Hlavní obsah

Janiš byl závodem ve Spa nadšen

PRAHA

Čtyřiadvacetihodinový závod jel poprvé v životě, ale na náročné trati za proměnlivého počasí na okruhu v belgickém Spa zvládl vše na jedničku. Sedmé místo v absolutním pořadí i bronzová příčka ve třídě N-GT jsou pro dvacetiletého Jaroslava Janiše až nečekaně dobrým výsledkem.

Foto: www.jarek-janis.cz

Jarek Janiš za volantem vozu Ferrari 360 Modena při čtyřiadvacetihodinovce ve Spa.

Článek

Český formulový jezdec bez potíží zvládl přechod za volant sportovního vozu, posádku úspěšného týmu Menx spolu s ním tvořili krajan Robert Pergl a Francouz Yannick Schroeder. Poprvé se Janiš k řízení dostal čtyři hodiny po startu a ihned pokračoval v postupu, který začal jeho francouzský kolega z týmu F3000 Superfund I.S.R. Charouz. "Stáli jsme až ve čtvrté řadě startovního roštu, ale povedlo se nám jít rychle dopředu. Spa patří k mým oblíbeným tratím, přesto jsme šli trochu do neznáma."

Janiš nevěděl, jak obstojí v tak dlouhém závodě, a zejména z noční jízdy měl trochu obavy. "Největším problémem bylo najít za tmy orientační body při brždění. Navíc hustě pršelo, takže v noci bylo fakt vidět jen na pár metrů. K tomu jsem ještě k ránu musel jet do boxů i přezout," tvrdil Janiš, pro nějž bylo náročné udržet koncentraci.

Auto jelo skvěle i na mokru

"Vyčerpává psychiku vydržet kroužit desítky kol, když konec je neustále v nedohlednu a hlavou vám běží jediná myšlenka, že to musíte dokázat a projet cílem. Je tu větší tlak na to, abyste neudělali chybu, protože nejedete jen sami za sebe, ale také za kolegy a celý tým. "

Vůz Ferrari 360 Modena neměl za celý závod vážnější technický problém. "Byl jsem jím nadšený, zvláště řazením na volantu a dobrou jízdou auta na mokré dráze." Silný déšť i tma přitom nemilosrdně prosely startovní pole. "Nás ale voda nerozhodila, naopak nám pomohla a hodně jsme se dostali dopředu. Napětí před cílem závodu pak bylo obrovské, asi nikdy v životě jsem větší nezažil."

Tušení, že půjde o opravdovou zkoušku vytrvalosti pro jezdce, ale i pro auto, se mu naplnilo. "Ve všech směrech se to povedlo bez výraznější chyby, až bych skoro mluvil o ideálním průběhu," uzavřel Janiš, kterého už v pátek čeká kvalifikace na Hockenheimu při dalším závodě šampionátu formule 3000.

Reklama

Související témata: