Hlavní obsah

Evropské federace konzultovaly v Curychu nový návrh smlouvy s NHL

CURYCH

Novou strategii návrhu smlouvy mezi Mezinárodní hokejovou federaci a NHL o odchodu hráčů do zámoří ve čtvrtek konzultovali v Curychu zástupci evropských federací. Odmítavé stanovisko k současným podmínkám vedle Rusů, kteří se ke kontraktu už v minulých dvou případech nepřipojili, měli Švédové a Češi. Ze schůzky vyplynul nový návrh, který předloží generální sekretář českého svazu Martin Urban k posouzení Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje.

Článek

"Z jednání vzešel návrh vylepšení podmínek oproti minulé smlouvě. Ten předložím APK a pokud by jej schválila a stejně tak i ve Švédsku by byl přijat, odjela by s ním delegace v čele s prezidentem IIHF Faselem do zámoří a jednala by v NHL. Je to tak, že pokud by tam nebyl přijat, tak smlouva nebude," řekl Urban ČTK v telefonickém rozhovoru po jednání.

V současné době kontrakt mezi oběma stranami neexistuje. Nová smlouva byla sice loni v květnu ratifikována, obě strany však využily možnost uplatnit opci a tím ji zrušily. Evropanům vadila hlavně skutečnost, že do zámoří putuje stále mnoho hráčů, kteří pak končí v nižších soutěžích, což v důsledku ubližuje národním ligám. Z 59 evropských hokejistů, kteří podepsali před sezonou smlouvy v NHL, se jich do prestižní soutěže prosadilo jen šest. Sedm dalších se vrátilo do Evropy a zbylých 46 putovalo na farmu.

Vylepšit pozici klubů má posunutí termínu odchodu

Vylepšit pozici evropských klubů má v novém návrhu posunutí posledního možného termínu odchodu na 1. června. "Chceme také zvýšit kompenzaci za hráče, kteří končí na farmách. Jedná se o návrat k platbě 50 tisíc dolarů za hráče z prvního kola draftu, 100 tisíc dolarů z druhého a třetího a 150 tisíc za hokejisty od třetího kola dál," uvedl Urban. "Také chceme, aby NHL kompenzovala klesající kurz dolarů vůči koruně i vůči euru."

Pokud by se obě strany na nové smlouvě nedohodly, vyjednávaly by si podmínky odchodu jednotlivých hráčů samy evropské a zámořské kluby. "Kdyby došlo k dohodě, měla by se o jednu sezónu prodloužit a na nové jednání by tak bylo rok a půl času," dodal Urban.

Liga mistrů se bude hrát od nadcházejícího ročníku

Zástupci jednotlivých federací řešili i nově vznikající Ligu mistrů, která se bude hrát od nadcházejícího ročníku. Jak už bylo prezentováno při turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradu, v premiérovém ročníku se bude hrát bez kvalifikačních kol přímo v základních skupinách. Do nich bude rozděleno dvanáct týmů.

Česká republika, Rusko, Švédsko a Finsko mají zaručenou účast dvou týmů - mistra a nejlepší tým základní části soutěže. Dalšími účastníky budou šampióni Slovenska, Německa a Švýcarska. Rozhodnuto bylo i o dosud nejasném dvanáctém účastníkovi. "Bude to vítěz základní části ze Slovenska, Německa nebo Švýcarska. Tyto týmy si zahrají kvalifikační turnaj," řekl Urban.

Reklama

Související témata: