Hlavní obsah

Kometa se vydřenou výhrou omluvila fandům. Jsem strašně šťastný, září 16letý debutant

Brno

Nepodali nijak oslnivý výkon, ale v dohrávce 46. extraligového kola vydřeli vítězství 2:1 nad Hradcem Králové a aspoň částečně se omluvili svým fandům za předchozí devítibrankový debakl v Karlových Varech. Brněnští hokejisté uťali sérii tří nezdarů a přiblížili se účasti v elitní šestce a přímému postupu do předkola play off.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Junior Jakub Brabenec z Brna se raduje ze svého prvního gólu v extralize.

Článek

O důležitý triumf Komety, které chyběli marodi Holík, Erat, Červený či Plášek, se gólově zasloužili nejmladší a nejstarší hráč mužstva. Skóre otevřel při svém debutu v nejvyšší soutěži teprve šestnáctiletý útočník Jakub Brabenec a rozhodující trefu zaznamenal patnáct vteřin po začátku druhé třetiny sedmatřicetiletý Tomáš Plekanec.

„Ráno před utkáním jsem se dozvěděl, že nastoupím. Nervózní jsem nebyl, vždyť už jsem si za áčko zahrál v přípravě. Jsem strašně šťastný, že jsem pomohl k důležitým bodům. Rákos mě našel perfektní bekhendovou přihrávkou. Napřáhl jsem a spadlo to tam," raduje se Brabenec, který se stal čtvrtým až pátým nejmladším extraligovým střelcem. „Všichni jsme dali do zápasu úplně všechno," tvrdí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Akce za brankou Hradce Králové během duelu v Brně.

Pochází ze sportovní rodiny. Otec Kamil byl extraligovým hokejistou a děda vynikal v basketbalu, v němž patřil k oporám někdejší československé reprezentace. „Taťka mě spíš kritizuje, než chválí. V Kometě trénuje dorost, a tak se v hale potkáváme skoro každý den," prozradil.

Rovněž Plekanec si výhry nad Hradcem mimořádně cení. „Nebyl to nijak pohledný hokej, avšak vítězství se počítá. Chybělo nám několik zkušených borců, ale mladíci si počínali skvěle," těší ho. Lituje čtyř neproměněných přesilovek v úvodní třetině. „Gól se nám v nich vstřelit nepovedlo, a tak nám bylo jasné, že musíme skórovat při plném počtu hráčů na ledě a zůstat disciplinovaní. Podařilo se. A v závěru jsme ustáli hradecký nápor," oddechl si Plekanec.

V tabulce šestí Brňané zvýšili náskok na osmý Hradec na osm bodů. „Důležitou bitvu o čtvrtfinále play off jsme prohráli, ale ještě se nevzdáváme. Musíme se snažit ve zbytku základní části extraligy co nejčastěji vítězit a třeba Kometa ještě zaváhá," doufá brankář Mountfieldu Marek Mazanec.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva Petr Koukal z Hradce Králové a Tomáš Plekanec z Brna v utkání 46. kola extraligy.

Mrzí ho, že jeho tým nedovedl utkání na brněnském ledě aspoň do prodloužení. „Ke konci domácím došly síly. Zatlačili jsme je, měli jsme i dost šancí, ale vyrovnat se nám bohužel nepodařilo," štve Mazance.

Reklama

Související témata: