Hlavní obsah

Vítkovice - Sparta 2:0Vítkovice přežily tlak Sparty a popáté za sebou doma vyhrály

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Hruška 1 : 0
28. Burger 2 : 0

OSTRAVA

Třicetiminutový drtivý tlak byl hokejistům Sparty ve Vítkovicích k ničemu, Ostravané pod trenérem Ernestem Bokrošem vyhráli i pátý domácí zápas za sebou a vítězství 2:0 je o další krok přiblížilo k šestému místu zaručujícímu přímý postup do play-off. Sparta si zápas prohrála v úvodu, domácí ji odskočili góly Radima Hrušky a Jiřího Burgera a hosté ztrátu přes spoustu šancí nedohnali. První vítězství nad Spartou v sezóně Vítkovicím vychytal brankář Martin Prusek, který se díky několika výtečným zásahům stal hvězdou utkání.

Článek

Magie kouče Bokroše působí nejen na hokejisty, ale už i na ostravské publikum. Vítkovice do haly po posledních úspěších přitáhly sedm tisíc diváků, kteří od začátku sledovali převahu domácích. Domácí po dlouhé době vytáhli do boje v plné síle a hlavně jeden z rekonvalescentů Krenželok měl v úvodu energie na rozdávání. Svůj moment slávy propásl zejména v 11. minutě, když po rychlém souhře v přesilovce těsně přestřelil.

Spustil tím však stavidla souvislého vítkovického tlaku. Během krátké přesilovky pět na tři promáchl letící puk před prázdnou brankou Hubáček, ale v 17. minutě už se domácí dočkali. Ukázkovou kombinaci s překřížením při hře čtyři na čtyři předvedli Köhler s Hruškou, který těsně před Dubou změnil směr střílené přihrávky.

Tlak Sparty od druhé třetiny

Sparta po přestávce zvedla hlavy, ale na plný výkon ji nastartovala teprve metoda šoku. Burger v přesilovce zachytil sraženou Barinkovu ránu a nad ležícím Dubou zavěsil podruhé. Hosté pak na ledě rozpoutali uragán. Pražané přitvrdili, začali mnohem více bruslit a jejich agresivní forčekink natropil soupeři velké problémy.

Domácí poztráceli spoustu puků už v rozehrávce, ale jistil je výtečný Prusek, který proti Dragounovi napravil Ovčačíkovu chybu. Na Vaicovu ránu před shluk hráčů snad ani neviděl, jeho beton však zakročil u tyčky včas, a když už by nezasáhl zřejmě ani Prusek, Zelenkovi se ve vyložené šanci svezl puk a rána mu nesedla. Za katastrofální produktivitu mohl tým z metropole vytrestat pár sekund před koncem druhé části Krenželok, ovšem po Ujčíkově pasu se zalekl třetího gólu a zblízka netrefil branku.

Sparťanské manévry neustávaly. Vítkovicím nepomohla ani vyztužená obrana ve středním pásmu, ale měly štěstí, že nápor Pražanů dokázal ničit Prusek. Při Šimíčkově vyloučení se vedení domácích chvělo, Hanzlík ani Nedvěd však puk do branky nepropasírovali. Z drtivého sevření se v 52. minutě vymanil Hruška, sólo od červené čáry mu ale Duba zneškodnil. Sparta střelecké zoufalství neprolomila, Prusek uhájil nulu i při řadě nepřehledných skrumáží a po brejku z pravého křídla ho neprostřelil ani Zelenka.

Vítkovice Steel - Sparta Praha 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 17. R. Hruška (Köhler), 29. Burger (Jurečka). Rozhodčí: Šindler - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 6893.
Vítkovice: Prusek - Jurečka, M. Barinka, Kuboš, Gulaši, Ovčačík, J. Mrázek, Heš, Trnka - Jánoš, Burger, P. Hubáček - Ujčík, Šimíček, Krenželok - Klimek, R. Hruška, Köhler - Svačina, Vala, Tomášek. Trenéři: Bokroš a Bolek.
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal (27. Protivný), Cuník, Černošek, Jan Hanzlík - P. Ton, Sivek, Netík - Mrňa (32. Zelenka), P. Nedvěd, Melichárek - Vaic, Langhammer, Dragoun - Hromas, Švagrovský, Podlešák. Trenéři: Výborný a Jelínek.

Reklama

Související témata: