Hlavní obsah

Extraliga chce šarvátek co nejméně, aby se hokej nezměnil v box

PRAHA

Po skončení úterního hokejového derby pražských "S", v němž Slavia porazila Spartu 5:1, zalitovala většina přítomných, že se sudí mísili do vznikajících bitek, přestože šlo o souboje jeden na jednoho, oba hráči stáli a byli tedy na rovný boj připraveni. Více či méně nesouhlasné názory zaznívaly z hlediště, potažmo od trenérů i hráčů. A to zcela bez ohledu na to, k jakému táboru se hlásí.

Článek

Celkově trojice sudích emocemi notně prošpikované derby o vládce Prahy zvládla. "Proč se jim tam motají a nenechají je se poprat?" ptali se však sami sebe diváci v 53. minutě, kdy došlo k rozsáhlé výměně názorů a atraktivní i očekávané boxerské intermezzo mezi domácím Radkem Dudou a sparťanem Petrem Nedvědem bylo na dosah. "K hokeji to patří, tu a tam se to stává. Ale hranice to mít musí, aby z toho nebyl úplně jiný sport," řekl ve středu ČTK ředitel extraligy Stanislav Šulc. "Kdo chce box, ten může chodit na box."

Podle slov šéfa soutěže je současný trend správný. "Ono to sice může začít soubojem jeden na jednoho, ale může se stát, že se k tomu budou podle vývoje přidávat další a další spoluhráči a kamarádi, což by pak mohl být problém," uvedl Šulc. Podle jeho názoru by pravidla v takové situaci nebyla dostatečným varováním. "Hokejové řády na to sice poukazují, jaký postih tam pak může přijít, ale v afektu si to nemusí někdo uvědomit."

Šulc dále připustil, že jde především o prevenci. "Mohlo by to odrazovat příznivce, které podobné boxerské vložky vůbec nezajímají a přišli sledovat hokej," řekl Šulc. Otázkou zůstává, kolik takových "pohoršených" diváků v úterý mezi více než 12 tisíci návštěvníky Sazka Areny opravdu bylo. Rozhodnuté utkání, které se z povinnosti pouze dohrávalo, totiž získalo nový náboj a hala byla na nohou. "Je tam také riziko, aby se to potom čím dál více nerozrůstalo, to by se pak mohl kde kdo divit," varoval Šulc.

Kdo se tedy již teď těší na třetí díl vzájemného minisouboje Dudy s Nedvědem, mohl by být nakonec zklamán. "To utkání mělo hodně vysokou kvalitu a podle mého pohledu by z ní vůbec nic neztratilo, pokud by tam žádná z těch šarvátek nebyla," přidal svůj názor Šulc, jenž byl na prestižním souboji osobně přítomen. "Podstatná jsou pravidla a důležité je, jak se k tomu staví rozhodčí. Včera to posoudili, jak to posoudili, záleží vždy i na konkrétním případu," uvedl Šulc.

Rozhodčí mají šarvátkam co možná nejvíce bránit

Rozhodčí se nicméně v závislosti na instrukcích od svého nadřízeného postavili k situaci dobře. "Již od startu sezóny mají jasný pokyn. Když mohou šarvátce zabránit, tak se o to mají vždy pokusit," potvrdil v rozhovoru pro ČTK předseda Komise rozhodčích Pavel Halas. "Pokud to již nejde, tak to nechají, jak tomu bylo v úterý třeba v případě Vašíčka s Jerofejevsem. To se nedá nic dělat, šarvátka se pak odehraje pod jejich dohledem," přiblížil Halas.

Sám si jedno zásadní minus tohoto postoje dobře uvědomuje. "Pro diváky to možná není atraktivní," připustil Halas. "Toto opatření však platí již dva roky, vychází z pravidel a kluby si ho odsouhlasily. Na druhou stranu se pak neudělují tresty ve hře, jež by hříšníkovi bránily nastoupit v dalším utkání, i když se třeba shodí rukavice," dodal Halas vzápětí.

Zkusit otěže o něco povolit a třeba alespoň na nějaký čas vyzkoušet, jakým směrem by se vše odehrávalo, pokud by se férová bitka jednoho hráče proti druhému nechala vždy být, by však podle mnohých nemuselo být od věci. "Napětí v poslední třetině někteří hráči neunesli, bylo to okořeněné bitkami a fanoušek si přišel na své," řekl kromě jiného na pozápasové tiskové konferenci asistent domácího trenéra Jiří Kalous. "Na konci bylo rozhodnuto a byly tam i nějaké šarvátky z minula, dneska byl prostor si to vyřídit," přiznal otevřeně kouč Sparty František Výborný.

Podle Dudy by bitky zamezily brutálním zákrokům 

Podobně se shodli také zástupci obou znesvářených týmů, kteří byli přímo v centru dění. "Je jen škoda, když to rozhodčí nepouštějí. Je nepsané pravidlo, že když je to jeden proti jednomu, jde o férový souboj. Jsem pro, aby se to nechávalo," řekl po zápase Jan Hanzlík, zadák Sparty, jehož sudí velmi rychle odtrhli od Jaroslava Bednáře. Podle slávisty Dudy mají bitky jedno obrovské a nezanedbatelné plus. Jsou prý lékem na vymýcení brutálních zákroků. "Jedině si rozbít držku a pak si ty fauly hráči rozmyslí," řekl hokejový rebel, který v minulosti hájil i barvy pražského soka.

Oba šéfové, Šulc i Halas, jsou tedy zajedno - sudí odvádějí dobrou práci, neboť plní nastavený metr, alespoň co se bitek a jejich náznaků týká. V tom, jak věc přijímají diváci, se však přece jen trochu rozcházejí. Podle úterních pozápasových hlasů mají samotní aktéři o něco blíže k bývalému rozhodčímu Halasovi, který připouští, že zastavování bitek v zárodku připravuje fanoušky o atraktivní součást hokeje, zatímco podle Šulce pěstní souboje mohou příznivce odrazovat. V době, kdy extraliga bojuje o diváka, by bylo zajímavé vědět, kdo je pravdě blíže.

Reklama

Související témata: