Hlavní obsah

Budějovice vyhrály základní část, boj o předkolo nekončí

PRAHA

Hokejisté českobudějovického Mountfieldu porazili v nedělním 51. kole O2 extraligy Litvínov 2:0 a zajistili si první místo v základní části soutěže. Jihočechům by však prvenství zajistila i případná prohra, druhá Slavia totiž prohrála v Kladně. První nepostupová příčka patří i přes výhru 3:1 nad Zlínem Vítkovicím. Bokrošovi svěřenci ztrácí na desáté místo dva body. Naděje na účast v play-off zhasla pro Pardubice, kterým nepomohla ani výhra v Ústí.

Článek

V brance Českých Budějovice nastoupil proti Litvínovu místo jedničky Turka Jan Chábera a za svá záda nepustil ani jednu střelu Chemiků. Vyrovnaný duel rozhodl v prostřední třetině dvěma góly domácí útočník Viktor Hübl. Mountfield si tak zajistil nejen první místo po základní části, ale i účast v premiérovém ročníku hokejové Ligy mistrů.

Kladno před nedělními zápasy drželo desáté místo, které jako poslední zajišťuje účast v předkole play-off. Na Slavii Středočeši vlétli hned od začátku a po úvodní dvacetiminutovce vedli góly Diviše a Patery 2:0, v prostřední části přidal třetí gól Frolík. Za stavu 0:4 se v třetí třetině střelecky probudili i hosté, stačili ale jen snížit na 2:4. Konečnou podobu výsledku dal gólem do prázdné klece Pavel Patera.

Znojmo si zahraje předkolo play-off

Po pěti prohrách v řadě vypadly Vítkovice z elitní desítky. K uchování si naděje pro vyřazovací boje museli Ostravané porazit Zlín. Skóre se poprvé měnilo až v 31. minutě, kdy poslal domácí do vedení obránce Heš. Domácí v třetí třetině zásluhou Hrušky zvýšili na 2:0, pět minut před koncem však snížil Jaroslav Balaštík. Pro zlínského kanonýra to byl již 28. gól v sezóněa osamostatnil se tak v čele střelců. Na konečných 3:1 pro domácí uzavřel Krenželok.

Znojmu chyběly před zápasem s Karlovými Vary k jistotě postupu do předkola dva body. V 36. minutě vedli Orli zásluhou branek Bičánka, Pláška a Radka Procházky už 3:0, hosté ale dvěma góly ještě dokázali zápas zdramatizovat. V 57. minutě se navíc podařilo vyrovnat Melenovskému. O minutu později ale vrátil domácím vedení Martin Růžička, stav 4:3 vydržel až do konce. Znojemští si tak zajistili účast v předkole play-off.

Šance Pardubic definitvně zhasly

Ústí nad Labem přivítalo Pardubice, které stále bojovaly o předkolo play-off. Domácí sice dvakrát vedli, Pardubice ale dokázaly pokaždé vyrovnat, v poslední třetině je navíc do vedení 3:2 poslal Tvrdík. Na konečných 4:2 uzavřel Rolinek. I přes výhru si ale lonští finalisté předkolo play-off nezahrají, čeká je pouze skupina o jedenácté až čtrnácté místo.

V brance Sparty, která přivítala o předkolo bojující Třinec, se objevil Tomáš Duba. Ten nedochytal páteční zápas ve Znojmě, jelikož byl zasažen pukem do krku. První gól inkasoval sparťanský brankář v 27. minutě z hole Korhoně. Druhý gól Ocelářů přidal ještě v druhé třetině Malec, na 3:0 pro hosty upravil na počátku třetí třetiny Martynek. Třinec tak slaví účast v předkole play-off.

O dvě místa v předkole svede boj Plzeň, Kladno a Vítkovice

Liberec na svém ledě přivítal o play-off bojující Plzeň a toužil přerušit sérii osmi zápasů bez vítězství. Za třemi body nasměrovali Tygry svými góly v úvodní třetině Šachl s Pabiškou. Domácí si vedení udrželi až do konce, zvítězili 4:2. V tabulce jim tak patří celkově třetí příčka, Plzeň bude muset o postup do play-off bojovat až do posledního kola.

Po předposledním kole základní části je tak jisté, že vítězem je českobudějovický Mountfield. Čtyřčlennou skupinu o baráž vytvoří Pardubice, Zlín a Ústí nad Labem. Tyto týmy doplní neúspěšné mužstvo v boji o předkolo play-off. O dvě volná místa v desítce budou v posledním kole bojovat Plzeň (přivítá Spartu), Kladno (hostí Pardubice) a Vítkovice (hrají doma se Slavií). Dvaapadesáté kolo je na programu ve čtvrtek, všechny zápasy startují opět v 17:30.

Hokejová extraliga, 51. kolo:
Sparta Praha - Oceláři Třinec 0:3on-line
Branky: 28. Korhoň, 35. Polanský, 42. Martynek.
Mountfield Č. Budějovice - Litvínov 2:0on-line
Branky: 25. a 31. V. Hübl.
Slovan Ústečtí Lvi - Moeller Pardubice 2:4on-line
Branky: 4. V. Novák, 36. Janků – 22. Koukal, 38. Cetkovský, 43. Tvrdík, 57. Rolinek.
Znojemští Orli - Energie K. Vary 4:3on-line
Branky: 20. Bičánek, 28. Plášek, 36. R. Procházka, 58. M. Růžička – 39. Kraft, 44. Košťál, 57. Melenovský.
Vítkovice Steel - RI Okna Zlín 3:1on-line
Branky: 31. Heš, 46. R. Hruška, 57. Krenželok - 56. Balaštík.
Bílí Tygři Liberec - Lasselsberger Plzeň 4:2on-line
Branky: 5. Šachl, 15. Pabiška, 37. Pletka, 42. Dušek – 22. Divíšek, 44. Fabuš.
Geus Okna Kladno - Slavia Praha 5:2on-line
Branky: 7. Diviš, 19. a 60. Patera, 36. Frolík, 42. Kuchler – 51. Micka, 54. D. Hruška.

Reklama