Hlavní obsah

Kladno - Sparta 4:0Kladno porazilo Spartu a vyhrálo počtvrté za sebou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Nedvěd 1 : 0
12. Patera 2 : 0
31. Patera 3 : 0
53. Gardoň 4 : 0

Hokejisté Kladna potvrdili ve středečním utkání 33. kola extraligy formu a zdolali mistrovskou Spartu 4:0. Tým Geus Okna tak od prosincové reprezentační pauzy vyhrál všechna čtyři utkání a posunul se na dvanácté místo před Zlín. Sparta získala z posledních pěti utkání jen dva body a klesla na šestou pozici za Karlovy Vary.

Článek

Dvěma góly se podílel na tříbodovém zisku Kladna kapitán Pavel Patera, brankář Zdeněk Orct si připsal třetí čisté konto v sezóně.

Pražanům chyběli vedle dlouhodobě zraněného brankáře Duby útočníci Netík a Štrba, na soupisce se opět neobjevil ani obránce Jaroslav Nedvěd. Jako první prověřil sparťanského gólmana Štefla Horna a při Tabačkově vyloučení Gardoň. Svůj tým podržel Štefl při dalším oslabení, kdy ho nepřekonal zblízka Patera, ale dvě vteřiny po návratu vyloučeného Vaice na led se Kladno už radovalo. V 7. minutě se po chybě hostů při vhazovaní dostal sám před branku Zdeněk Nedvěd a efektním blafákem skóroval.

Sparta chtěla odpovědět a při Šmachově vyloučení k tomu byla blízko. Po závaru před brankou odpálil puk až z brankové čáry bek Trončinský. Pražané se pak ubránili při další početní výhodě domácích, ale v 13. minutě opět inkasovali. Diviš zpoza branky našel mezi kruhy nekrytého Pateru, který si stejně jako Zdeněk Nedvěd vychutnal Štefla. Sparta se neprosadila ani v další početní výhodě, Orcta nepřekonal ani před pauzou Becker.

Úvod druhého dějství patřil úřadujícímu mistrovi, ale Orct odolával. Při Čurillově trestu si sice Pražané větší šanci nevytvořili, ale v 26. minutě měl možnost Mrňa a kladenský gólman se vyznamenal především při Kuchlerově vyloučení. Ztroskotal na něm osamocený Sivek, vedle skončila Melichárkova teč a neuspěli ani Dragoun s Mrňou.

Patera vstřelil dvě branky 

Kladno pojistilo vedení po polovině utkání. Předtím ještě neproměnil příležitost Bělohlav, ale při trestu Švagrovského předložil křížnou přihrávkou puk Kalla k levé tyči Šteflovy braky Paterovi a kladenský kapitán bez potíží zvýšil. Sparta se při své další přesilovce opět trápila a v 36. minutě mohl přidal čtvrtý gól Horna, ale minul. Orct předvedl své umění při Tabačkově výpadu a po pokusu Petra Nedvěda.

Marnost Sparty hrající už i bez útoku Ton, Langhammer, Vaic dokumentoval v závěrečném dějství při 94 vteřin trvající početní převaze Melichárek, který nedokázal trefil zblízka odkrytou branku. V 47. minutě vlétl na led první potrestaný Gardoň, ujel do sóla, ale Štefla mezi betony neprostřelil. Možnost na snížení nevyužil Američan Becker, v 51. minutě se nechal vyloučil Petr Nedvěd na dvě plus dvě minuty a inkasoval navíc ještě osobní desetiminutový trest.

Výsledek ještě dovršil na konci přesilovky před nejvyšší kladenskou návštěvou sezony 4493 diváků dorážkou Kuchlerovy střely Gardoň. Orcta v závěru nepřipravili o čistý štít ani Dragoun se Švagrovským.

Geus Okna Kladno - Sparta Praha 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Z. Nedvěd (Tomajko), 13. Patera (Diviš), 32. Patera (Kalla), 54. Gardoň (Kuchler). Rozhodčí: Mikula - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 7:6, navíc P. Nedvěd (Sparta) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 4493.
Kladno: Orct - Hájek, Šmach, Pavlas, M. Štěpánek, Ševc, Trončinský, Schnabel - Diviš, Patera, Martin Procházka - Čurilla, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Rudovský, Z. Nedvěd, Tomajko. Trenéři: Müller a Kasík.
Sparta Praha: Štefl - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček - Melichárek, P. Nedvěd, Sivek - Ton, Langhammer, Vaic - Dragoun, Mrňa, Hromas - Švagrovský, Podlešák, od 24. navíc Becker. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Reklama

Související témata: