Hlavní obsah

Kouč Slavie Růžička si soupeře pro play-off nevybírá

PRAHA

Základní část hokejové extraligy se pomalu chýlí ke svému konci, a tak trenér Slavie Vladimír Růžička zhodnotil dosavadní sezónu svého týmu. Slávisté do soutěže vstoupili ve velkém stylu, v poslední době se ale potýkají s neefektivní koncovkou. Nervózní z toho ale Růžička není. „Jestli jsem nervózní, na to se mi zeptejte, až vypadneme v play-off.“ Slávistický trenér se pokusil o zbilancování dosavadního působení svých svěřenců v extralize.

Článek

V neděli jste odehráli poslední zápas před domácím publikum v základní části a je pomalu čas na bilancování. Jak by podle vás vypadalo?

V poslední době to není ono, ale buďme trochu při zemi. Začátek byl vynikající, teď už to není takové, jak jsme si představovali. Ale máme hodně času připravit se na vyřazovací boje. Čekají nás ještě tři zápasy venku a já pořád tvrdím jednu věc. Když chcete být úspěšní v play-off, musíte vyhrávat venku. Proto si to v těch třech utkáních můžeme vyzkoušet.

Forma Slavie přeci jen není taková, jaká byla na začátku sezóny. Nemáte z toho před blížícím se startem play-off trochu obavy?

Play-off pro nás vlastně začíná až za měsíc. To je dlouhá doba. Je pravda, že to není takové jako na začátku soutěže, kdy jsme jasně vyhrávali. Teď máme trošku problém s koncovkou. Ale nervózní z toho nejsem. To budu, až vypadneme (směje se).

I proto vám nyní hodně schází zraněný útočník Červenka, že?

Samozřejmě. Ale nemůžeme plakat nad tím, že Červenka nemůže hrát. Spousta týmů má zraněné hráče. Jako tým se s tím musíme vyrovnat, góly musí dávat někdo jiný. Hokej takový je, nedá se nic dělat.

Slavia je stále druhá, je pro vás prioritou tuto pozici udržet?

Samozřejmě by byla škoda, kdybychom z ní spadli. Ale zápasů zbývá ještě dost. Skončit do čtvrtého místa ale není jednoduché. Jdete na relativně slabší soupeře, ale liga je strašně vyrovnaná. Porazit vás může kdokoliv. Ale pro lidi je to zajímavé, mají se na co těšit.

Pokud byste skončili druzí, ve čtvrtfinále byste narazili na soupeře, který je zásluhou předkola rozehraný. Třetí místo sice zaručuje nerozehraného soupeře, případné semifinále byste ale s největší pravděpodobností začínali venku. Co je pro vás výhodnější?

Tohle je mi jedno. Jak už jsem říkal, liga je strašně vyrovnaná. Podívejte se, že Budějovice doma prohrály se Spartou. Ta vyhrála u nás, my naopak na jejím ledě. Doufám ale, že hokej bude v play-off gradovat.

Před sezónou jste vyhlašoval, že si musíte pohlídat vstup do soutěže. To se vám oproti minulé sezóně podařilo. Hraje pak mužstvo v závěru soutěže, ačkoliv na něj padne krize, víc v klidu, když ví, že má již nějaké body nahrané?

Máte pravdu, loni jsme se až do posledního kola třásli o umístění v první šestce. Nyní víme, že čtvrtfinále budeme začínat doma. Ale soupeře si rozhodně nevybíráme. Myslíte-li si, že když někoho porazíte v základní části čtyřikrát, že ho pak porazíte i v play-off, jste na omylu. Play-off je o něčem jiném. Prohrajete 4:0 na zápasy a je konec. Ten kdo přijde, přijde. Nemá cenu si vybírat. Pokud chcete jít co nejvýše, musíte vyhrát nad kýmkoliv.

Existuje však nějaký tým, který byste si přál s ohledem na vysokou návštěvnost v Sazka Aréně?

Co si budeme nalhávat, pro nás je atraktivnější soupeř Sparta a Pardubice. Co se týče lidí, je pro nás škoda, že Pardubice už to asi neuhrají. Nechme se ale překvapit, třeba i tak si cestu na stadión najde hodně lidí. Ale je jasné, že vyprodat stadión se rovná hrát se Spartou nebo Pardubicemi.

S jakou brankářskou dvojící pro vyřazovací část počítáte?

Včetně dvou gólmanů z Havlíčkova Brodu máme k dispozici čtyři gólmany. S mladým Dominikem Furchem už ale letos moc nepočítám, protože se připravuje na MS osmnáctek, aby se pokusili znovu nás vrátit do A-skupiny. Trenér Marek Sýkora s ním navíc počítá na důležitý post. Dvojkou tedy budou Suchan s Nerudou.

Mnoho expertů vás před vypuknutím soutěže podceňovalo, vy však hrajete na špici. Berete to i jako zadostiučinění?

Určitě. Celou letní přípravu jsme tomu velice tvrdě obětovali. Není ale jednoduché udržet mužstvo v permanentní koncentraci. Proto je nyní hodně důležité, abychom se vrátili trochu dolů, protože mi připadá, že hráči si, i pod dojmem aktuálního postavení v tabulce, až moc věří. Proto je podle mě hodně dobré hrát i na konci sezóny o postup do play-off, protože hráči ví, že musejí jít až na doraz. My Češi jsme totiž taková mentalita, že si trošku polevíme.

Přitom i los k vám v úvodních kolech nebyl příliš milostivý.

To je pravda. Hodně zápasů jsme kvůli předem domluvenému programu v Sazka Aréně museli hrát venku. V té čtvrtině jsme ale udělali asi devětadvacet bodů, což bylo velké překvapení.

Hodně vám zajisté pomohl i Radek Duda, který za Slavii odehrál zhruba čtvrtinu sezóny.

Určitě. Klukům, kteří s ním ve čtvrté lajně hráli, to strašně pomohlo. Hráli vedle klíčového hráče, který z nich navíc udělal lajnu.

Těsně před vypršením přestupů jste podepsali Jana Nováka. Jak jste s jeho výkony spokojený?

Jsme rádi, že se vrátil. Je to zkušený obránce, který nám pomůže v přesilovkách i obranné činnosti, navíc má výbornou střelu od modré. Obranné dvojice Kadlec - Žižka a Novák - Kolařík, to je hodně silná čtyřka. Věřím, že mladí hráči můžou vedle nich vyrůst.

Váš syn letos poprvé absolvoval celou sezónu v A-týmu Slavie. Jak jste s ním spokojen?

Nemá to jednoduché, ale myslím, že to poměrně zvládl. Musí ale na sobě hodně pracovat. Vše má před sebou, za čtrnáct dní mu bude teprve devatenáct let. Právě on nebo Jakub Sklenář jsou příkladem, že chceme zapojit mladé hráče. Nejde to ale dělat do nekonečna, protože mužstvo musí mít svou kvalitu, kterou dělají i zkušení hráči.

Už trochu přemýšlíte, na jakých hráčích byste chtěl postavit příští sezónu?

Je to těžký, máme určitý rozpočet. Já bych si třeba představoval dva tři hráče, které bych chtěl mít, ale musíte na to mít peníze. Proto chci pracovat s mladými hráči. Trošku blbé ale pro nás je, že když si hráče připravíte, nemáte šanci ho udržet.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec