Hlavní obsah

O výsledku rozhodla druhá třetina, shodli se trenéři Sparty a Pardubic

PRAHA

Poměrně jednoznačným výsledkem 5:2 si v úterním zápase 44. kola hokejové O2 extraligy poradila pražská Sparta s pardubickým Moellerem. Na pozápasové tiskové konferenci se trenéři obou týmů shodli, že o výsledku rozhodla především druhá polovina druhé třetiny. V 28. minutě sice pardubický Starý srovnal na 1:1, sparťané ale poté třemi góly rozhodli o osudu utkání.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér František Výborný.

Článek

„V první třetině se hrál poměrně vyrovnaný hokej, rozhodnutí nastalo v té druhé,“ dobře věděl kouč Pardubic Jiří Šejba. Za stavu 1:1 ujel v 31. minutě hostující obraně Sivek a řítil se sám na brankáře Lašáka. Pardubický obránce David Havíř skočil ve snaze odehrát puk sparťanskému útočníkovi pod nohy, rozhodčí Mikula tento zákrok posoudil trestným střílením. „Bylo to tak na hranici. Já jsem to přesně neviděl, rozhodčí ale nařídil trestné střílení. Myslím, že jsem spíše trefil puk, ale sudí to viděl lépe,“ nevymlouval se nad klíčovým momentem utkání Havíř.

K trestnému střílení se postavil kanonýr Petr Ton a svým oblíbeným blafákem do bekhendu nedal Lašákovi nejmenší šanci. „Právě Tonův gól nás nastartoval, navíc jsme pak využili ještě dvě přesilové hry,“ pochvaloval si kouč vítězů František Výborný. Sparta tak po divoké nedělní výhře na Slavii přehrála i Pardubice a před blížícím se play-off z ní jde opět strach. „Mužstvo navázalo na výhru na Slavii, pokračovali jsme ve velmi aktivním výkonu. Pardubice jsme téměř k ničemu nepustili,“ chválil svůj tým Výborný.

Na střevní chřipku se Havíř nevymlouval

Nešťastným mužem zápasu byl pardubický obránce David Havíř. Nejenže po jeho faulu na Sivka bylo ve druhé třetině nařízeno trestné střílení, za „povalení“ rozhodčího Mikuly vyinkasoval osobní desetiminutový trest. „Ta situace s rozhodčím byla nešťastná,“ vysvětloval Havíř. Obránce hostů se snažil dohrát sparťana Tona, před ním však ještě stál rozhodčí Mikula. „Rozhodčí mi ani nenaznačil, že by šel na nějakou stranu. Navíc už jsem končil střídání a neměl šanci zareagovat.“ Havíř povalil na led sudího, za což od něj následně vyfasoval osobní desetiminutový trest. Nedalo se střetu nějak vyhnout? „Jedině že bych ho chytil. Těžko říct. Kdybych byl na začátku střídání, možná by to šlo. Takhle ne,“ vysvětloval Havíř.

Pardubice přijely do Prahy zkosené střevní chřipkou, která postihla téměř polovinu kádru. Havíř se ale na zdravotní problémy odmítl vymlouvat. „Nemůžu mluvit za ostatní, ale já jsem se cítil dobře.“ Sám dobře věděl, kde se utkání zlomilo v pardubický neprospěch. „První polovinu druhé třetiny jsme odehráli dobře. Rozhodla ale minuta, kdy jsme nejprve inkasovali z trestného střílení a pak v oslabení. Poté už jsme hru otevřeli a dostali další gól,“ hledal příčiny prohry Havíř.

Sparťanům se naopak v posledních zápasech daří a útočí na umístění v první čtyřce po základní části. Podle Jiřího Vykoukala ale zůstávají holešovičtí nohama na zemi. „Ještě není nic rozhodnuto. V listopadu a prosinci jsme měli slabší období a teď to musíme dohánět. Bude to ještě hodně těžké,“ uzavřel sparťanský obránce.

Reklama

Související témata: