Hlavní obsah

Byla Šlégrova branka na Slavii regulérní, nebo ne?

PRAHA

Běží padesátá minuta utkání, když rozhodčí Kubeš zdvihá svou ruku na znamení vyloučení jednoho ze slávistů. Litvínovští pokračují ve svém útočném snažení a obléhají branku Adama Svobody. Od modré si mezi kruhy najíždí Jiří Šlégr, ke kterému vzápětí doputuje puk zpoza branky. Litvínovský bek krátce napřáhne a tvrdou dělovkou prostřeluje Svobodu. Jak se po několika dalších minutách ukazuje, jedná se o vítězný gól.

Článek

Naprosto běžný gól, řekli byste si. Slávisté to ale po skončení zápasu viděli jinak. Stěžovali si, že před dosažením gólu měli již puk ve své moci. A rozhodčí Kubeš tak měl přerušit hru a faulujícího slávistu vyloučit. „Rozhodčí to měl určitě odpískat. Vždyť tím, kdo Šlégrovi přihrál, byl náš obránce Kadlec,“ vyprávěl slávistický navrátilec Jan Novák.

„Ten gól určitě byl kontroverzní a asi se o něm bude dlouho mluvit,“ bylo jasné i hlavnímu aktérovi celé situace Jiřímu Šlégrovi. „Jejich hráč to odehrál přímo ke mně a nenapadlo mě nic jiného, než vystřelit mezi betony brankáře,“ popisoval Šlégr. Podle něj ale vše proběhlo podle regulí a branka byla uznána správně. „Myslím, že v pravidlech stojí, že hráč musí mít kotouč v plném držení. A já myslím, že tomu tak nebylo. Kadlec to jen odpaloval,“ nabízí svůj pohled na situaci Šlégr.

Co říkají pravidla?
Dokončením akce družstvem, které má kotouč v držení, se rozumí, ze kotouče musí získat do svého držení, mít jej pod kontrolou nebo úmyslně jej zahrát hráč nebo brankář soupeřova družstva, anebo kotouč musí být zašlápnut.
Odrazení kotouče od kteréhokoli hráče soupeře, branky či hrazení není dokončením hry.

Co přesně se píše v pravidlech extraligy? „...musí kotouč získat do svého držení, mít jej pod kontrolou nebo jej zašlápnout...“ Pravdou je, že Kadlec plnou kontrolu nad pukem rozhodně neměl. Při souboji u mantinelu jej v tísni jen posunul ke Šlégrovi. Nutno ovšem přiznat, že drtivá většina tuzemských rozhodčích v podobných momentech přerušuje hru.

Ideální sestava 47. kola ELH podle Sport.cz:
R. Turek (Č. Budějovice - 7) - J. Šlégr (Litvínov - 3), R. Jareš (Znojmo - 4) - T. Netík (Sparta - 3), J. Šindel (Plzeň - 2), J. Balaštík (Zlín - 3).

Dalším klíčovým momentech byla podle obou stran neproměněná slávistická přesilovka 5 na 3, která trvala celé dvě minuty. „Stála nás potřebné tři body,“přiznal útočník Pražanů Jaroslav Bednář, který měl v utkání ještě jednu speciální motivaci. Pokud by vstřelil gól, skóroval by již v devátém po sobě jdoucím zápase a vyrovnal by tak rekord Viktora Ujčíka ze sezóny 1995/96. Proti Litvínovu se ale prosadit nedokázal.

„Nebudu nic nalhávat. Před zápasem jsem na to myslel. Bylo by příjemné dohnat Ujču, protože to je pan střelec a hokejová ikona,“ řekl Bednář. Že by před utkáním spoluhráče speciálně nabádal, aby mu více přihrávali, však odmítl. „Ono často čím víc chcete, kolikrát se vám daří méně. Holt se to nepovedlo, svět se nezboří. Mnohem víc mě mrzí, že jsme prohráli,“ litoval ztráty tří bodů Bednář.

Reklama

Související témata: