Hlavní obsah

Hokejový obránce Novák věří, že přestoupí do Slavie

PRAHA

Čtvrtek 31. ledna je posledním dnem, kdy mohou hokejisté působící v Evropě změnit dres. Když minulý týden skončil obránce Jan Novák své angažmá ve finském Oulu, trenér Slavie Vladimír Růžička okamžitě zbystřil. O služby ofenzivní beka, který červenobílý dres v minulosti oblékal nepřetržitě devět let, by měl obrovský zájem. „Byl bych rád, kdybych se vrátil do Slavie. Jednání mezi oběma kluby probíhají,“ přiznal Novák.

Článek

Právě probíhající sezóna totiž Novákovi mnoho radosti nepřinesla. V létě se na smlouvě dohodl se švédskou Skellefteou, nakonec za ni ale odehrál pouze deset zápasů, ve kterých zaznamenal jednu asistenci. „Nehrál jsem dobře. I když problémem bylo i to, že jsem nastupoval se zlomeným kotníkem,“ rekapituluje Novák.

Ve finském Oulu doplatil na cizineckou kvótu

I přesto ale nemusel dlouho smutnit, zájem projevil finský mistr Kärpät Oulu. V týmu se potkal s dalšími Čechy – Ondřejem Kratěnou a Michalem Brošem. Novák pravidelně nastupoval, s týmem si dokonce zahrál i na turnaji Super Six. Problémy ale nastaly v lednu. Finskému mistrovi nechytal dobře brankář, navíc se zranil i klíčový útočník. Jako náhradu si klub přivedl kanadského gólmana a švédského forvarda. V kádru tak najednou i s třemi Čechy bylo pět cizinců, na soupisku však mohou být zapsáni jen čtyři.

Novákovi bylo jasné, že tím pátým je on. „Na tu kvótu jsem doplatil. Nechtěl jsem tam jen trénovat a čekat, jestli občas dostanu šanci.“ Zájem o něj okamžitě projevila Slavia, ve které mu navíc od příští sezóny běží smlouva. Odchovanec Havlíčkova Brodu přiznává, že návrat do týmu, ve kterém strávil nepřetržitě devět sezón, ho láká. „Jednání probíhají, tak uvidíme, jak to dopadne. Je jasné, že Finové za mě budou chtít nějaké peníze,“ říká Novák.

Připadá si už jako cirkusák

Zkusit nějaké další zahraniční angažmá se osmadvacetiletému bekovi už nechce. „Připadám si už jako cirkusák. Pořád někde jezdím,“ směje se Novák. Do Prahy přiletěl teprve v sobotu a hned další den shlédl extraligový duel mezi Slavií a Pardubicemi. Po zápase zavítal do slávistické kabiny, kde se pozdravil se svými kamarády. „Když jsem viděl, jak dobře Slavia hraje, říkám si, jestli vůbec potřebuje nějakého obránce,“ tvrdí přítel dcery trenéra Růžičky.

Posléze ale i věčně usměvavý Novák zvážní. Je mu jasné, že pražský tým se s Oulu bude muset dohodnout velice rychle. Přestupní termín totiž končí už ve čtvrtek, tedy za čtyři dny. „Přeci se to musí nějak vyřešit. Nechci zase čekat až do čtvrteční půlnoci, jestli mi náhodou nezazvoní telefon,“ přiznává, že by měl o své budoucnosti nejradši jasno co nejdříve. Co by dělal, kdyby nakonec angažmá ve Slavii nevyšlo? „Asi bych jel k moři,“ znovu se rozesměje Novák.

Reklama

Související témata: