Hlavní obsah

Slávisté nedali ve Varech gól, ale zůstavají první

Porážka v Karlových Varech 0:4 nepřipravila hokejisty Slavie o vedení v extralize. Neuspěl totiž ani Liberec, který podlehl doma Spartě 2:3, a zůstal na třetím místě. Obhájce mistrovského titulu si tak připsal první tříbodový zisk ze soupeřových stadionů v této sezóně a v úterý může ukrojit další body z náskoku vedoucí Slavie při vzájemném duelu v Sazka Areně.

Článek

Karlovarská Energie zaskočila Slavii hned v úvodu. Na ukazateli času svítilo z odehrané hrací doby teprve 2:41 a domácí zásluhou Zuckera s Kumstátem vedli už 2:0. Slávisté, kteří v posledních čtyřech utkáních pouze jednou inkasovali, nakonec dostali v první třetině ještě jednu branku a duel prohráli 0:4. "Nemyslím si ale, že jsme k úvodu po předešlých výhrách přistoupili lehkovážně, ale udělali jsme chyby a soupeř toho využil," uvedl asistent trenéra Pražanů Jiří Kalous.

Rivalovi ze Sparty se vedlo o mnoho lépe, když uspěl v hale libereckých Bílých Tygrů. Po dvou třetinách vedla Sparta už tříbrankovým náskokem, po finiši Severočechů se však o vedení 3:2 musela závěrečných osm minut notně strachovat. "Začali jsme daleko lépe než v minulých zápasech, ve druhé třetině měli výpadek, soupeř hrál agresivně, ale její konec jsme zase zvládli. Soupeř musel v závěrečné třetině tlačit, ale výhru jsme ubránili," řekl asistent trenéra vítězného týmu Marian Jelínek.

Ideální sestava 16. kola O2 extraligy podle redakce Sport.cz
Sáblík (K. Vary - poprvé v sestavě kola) - Vykoukal (Sparta - 3), Duben (K. Vary) - Sailer (Č. Budějovice), Kalla (Kladno - 2), Erat (Znojmo).

Sedlák se vrátil po pěti letech

Ze tří bodů se po dlouhé době radovalo Kladno, když naplno bodovali jeho hráči naposledy 7. října se Znojmem. Tentokrát se však Středočechům dařilo v ofenzivě, což pocítila Plzeň, která si odvezla šest gólů. Hlavní postavou domácích byl Jaroslav Kalla, autor dvou branek. "Věřili jsme, že se konečně vše zlomí k lepšímu. Tentokrát nám to vyšlo i díky tomu, že Plzeň hodně útočí, my jsme je často přečíslovali v brejkových situacích a dávali góly," prohlásil Kalla.

Do středočeského týmu se po dlouhé době vrátil Přemysl Sedlák. Naposledy hrál útočník v Kladně v sezóně podobné té letošní. I tehdy se Středočechům nedařilo a nakonec ročník 2001/02 zakončili po nevydařené baráži s Libercem pádem do 1. ligy. Pak se stal dnes osmadvacetiletý pravý útočník nechtěným. Nyní, při velké marodce, Středočechům pomáhá coby hráč Mladé Boleslavi.

„Ani ve snu mě nenapadlo, že si ještě zahraji extraligu právě v Kladně. Už jsem o tom nepřemýšlel. Ale jsem za tuhle šanci samozřejmě rád,“ směje se Sedlák, který se při obnovené úterní premiéře na ledě Zlína blýskl dvěmi asistencemi. „Myslím, že se mi ten zápas povedl. Přitom znám jen několik kluků. Kádr se za těch pět let hodně změnil. Ale určitě není tak slabý, aby byl poslední v lize,“ prohlásil Sedlák.

I proti Plzni předvedl podle trenéra Müllera kvalitní výkon. Přitom má hodně napilno. Musí zvládat ještě zápasy v 1. lize. „V sobotu mě čeká zápas v Havířově. Půjde o čtvrté utkání v pěti dnech. Zatím mi síly stačí, protože v minulých týdnech jsem toho kvůli zranění tolik neodehrál. Uvidíme, jak to půjde dál,“ přemítal Sedlák.

Třinec objevil kanonýra

Rozjetý Třinec nedokázal zastavit ani Litvínov. Přestože hosté vedli ještě ve třetí třetině 2:1, jak se stalo jejich neblahým zvykem posledních kol, vedení prohospodařili. Rozhodnout musely až samostatné nájezdy, v nichž se vedlo lépe domácím. Třinec si tak z posledních devíti utkání připsal již osmou výhru.

Oceláři už nespoléhají jen na schopnosti slovenského kanonýra Tomíka. V posledních zápasech jim výraznou měrou začal k bodům pomáhat také mladíček David Květoň, který se vrátil v rozjeté sezóně ze zámoří, kde nezískal kontrakt v New York Rangers, a hrát juniorskou soutěže se mu nechtělo. Trefil se už ve čtyřech duelech v řadě.

„Jsem rád, že mi to teď začalo padat. Hned po návratu ze zámoří jsme se dostával do šancí, jenže jsem je i zahazoval. Teď se to otočilo, konečně mám i trochu toho potřebného štěstí,“ usmál se devatenáctiletý odchovanec novojičínského hokeje a dodal: „Budu šťastný, pokud by mi to vydrželo, ale daleko důležitější jsou body na kontě našeho týmu. Ty dvajsme i v utkání s Litvínovem doslova vydřeli, bylo to o vůli a nasazení.“

Dlouho to ale vypadalo, že Oceláři po čtyřech výhrách zůstanou smutní. Ke gólu Květoně přidal vyrovnání až v závěru Korhoň. „Moje branka byla šťastná, přihrával jsem puk Danu Semanovi a nějak se to odrazilo do branky. Pak bylo zlé, že jsme nevyužili dvě přesilovky pěti proti třem, ta první byla hodně dlouhá. Měli jsme tam i šance, ale nepadalo nám to. Nakonec jsme zvládli nájezdy, doslova jsme to vydřeli,“ tvrdil autor 6 gólů v sezóně.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice