Hlavní obsah

Liberečtí porazili Plzeň a s předstihem mají Prezidentský pohár. Třinec je ve čtvrtfinále, Litvínov neudržel vedení

lik, rjm, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

O vítězi základní části hokejové extraligy je jasno! Liberec v dohrávce 11. kola vyhrál nad Plzní 4:1 a Prezidentský pohár už má s předstihem jistý. O záchranu bojující Litvínovští prohráli v dohrávce 34. kola s Hradcem Králové 2:3. Dvě branky vítězů vstřelil zkušený útočník Radek Smoleňák. Třinec pak v dohrávce 48. kola vyhrál doma nad Zlínem 2:1 po samostatných nájezdech. Hrdinou Ocelářů byl Matěj Stránský. Ten vyrovnal v 51. minutě na 1:1, aby následně proměnil i nájezd a pojistil týmu přímý postup do čtvrtfinále.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisté Liberce (zleva) Libor Hudáček, Jan Ordoš, autor prvního gólu Michal Bulíř a Michal Birner se radují.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí získali Prezidentský pohár stejně jako před rokem. Dlouhodobou část ovládli Severočeši počtvrté za pět sezon a celkově pošesté od ročníku 2005/06.

Bílí Tygři mají čtyři kola před koncem základní části náskok 13 bodů na druhou Plzeň, která dnes prohrála posedmé za sebou na kluzištích soupeřů. Liberec má zároveň jistou účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Libor Hudáček z Liberce.

Jubilejním 30. gólem v sezoně se na výhře domácích podílel slovenský útočník Libor Hudáček, jenž nasbíral už 58 bodů, což je extraligový rekord v podání cizince. Nejproduktivnější hráč soutěže Milan Gulaš z Plzně vyšel naprázdno.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Radek Smoleňák z Hradce Králové se raduje z gólu.

Litvínov si v posledních třech kolech výrazně bodově pomohl a kdyby zvládl dohrávku s Mountfieldem, nejspíš by byl záchraně velmi blízko. Verva šla také v 9. minutě zásluhou Pospíšila do vedení a vše vypadalo pro žlutočerné dobře. A ještě víc poté, co Lukeš zvýšil ve 23. minutě na 2:0.

Nadšení Severočechů ale vydrželo jen chvíli, v přesilovce totiž snížil Klíma. A když třicet sekund před druhým odchodem do kabin srovnal skóre zkušený Smoleňák, byl zápas znovu otevřený. V čase 45:59 pak znovu Smoleňák rozhodl o výhře Mountfieldu. Litvínov se pokusil i o hru bez brankáře, další gól však už nepadl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Zlína Libor Kašík a Vladimír Dravecký z Třince.

Třinec měl před sebou velkou výzvu. Kdyby doma naplno bodoval, mohl se v tabulce dotáhnout na Spartu s Mladou Boleslaví. Ocelářům ale jejich plán nevyšel. Ve 3. minutě totiž Šlahař poslal Zlín do vedení.

Oceláři se snažili o srovnání stavu a dočkali se v 51. minutě zásluhou Stránského. Ten se navíc proměnil v hrdinu i v závěru duelu, který dospěl do samostatných nájezdů. Tam byl totiž jediným úspěšným střelcem a Třinec tak mohl slavit vítězství po nájezdech a jistý postup do čtvrtfinále.

Hokejová extraliga
Litvínov - Hradec Králové 2:3
Branky: 9. Pospíšil, 23. Lukeš - 40. a 46. Smoleňák, 28. Klíma.
Třinec - Zlín 2:1 po samostatných nájezdech
Branky: 51. a rozhodující nájezd Stránský - 13. Šlahař.
Liberec - Plzeň 4:1
Branky: 14. Bulíř, 35. Musil, 44. Hudáček, 60. Ordoš - 3. Pour.

Reklama

Související témata: