Hlavní obsah

Kouč Bokroš kývl Vítkovicím, i když jej vábil Magnitogorsk

OSTRAVA

Hokejový trenér Ernest Bokroš dal po demisi ve Zlíně přednost odchodu do Vítkovic, přestože měl na stole i mnohem lukrativnější nabídku z ruského Magnitogorsku. Osmačtyřicetiletý kormidelník dostal od vedení ostravského klubu jediný úkol: dovést mužstvo do play-off.

Článek

"Osobně jsem zklamán, očekával jsem daleko více, protože v létě jsme udělali maximum pro to, abychom byli úspěšní. A dneska jsme v situaci, že jsme sice v play off, ale nejsme si tím jisti. Smířili jsme se s tím, že budeme bojovat o předkolo, na šesté místo se budeme dostávat už těžko," řekl na středeční tiskové konferenci prezident klubu František Černík.

Tým má do play-off dostat nový kouč. Bokroš střídá u kormidla provizorního trenéra Mojmíra Trličíka, který nahradil odvolaného Miroslava Fryčera. Vítkovice začaly Bokroše lanařit okamžitě poté, co oznámil, že opouští zlínskou střídačku. "Hned po zápase se mi ozval pan Černík, jestli bych chtěl rovnýma nohama skočit do nové práce, nebo budu odpočívat. Řekl jsem, že odpočívat nechci. Člověk musí podstoupit nějaké riziko," uvedl Bokroš, podle nějž to byla těsně po utkání jediná konkrétní extraligová nabídka.

Vítkovicím sice v jednáních vážně nekonkuroval nikdo z extraligových rivalů, ale hlavního kandidáta jim mohl do ruské superligy odlákat bohatý Magnitogorsk. "Bylo by velice těžké tam odejít teď v rozehrané sezóně. Před sezónou je to něco jiného, když si může člověk připravit mužstvo a udělat systém. Přechod v extralize je snadnější, je to ulehčené tím, že znám soutěž a jednotlivá mužstva," uvedl Bokroš.

Od hráčů bude Bokroš vyžadovat maximum

Moc času na herní obrození Vítkovic však nový trenér nemá, jen do konce týdne čekají mužstvo tři zápasy. Bokroš se s hráči přitom osobně seznámil až ve středu. "Měl jsem jen krátkou řeč. Přišel jsem pomoct klubu, tím pádem i samotným hráčům. Od nich budu vyžadovat maximum," prohlásil Bokroš.

Osud ho ironicky zavál do tábora, který je od semifinálové série v roce 2005 se Zlínem ve stálém napětí. Vzájemné zápasy provázejí nadávky mezi hráči i střídačkami. "Je to sport, tyhle situace k tomu patří. Ode dneška budu bojovat za Vítkovice a možná budu nadávat zlínským hráčům. Teď už ani nevím, na koho jsem kdysi řval," řekl Bokroš.

Od společného působení ve Zvolenu se neměl zrovna v lásce s Ivem Prorokem. Ti dva na sebe nevybíravě pokřikovali i během posledního vzájemného souboje v Ostravě. "Dneska jsme si o tom povídali. To jsou životní situace, které vás do toho dostanou. I na děti křičíte, ale přitom je máte rádi. Taky někdy zlobí," odlehčil konflikt Bokroš.

Už v neděli ho čeká další zkouška psychiky: se svým novým celkem vystoupí na zlínském ledě. Bokroš se nebojí, že dopadne jako kolega Zdeněk Venera, který i jako spolutvůrce zlínského titulu z roku 2004 musel v roli karlovarského trenéra na stadionu Luďka Čajky uhýbat před sprškou tekutin a lahví. "Pro mě to bude nepříjemný zápas, ale nemyslím, že se tam někdo takový najde. Myslím, že nějaké ovace tam naopak ještě budou," věří Bokroš, který ve Zlíně působil nepřetržitě téměř pět let.

Branky Vítkovice inkasují po individuálních chybách

Trenér, jenž si potrpí na propracovanou defenzivu, bude do podobných tvarů modelovat i vítkovický soubor. Tým až příliš lacino inkasuje. "Osobně to zatím jinak nechci hodnotit, lhal bych, kdybych něco říkal. V krátkosti jsem ale mluvil s kapitánem Burgerem a zeptal se ho, co je nejdůležitější. Řekl, že cítí, že dostávají góly po individuálních chybách a že je potřeba zlepšit defenzivu. Musíme na tom popracovat," uvedl Bokroš.

Možná dojde i k drobným změnám v hráčském kádru. Vybrakovaný trh s hokejisty velké možnosti ale nenabízí. "Chtělo by to novou tvář do kabiny. Pomáhá to. I hráči cítí, že se něco děje. Ale dovést někoho, u koho by jsme neměli jistotu, by nemělo smysl. Zatím se takový hráč neobjevuje, nemám nikoho, s kým bychom mohli vyjít na světlo boží," přiznal Bokroš, který je však přesvědčen, že i stávající kádr svou kvalitu má. "V lize je kvalita všude, ani družstva dole nejsou slabá. Každý tým ale potřebuje vítězství. My jsme ve Zlíně desetkrát prohráli o gól, najednou to nejde, je to zaseknuté," přidal svoji osobní zkušenost.

Na vítkovickém celku si nejvíce cení fyzických parametrů. "Když hráli ve Zlíně a na malém kluzišti nás napadali, dělali nám velké problémy. Kluci jsou fyzicky zdatní, to je asi největší deviza," podotkl Bokroš. Na největší extraligovém kluzišti ve Vítkovicích se však vysunutý forčekink tak lehce využít nedá. "Každý systém se dá praktikovat, pokud se plní," nepochyboval Bokroš.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice