato šance mohla Pardubice mrzet o to víc ve 27. minutě, kdy v přečíslení tří proti jednomu našel Čermák u vzdálenější Lašákovy tyčky Plodka, který opět vyrovnal. Od té chvíle se začaly dít velké věci.

Ve 28. minutě sice hostující Rákos za bodnutí špičkou hole do ležícího Plodka inkasoval trest na pět minut a do konce utkání, v následné mele však obdržel dvě minuty také domácí Klimenta, jehož za 39 vteřin následoval Procházka a přesilovku čtyři na tři hrál Moeller, čehož také vzápětí využil. Pivko našel křížnou přihrávkou Somíka, jenž z kruhu pro vhazování propálil Hniličku a Pardubice potřetí v duelu vedly.

Ve 34. minutě navíc ujeli při vlastním oslabení Sýkora s Blažkem, pardubický kanonýr se proti jedinému obránci neunáhlil se zakončením, chytře počkal s přihrávkou a v ideální moment ji adresoval Blažkovi, který puk pohodlně usměrnil do odkryté klece. Domácí dvoubranková ztráta probrala z letargie, tlačili se do zakončení a během chvilky stihli dvěma slepenými góly znovu srovnat krok.

Nejprve využil ve 37. minutě pomalého přesunutí Lašáka Nedorost, když napálil do odkryté branky Hunkesův pokus, jenž se odrazil od zadního mantinelu a 67 vteřin po té puk po několika tečích doskákal do pardubické branky počtvrté, gól byl nakonec připsán Pabiškovi. Obrat mohl v oslabení dokonat Víšek, hosty však zachránil Lašák.

Přestože ve třetí třetině ubylo branek, tempo vystupňované v prostředním dějství gradovalo. Ve 43. minutě hrál soubor trenéra Říhy přesilovku, Koukal vyjel s kotoučem k modré čáře, odkud ho nahodil po ledě před Hniličku, tam ho zády k brance skvěle tečoval Tvrdík a vicemistr z Pardubic byl opětovně o krok vpředu. Chvilku po té mohl vyrovnat Kašpařík, před prázdnou brankou ho však od jistého gólu dělilo jen několik centimetrů.

Dvoubrankové vedení mohl naopak zařídit při oslabení Sýkora ve 48. minutě, jeho střela však skončila těsně vedle levé Hniličkovy tyče. Tygři stupňovali svůj tlak, vytvářeli si šance, kýžený pátý gól však nepřicházel. Nejblíže k němu měl v 53. minutě Procházka, poskakující puk u pravé Lašákovy tyčky však dorazit do odkryté svatyně nedokázal. Závěrečné slovo si tak vzal domácí hrdina zápasu Kašpařík.

Nejprve minutu a čtvrt před koncem vyrovnal, přestože jeho gól dlouho ověřoval při debatě s videorozhodčím opět sudí Minář a ke slovu se dostalo prodloužení. V si sice hosté vykoledovali přesilovku, na níž se připravili oddechovým časem, Kašpařík se však dostal k odraženému puku, hosté ho dlouho nebrali příliš vážně, tak se domácí útočník protáhl až do útočné třetiny, kde se kličkou do protisměru zbavil obránce a parádním gólem rozhodl o druhém bodu pro domácí barvy.

Bílí Tygři Liberec - Moeller Pardubice 6:5 v prodl. (1:2, 3:2, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. L. Čermák (Pabiška), 27. Plodek (L. Čermák), 37. V. Nedorost (Hunkes), 38. Moravec (Jiruš), 59. Kašpařík (L. Čermák), 62. Kašpařík - 1. Tvrdík (P. Sýkora), 11. Zohorna (Klejna), 29. Somík (Pivko), 34. Blažek (P. Sýkora), 43. Tvrdík (Koukal). Rozhodčí: Minář - Bryška, Chytil. Vyloučení: 8:5, navíc Žabka 10 min. - Rákos 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).
Liberec: Hnilička - Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Zíb, Holub - L. Čermák, Kašpařík, V. Nedorost - Klimenta, Plodek, Víšek - Vantuch, Pabiška, S. Procházka - O. Hruška, Dušek, Špaček. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun.
Pardubice: Lašák - Richter, J. Kolář II, Snopek, Havíř, Posmyk, Linhart, Píša - P. Sýkora, Blažek, Tvrdík - Somík, Pivko, Ondřej - Starý, Koukal, Cetkovský - Klejna, Rákos, Zohorna. Trenéři: Říha a Rohlík.

Reklama

Související témata: