Hlavní obsah

Sparťanská krize pokračuje, mistr nedokázal zdolat ani Ústí

PRAHA

Hokejisté pražské Sparty prohloubili svoji herní i výsledkovou krizi. Úřadující mistr v 21. kole doma nečekaně prohrál s nováčkem z Ústí nad Labem 1:2 a protáhl své čekání na plný tříbodový zisk už na pět utkání. Hosté předvedli v T-Mobile Areně sympatický výkon a dočkali se teprve druhého vítězství na soupeřových kluzištích, díky němuž se odpoutali z chvostu tabulky.

Článek

Spartě nepomohla ani brankářská posila Martin Altrichter, který zastoupil zraněného Dubu. Sparťané nechtěli po porážce s Kladnem připustit další zaváhání s týmem ze dna tabulky a začali hodně aktivně. Ofenzívní snahu úřadujícího mistra navíc podpořilo hned ve druhé minutě vyloučení Ficence, které domácí po dlouhém obléhání přece jen potrestali: Ton nabil mezi kruhy Hanzlíkovi a jeho švih skončil v horním růžku.

Sparta byla při chuti, za chvíli nedokázal faulovaný Zelenka zasunout puk za Přikryla, ovšem Severočeši mohli paradoxně v následném oslabení nečekaně vyrovnat. Po chybě domácích na modré se řítil z úhlu na branku Janků, obtočil se kolem beka a poprvé nechal vyniknout Altrichtera. V 8. minutě pro změnu vyrazili do brejku dva na jednoho Zelenka s Havlem, jemuž však střela nesedla.

Hosty dostala do tempa čtyřminutová přesilovka po faulu Jaroslava Nedvěda. Krátce po jejím skončení sice nadvakrát nevyzrál na Přikryla Dragoun, ovšem v 15. minutě se Lvům naskytla další výhoda a tou již nepohrdli. Hořava nahodil před Altrichtera a Martinec po přistrčení Šaffera srovnal. Hostů byl najednou plný led, v 18. minutě vychytal v gólové šanci agilního Martince Altrichter, za chvíli domácí jen za cenu faulu zastavili únik jeho kolegy z útoku Šaffera.

Marné dobývání obranné hráze

Ofenzívní hokej s mnoha šancemi vystřídalo po pauze marné sparťanské dobývání obranné hráze outsidera. Co přes pozorné ústecké beky prošlo, zlikvidoval tradičně spolehlivý gólman Přikryl. Zuby si na něm vylámal Melichárek, v 27. minutě se neujal ani bekhend Černoška, který mířil mimo. Ústečtí pochopili, že Sparta opět nemá svůj den a od poloviny utkání hru naprosto vyrovnali.

Toporná domácí snaha o zteč Přikrylovy branky korespondovala s nadšeně bojujícími hosty, kteří mohli ve 34. minutě udeřit. Novák se rozhodl nájezd dvou na jednoho vyřešit individuálně, jenže Altrichtera u přední tyčky nenachytal. Křečovitou Spartu mohla vysvobodit situace ze samotného závěru druhé třetiny: Ficenc neskutečně namazal Netíkovi, který pomocí teče překonal Přikryla přesně v momentě, kdy ze ozvala siréna. Německý sudí Reichert se deset minut radil s videorozhodčím a nakonec rozpažil.

Apaticky hrajícího mistra stihl trest po šesti minutách třetí třetiny. Klobouček našel před brankou volného Šagáta, který zkušeně obkroužil vyjetého Altrichtera a rozjásal ústecké fanoušky. Sparta mohla odpovědět Langhammerem, v 50. minutě sám před Přikrylem neuspěl ani Sivek. Nápor Pražanů postrádal nápad i při vyloučení Haška, při hře čtyři na čtyři v předposlední minutě vychytal Petra Nedvěda Přikryl.

Severočeši přestáli i krátké oslabení čtyři proti šesti při hře domácích bez brankáře a sebrali Spartě i v druhém vzájemném zápase body. Nováčkovi v domácí kleci Altrichterovi tak oslava dnešních 35. narozenin hodně zhořkla.

Sparta Praha - Slovan Ústečtí Lvi 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Jan Hanzlík (Ton) - 16. T. Martinec (Šaffer), 46. Šagát (Klobouček). Rozhodčí: Reichert (Něm.) - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 7:7, navíc P. Nedvěd (Sparta) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5242.
Sparta Praha: Altrichter - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Černošek, Tabaček - Dragoun, P. Nedvěd, Melichárek - Ton, Vaic, Štrba - Netík, Langhammer, Sivek - Zelenka, Havel, Hromas - Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Ústí nad Labem: Přikryl - A. Novotný, Vágner, Houdek, Ficenc, Zeman, Hořava, Pojkar, Zápotočný - Janků, Pazourek, V. Novák - F. Mrázek, A. Nedorost, Hašek - Šaffer, T. Martinec, Klimt - Šagát, Špirko, Klobouček. Trenéři: V. Evan a M. Mach.

Reklama

Související témata: