Hlavní obsah

Klimentův rozhodující gól vyvolal vlnu emocí

PRAHA

Běží třetí minuta prodloužení hokejové šlágru 23. kola mezi Slavií a Libercem, když se hostující útočník Tomáš Klimenta řítí sám na brankáře Svobodu a mezi betony ho prostřeluje. Liberec tak získává bod navíc, s Pražany naopak pořádně cloumají emoce. Kouč Růžička vztekle hodí láhev s pitím na led, hráči se okamžitě s protesty sjíždějí k sudímu Minářovi. Co slávisty tolik nadzvedlo?

Článek

„Ten gól jednoznačně neměl platit. Liberec měl naopak dostat dvouminutový trest za příliš mnoho hráčů na ledě,“ soptil na pozápasové tiskové konferenci Jiří Kalous, asistent slávistického kouče Růžičky.

V 63. minutě vyhrávají liberečtí buly ve vlastním obranném pásmu a Plodek okamžitě míří na střídačku. Místo něj skáče do hry Klimenta, od obránce Kočího dostává přihrávku za obranu Slavie a v úniku překonává brankáře Svobodu. Slávisté jsou přesvědčeni, že Klimenta v době, než stačil jeho spoluhráč dojet na střídačku, již byl na ledě. A Liberec tak hrál v pěti. V prodloužení se přitom hraje po čtyřech hráčích na každé straně.

„Ta situace byla na sto procent v pořádku,“ byl si jistý trenér vítězů Dušan Gregor. „Vždyť Plodek už v době Klimentova skočení na led dávno seděl na střídačce,“ dodává. Jeho slova potvrzuje i hlavní postava inkriminovaného momentu, střelec Tomáš Klimenta. „V té době seděl Honza Plodek na lavičcesnad už tři vteřiny,“ popisuje trochu v nadsázce sporný moment. Kalouse však toto vysvětlení nepřesvědčilo. „Jsem si naprosto jistý, že hráli v pěti,“ trvá si na svém trenér Slavie.

Liberecký kouč Gregor už rozhodující moment dále rozvádět nechtěl. Chtěl tak utajit trumfy, jelikož tento trik byl pečlivě secvičenou záležitostí? Odpověď na tuto otázku dává právě Klimenta. „Skutečně je to jeden ze signálů, který pilujeme. Obvykle to zkusíme jednou, nebo dvakrát za zápas.“

Slávisté si triku všimli již v průběhu zápasu

K poměrně riskantnímu kroku se liberečtí odhodlali i v prodloužení zápasu na Slavii. „Řekli jsme si, že bychom to při hře ve čtyřech mohli vyzkoušet. Poprvé nám to o fous nevyšlo, podruhé z toho byl gól,“ radoval se úspěšný střelec.

Že slávističtí trenéři o podobném triku věděli, přiznává i Kalous. „Liberec to v zápase neudělal poprvé. Už v průběhu utkání jsme na to rozhodčí důrazně upozorňovali,“ zlobil se Kalous na trojici sudích, že libereckému manévru nevěnovali větší pozornost. Rozsoudit, na které straně leží pravda, je velice složité. Záběry kamer totiž nejsou dostatečně průkazné. Podle záběru České televize však rozhodčí Minář gól nejspíše uznal správně.

Reklama

Související témata: