Hlavní obsah

Hokejista Pavel Patera odpovídal čtenářům Sport.cz

PRAHA

Pavel Patera patří k ikonám zlaté hokejové generace z přelomu tisíciletí, na kontě má čtyři tituly mistra světa a zlatou olympijskou medaili z Nagana. Byl kapitánem reprezentace, ligové vavříny vybojoval doma, ve Švédsku i Rusku, vyzkoušel si také zámořskou NHL. Teď s parťákem Martinem Procházkou válí v mateřském Kladně. Ve čtvrtek Patera odpovídal v on-line chatu na otázky čtenářů Sport.cz.

Foto: PRÁVO

Pavel Patera

Článek

Nyní šestatřicetiletý Patera odstartoval svou hvězdnou kariéru v Kladně během sezóny 1990-91. Už za necelé čtyři roky vyhrál kanadské bodování, jež rok poté obhájil a ziskem 87 bodů dokonce útočil na historický rekord legendárního Milana Nového. Jeho útok s Martinem Procházkou a Otakarem Vejvodou byl ozdobou extraligy a celá řada se dostala i do národního týmu. Ve finále MS 1996 proti Kanadě pak Procházka po přihrávce Patery vstřelil rozhodující gól a zařídil první titul pro samostatnou českou reprezentaci.

On-line chat s osobností na Sport.cz:
Hokejista Pavel Patera

Patera si připsal asistenci také u dalšího historického triumfu českého hokeje, když po jeho přihrávce vstřelil Petr Svoboda vítěznou branku ve finále olympijských her v Naganu 1998. To už si šikovný centr kroutil druhý rok ve švédském AIK Stockholm a po sezóně se vrátil do české extraligy v dresu Vsetína, kde si s Procházkou splnili sen o ligovém titulu. V letech 1999-2001 se Patera pokoušel prosadit i v NHL, ale působení v Dallasu a Minnesotě se nevydařila.

Náladu si mohl poněkud spravit v ruském Omsku, kde strávil necelé tři sezóny a v té poslední v roce 2004 slavil opět po boku Procházky ruský titul. Mistrovskou medaili si nakonec potěžkal i ve Švédsku. Před dvěma lety se Kladno nedostalo do play-off a tak využil nabídku Färjestadu na prodloužení sezóny a završil ji třetím ligovým titulem z třetí evropské země. V současnosti je opět věrný dresu Kladna a jako jeho kapitán doufá i v jeho úspěch.

Reklama