Hlavní obsah

Rozhodčí Husička na Slavii hrubě chyboval, uznal šéf sudích Halas

PRAHA

Trestné střílení proti Pardubicím bylo v neděli na ledě pražské Slavie nařízeno v rozporu s pravidly a hlavní arbitr Radek Husička hrubě chyboval. ČTK to v úterý řekl předseda Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje Pavel Halas. Husička, který je v letošní sezóně jedním z dvojice českých rozhodčích účastnících se mezinárodního výměnného programu, za své selhání dostane finanční trest ve výši několika tisíc korun.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Extraligoví rozhodčí

Článek

Husička nařídil proti Východočechům trestné střílení v osmé minutě za úmyslné hození hokejky gólmanem Jánem Lašákem. Ten přitom o hůl přišel i kvůli kontaktu se spoluhráčem Jakubem Nakládalem a nezmařil tím žádnou příležitost Slavie. Jeho hokejka skončila v rohu kluziště a puk měl pod kontrolou Nakládal. "Rozhodčí Husička byl přesvědčený, že to bylo hození hokejky. Po zhlédnutí videozáznamu už tomu tak ale nebylo," řekl Halas.

Lašákova ztráta hokejky se totiž v žádném případě nedala podle pravidel posoudit tak, že by mělo následovat trestné střílení. "Podle pravidel neměl následovat žádný trest. Byla to hrubá chyba," uvedl šéf komise rozhodčích, jenž tak dal za pravdu Lašákovi i zástupcům Pardubic, kteří Husičkův nečekaný verdikt tvrdě kritizovali. Slavia totiž i díky proměněné penaltě porazila Moeller 5:2.

Husička tak za své selhání dostane finanční trest ve výši jedné třetiny až celé odměny za řízení extraligového zápasu. Tedy pokutu v řádech tisíců korun. Zastavení činnosti mu ale nehrozí. "Zápas jinak špatně neodřídil a není u něj patrný pokles formy. Udělal ale hrubou chybu, za kterou zaplatí," vysvětlil Halas.

Situace s výkony rozhodčích není kritická

Podobné finanční tresty dostanou i další rozhodčí, kteří chybovali v minulých kolech. Komise totiž dala za pravdu zástupcům Plzně, Liberce a Karlových Varů, kteří si stěžovali na chyby Tomáše Turčana, Vladimíra Pešiny a Pavla Mikuly.

Liberci se nelíbilo, že karlovarský útočník Jan Košťál byl vyloučen pouze trest na pět minut a do konce utkání za faul na Richarda Rapáče, kterému způsobil otřes mozku, a nedostal trest ve hře. Severočeši navíc našli i dalších sedm Pešinových chyb.

Karlovy Vary nesouhlasily s posouzením faulu Jiřího Šlégra na útočníka Pavla Kumstáta, za který zkušený litvínovský bek dostal od Mikuly jen dvouminutový trest. Plzeň si poté stěžovala na Turčana po utkání na ledě Kladna.

Podle Halase však není situace s výkony rozhodčích kritická. "Blíží se vyvrcholení soutěže a je pravda, že chyby tady jsou. Spolupráce s kluby je ale dobrá a i díky jejich podnětům se k nim dostaneme a můžeme je hned veřejně a oficiálně zhodnotit," dodal Halas.

Reklama