Hlavní obsah

Moravec: Nechápu, proč je přes Vánoce tak nahuštěný program

Jan ŠkvorSport.cz

Po návratu z německého Wolfsburgu čekal David Moravec na svůj bodový zápis pět zápasů. Dočkal se ho až v pátek na ledě Slavie, kde dvěma proměněnými samostatnými nájezdy zajistil svému týmu dvoubodovou výhru. Nyní se už čtyřiatřicetiletý útočník těší na vánoční svátky, které po dlouhé době stráví v rodné vlasti. „Dost dobře ale nechápu, proč je v tomto období program extraligy tak nahuštěný,“ stěžuje si Moravec.

Foto: PRÁVO

David Moravec

Článek

Davide, v nájezdech jste proti Adamu Svobodovi uspěl v obou případech, přesto jste mezi prvními třemi exekutory chyběl. Proč?

Byl jsem vyždímaný z konce prodloužení. Trenéři se mě ptali, jestli chci jet, ale nechal jsem to až na později. Navíc Róbert Tomík i Honza Peterek nájezdy umí dobře, tak jsem do toho nechtěl zasahovat.

Přemýšlel jste před nájezdy, které zakončení zvolíte?

V první chvíli jsem chtěl Adama vybrzdit, dal mi tam ale hokejku. Nakonec se mi to bekhendem mezi nohy přeci jenom podařilo dát. Bylo to takové šťastné.

Pokud byste svůj první nájezd neproměnil, Třinec by prohrál. Uvědomoval jste si to?

Bylo to pod tlakem, ale člověk to musí zvládat. Při trestných stříleních nejsem žádným střelcem, ale rozklepaný jsem nebyl.

Naopak při druhé penaltě jste už mohl být uvolněnější...

Určitě. Původně jsem chtěl střílet pod vyrážečku, ale Adam to čekal. Koukal se na mě, kam se dívám očima. Zvolil jsem tedy variantu mezi nohy a vyšlo to.

Pro vás to navíc byl první gól v dresu Třince. Dlouho jste si ho schovával...

Já jsem si nic neschovával (směje se). Jsem rád, že tam padl. Už ale musím zaplatit do kasy nějaké peníze. To je ale v pořádku, tak je to všude.

Jak je možné, že Třinec doma šest zápasů po sobě prohraje, venku naopak sbírá body? Většina týmů to má naopak.

Hokej je někdy nelogický. Doma nejsme schopni vyhrát. Poslední zápas s Pardubicemi byl ale hodně smolný, dali jsme si tři vlastní góly, což nás položilo. Hra ale nebyla špatná, jen chyběly branky.

Po dlouhé době strávíte vánoční svátky doma. Hodně se na ně těšíte?

Rozhodl jsem se, že už se nikde venku nebudu trápit. Konečně strávíme Vánoce na horách, bude to pohodička. Všichni jsme spokojení.

Užíváte si zde více i hokej?

Určitě. Snažím se hrát víc pro tým a pracovat pro něj. Ve Finsku to bylo super, ale ve Švédsku a hlavně Německu to bylo úplně o něčem jiném. Každý si jede po své koleji. V šatně nebyl problém, ale na ledě hrál každý na sebe. Když člověk nahraje, čeká, že mu spoluhráč puk vrátí. Tam ale když měl někdo možnost, střílel klidně i z rohu. Bylo to nelogické a ubíjelo mě to.

Souhra tam tedy nefungovala?

Vůbec. Nebyli tam hráči první garnitury. Na ledě jsou hokejovým myšlením jednodušší. O to je to horší.

Extraliga se přes Vánoce nezastaví, hrajete třiadvacátého, pak hned šestadvacátého prosince. Vadí vám to?

Dost dobře nechápu, proč je v tomto období soutěž tak nahuštěná. Je to ale věc manažerů klubů a nechci se do toho plést. Ale i lidé teď mají jiné starosti. Shánějí stromky a ještě k tomu jít večer na hokej? Sám mám nyní doma shon a jsem rád, když si večer odpočinu. My jsme ale za hokej placení a nic jiného než hrát nám nezbývá. To nahuštění je ale šílené.

Dárky už máte všechny nakoupené?

Věděl jsem, jaký teď bude frmol, tak jsem je obstaral už na začátku prosince.

Reklama

Související témata: