Hlavní obsah

Po uzávěrce přestupů hlásí extraliga návrat několika zvučných jmen

Tomáš HoráčekSport.cz

Posledním možným termínem, do kterého mohly extraligové a prvoligové hokejové kluby doplnit své kádry, byla půlnoc 31. ledna. Gong, který odzvonil hráčským přesunům, znamenal několik zajímavých přestupů a návrat známých jmen. Jan Novák, Andrej Podkonický či Miroslav Hlinka jsou největšími transfery, které byly před koncem přestupního termínu dotaženy do konce.

Článek

„Andrej chtěl ukončit ruské angažmá a dohodl se s Čechovem na rozvázání kontraktu. My jsme o něj projevovali dlouhodobý zájem a jsme rádi, že jsme se dokázali dohodnout. Smlouva má platnost do konce sezóny, ale jsme dohodnuti, že budeme jednat o jejím prodloužení,“ uvedl k přestupu Podkonického generální manažer Liberce Ctibor Jech na oficiálních stránkách klubu.

Devětadvacetiletý slovenský reprezentant oblékal devět měsíců dres ruského celku Viťaz Podolsk Čechov, v jehož barvách si stihl ze šestatřiceti startů připsat šest gólů a čtyři asistence.

Z mužstva naopak odešel do prvoligové Dukly Jihlava na hostování zkušený brankář Pavel Falta. Jihlavský odchovanec, jenž působil nejprve od počátku sezóny ve Vrchlabí, ale po zranění brankářské dvojky Bílých Tygrů Michala Fikrta byl stažen zpět do Liberce, se tak vrací do svého mateřského týmu.

Miroslava Hlinku zlákala do svých řad Sparta

Největším úlovkem pražské Sparty, která v letošní sezóně opět obhajuje mistrovský titul, se stal bývalý pardubický kapitán Miroslav Hlinka. Pětatřicetiletý útočník tak po propuštění z východočeského celku zůstal bez angažmá jen pár hodin.

„Taková změna dresu je zásahem do psychiky a když člověk není úplný flegmatik, hodně si to bere. Nyní se ale budu snažit být platným hráčem pro Spartu,“ řekl Hlinka pro Právo po svém přesunu do pátého týmu tabulky.

Vedení sparťanského týmu lovilo také v zahraničních vodách, kde do svých sítí lapilo Charlieho Cooka. Americký bek se přesunul do pražského celku z finského IFK Helsinky. V poslední možný termín naopak opustili sparťanskou soupisku útočník Jiří Zelenka s obráncem Tomášem Protivným. Oba hráči byli posláni na hostování do brněnské Komety.

Slavia hlásí návrat obránce Nováka

Největší posilou pražské Slavie se stal obránce Jan Novák. Do druhého celku extraligy zamířil osmadvacetiletý bek z finského Kärpätu Oulu, kde se pro omezení počtu cizinců nevešel do sestavy. „Těším se, že si opět zahraju český hokej, který mi vždycky nejvíc vyhovoval. Nemůžu se dočkat," řekl Novák pro ČTK.

Naopak jak chutná boj o záchranu si vyzkouší slávistický bek Roman Němeček, jenž by měl pomoci nováčkovi z Ústí nad Labem v bojích o udržení extraligové příslušnosti. „Celou sezónu jsme hledali beka - praváka, Roman Němeček naše předpoklady splňuje," informoval sportovní ředitel Slovanu Vladimír Evan na internetových stránkách klubu.

Dalším obráncem, který nebude se Slavií bojovat v blížícím se play-off, je Martin Hlavačka, který zamířil do Zlína.

V boji o udržení v lize by měli ústeckému týmu dále pomoci slovenský útočník Róbert Krajči, jenž přestoupil ze Žiliny, a Tomáš Káňa z Vítkovic. „Jde o rychlého a dravého útočníka. Má dobrou orientaci před brankou,“ krátce charakterizoval Krajčiho Evan.

Karlovy Vary posílil Polák z farmy Dallasu

Útočné řady mužstva Karlových Varů doplnil forvard Vojtěch Polák, jenž působil ve farmářském celku zámořského týmu NHL Dallas Stars. „Po sezóně mu končí smlouva a my se budeme maximálně snažit o to, aby ve své kariéře pokračoval v našem klubu,“ řekl k přesunu Poláka na západ Čech tiskový mluvčí Karlových Varů Holý na internetových stránkách klubu.

Tým již dříve opustili urostlý obránce Libor Ustrnul, který nabral směr IFK Helsinky, a bek Jan Zmeškal, jenž putoval do prvoligové Kadaně.

Druhý západočeský tým extraligy, plzeňský Lasselsberger, posílil z trápících se Pardubic urostlý zadák Marek Posmyk. „Máme tady s manželkou zázemí a rád bych zde někdy zůstal, ale tohle je všechno ještě daleko…,“ nechal se slyšet na oficiálním plzeňském webu po svém přesunu devětadvacetiletý bek, jehož práva patří Českým Budějovicím.

PŘEHLED ZAJÍMAVÝCH LEDNOVÝCH TRANSFERŮ:
Slavia Praha
útočníkJakub KlepišWashington Capitals - NHL
obránceJan NovákKärpät Oulu - FIN
Sparta Praha
útočníkMiroslav HlinkaPardubice
obránceCharlie CookIFK Helsinky - FIN
Liberec
útočníkAndrej PodkonickýVitjaz Podolsk Čechov - RUS
Karlovy Vary
útočníkVojtěch PolákDallas Stars - NHL
Plzeň
obránceMarek PosmykPardubice
Zlín
trenérRostislav VlachNitra - SVK
obránceMartin HlavačkaSlavia Praha
Litvínov
obránceIvan ŠvarnýTřinec
Ústí nad Labem
útočníkTomáš KáňaVítkovice
obránceRoman NěmečekSlavia Praha
útočníkRóbert KrajčiŽilina - SVK
útočníkMarek HovorkaLiptovský Mikuláš - SVK
brankářTomáš HiadlovskýSlovenská reprezentace U20

Reklama

Související témata: