Hlavní obsah

Sparta - Ústí n. Labem 1:2Nedvěd nastoupil za Kladno poprvé a hned popravil Spartu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Hanzlík 1 : 0
15. Martinec 1 : 1
45. Šagát 1 : 2

Jirka G. NovákSport.cz

Do sestavy hokejistů Kladna ve středu poprvé v sezóně naskočil útočník Zdeněk Nedvěd. Dva měsíce promarodil se zraněným kolenem a mohl sledovat své spoluhráče jen z hlediště nebo z lavičky. Proti Spartě si užil svůj vůbec první zápas za Kladno v extralize a hned se dokázal proslavit. Parádně proměnil samostatný nájezd a rozhodl o vítězství 4:3, které odpoutalo jeho tým z posledního místa tabulky.

Článek

Na samostatné nájezdy se Zdeněk Nedvěd moc necítil, přece jen ještě není po dlouhé pauze v ideální herní pohodě. Dostal ale od trenéra pokyn, ať se připraví. "Byl jsem překvapený, trochu jsem se i zdráhal. Ale myslím, že to někdo odmítnul, tak jsem to na sebe vzal," tvrdil po zápase v obležení novinářů.

Je to takový klenůtek, řekl o nájezdu

Nájezd provedl bravurně - najížděl do bekhendu, zakvedlal rukama na forhend a těsně před brankářem si ještě stáhnul puk doprava a poslal ho pod víko. "Tam už gólman málokdy dosáhne, je to takový klenůtek," řekl o svém natrénovaném provedení, které zkouší už asi šest let. "Zkoušel jsem to už ve Finsku. Ale dělám ho málokdy, protože je to docela složitý a občas mi ten puk ujede. Tentokrát se to povedlo, byl dobrý led," dodal šťastný hrdina zápasu.

Přitom začátek zápasu mu zrovna moc nevyšel, hned při prvním střídání putoval na trestnou lavici. "Fakt ani nevím za co, nevěděl jsem, co se stalo. Myslel jsem, že jde na trestnou lavici někdo jiný, ale rozhodčí najednou ukázal na mne." V dalším průběhu už se ale cítil dobře, i když postižené koleno přece jen podvědomě trochu šetřil. "Není to ještě ideální, koleno je v pořádku tak na devadesát procent. Občas jsem to na ledě cítil. Při soubojích u hrazení jsem byl přece jen opatrnější,“ přiznal po zápase.

V áčku Kladna až po patnácti letech

Nedvěd v roce 1992 zamířil z kladenské juniorky do zámoří, odehrál i několik zápasů za Toronto v NHL. Po návratu do Čech hrál krátce za Spartu, pak zase zmizel do Finska a Německa, zkusil si i exotické angažmá v Koreji. Na Kladno se vrátil po dlouhých patnácti letech a byl nažhavený v klubu něco dokázat.

V přípravě nasbíral pět kanadských bodů v devíti zápasech, jenže pak přišlo zranění. "To se nedá ani popsat, bylo to hodně těžké. Celou letní přípravu makáte, čtyři pět měsíců běháte, jezdíte na kole, a pak se vám týden před sezónou stane zranění, které vás vyřadí na dva měsíce," nerad vzpomínal na těžké období, které mu přineslo pouze jedinou radost - narození dcery Natálky.

Bude to tučné zápisné 

Proti Spartě nastoupil až ve čtvrtém útoku s mladíky Kazatelem a Divišem a byla na něm zpočátku znát nervozita. "Měl jsem z toho trochu obavy. Hlavně kvůli tomu že jsem se vracel po zranění a nebyl jsem rozehraný. Začal jsem pozvolna, měl jsem jen pár střídání, ale nakonec to dobře dopadlo," mohl být spokojený.

Teď doufá, že vítězství nad Spartou mužstvu pomůže ke zlepšeným výkonům v extralize. "Pevně v to doufám, nálada v kabině začíná být lepší. Teď máme sice doma těžkého soupeře v podobě Budějovic, ale snad to dopadne dobře," řekl Nedvěd, kterého čeká v klubu tučné zápisné. "Nějaká tisícka to asi bude. Zápas proti týmu, kde jsem poprvé v extralize hrál, první zápas, vítězný gól," vypočítával s úsměvem. Především je ale rád, že může znovu hrát.

Reklama

Související témata: