Hlavní obsah

Sparta oficiálně představila svou kroniku

Jan ŠkvorSport.cz

Unikátní publikaci představilo ve středu před zápasem se Slavií spolu s legendárními hráči holešovického klubu vedení hokejové Sparty. Do prodeje se dostává sparťanská kronika s názvem „Sparta Praha - srdce naše“, kterou naspal dlouholetý novinář David Soeldner. Kniha mapuje celou historii klubu až do současnosti. Její vznik si pochvaluje jak vedení klubu, tak bývalí hráči.

Obálka knihy o hokejové Spartě

Článek

Kniha fanouškům kromě statistické přílohy a mnoha fotografií nabízí i spoustu hráčských příběhů. „Jedná se o naprosto výjimečnou publikaci. Najdete v ní radosti, triumfy, bolesti i strasti v dlouhodobé historii hokejové Sparty,“ řekl generální manažer klubu Petr Bříza. Nadšením nešetřil ani prezident Villiam Sivek, kterého potěšilo, že se tak významný klub jako Sparta, po dlouhé době dočkal své kroniky. „Ačkoliv jsem ateista, tak jestli nás nyní sparťanský bůh vidí, musí mít radost,“ těšilo Sivka.

Současná kronika je již druhým vydáním, to původní vyšlo před třemi roky. Autor David Soeldner přiznal, že nad jejím psaním strávil dva roky. „Text jsem dělal sám, se statistikami mi pomáhali Tomáš Kučera s Karlem Gutem.“ Od roku 1961 jsou všechna data zkontrolována. „Před tímto rokem nebylo z čeho čerpat, jen z novinových článků. Proto jsou do roku 1961 uváděny jen výsledky zápasů a střelci branek,“ vysvětloval Soeldner.

Z bývalých legendárních hráčů Sparty se tiskové konference zúčastnila trojice Jan „Gusta“ Havel, Pavel Richter a Jiří Hrdina. Všichni si pochvalovali, že svůj hokejový život spojili zejména s holešovickým klubem. „Ti, kdo ve Spartě působí, by si měli uvědomit, že hrát za takový klub, je otázkou cti,“ řekl rezolutně Havel.

Hrdina také zavzpomínal na okamžik, který mu při jeho působení ve Spartě utkvěl nejvíce v paměti. „Byl to hned v sezóně 1977/78, kdy jsem sem jako mladík přicházel. Bylo ohromné těžké prosadit se. Nikdy ale nezapomenu na to, že jsem si mohl zahrát s takovými hráči, jako byli Jirka Kochta, Jirka Holeček nebo Jarda Šíma,“ vzpomínal Hrdina.

Pavel Richter se při setkání s novináři nevyhnul dotazu, zda-li jej při současné střelecké krizi Sparty nesvrbí ruce, jestli by nejradši někdy neskočil na led. „Citoval bych legendárního novináře Václava Pacinu. Ten po jednom z našich zápasů napsal, že hráči Sparty by spíš trefili růži na střelnici, než prázdnou branku soupeře. Takže bych asi moc nepomohl,“ smál se Richter.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice