Hlavní obsah

Hokejoví experti nevěří v boji o předkolo Vítkovicím

PRAHA

Až poslední kolo hokejové extraligy odhalí definitivní obsazení předkola play-off. O dvě volná místa mezi sebou ve čtvrtek svedou na dálku boj tři týmy. Redakce Sport.cz proto oslovila hokejové experty, aby před rozuzlením soutěže zhodnotili postupové šance Kladna, Plzně a Vítkovic. „Myslím, že vyhrajou všechny tři týmy, a proto nepostoupí Vítkovice. Jejich výsledky se po celou sezónu pohybovaly ve vlnách,“ říká Pavel Richter, bývalý útočník Sparty a dnes televizní spolukomentátor.

Článek

Nejlepší výchozí pozici má před posledním kolem Kladno. V domácím zápase s Pardubicemi mu stačí pouhý bod. „Kladno je pro mě obrovské překvapení. V dobrém,“ chválí Středočechy Richter. V jednu chvíli se přitom Müllerův tým pohyboval až na posledním místě a blíže než k bojům o play-off měl ke skupině o baráž.

„Je vidět, že ačkoliv jsou Patera s Procházkou staří kořeni, pro Kladno znamenají hrozně moc,“ vyzdvihuje Richter zkušené duo. Proč ale dvojice P+P takto netáhla mužstvo i v úvodu sezóny? „Tihle starší hráči přes léto ani moc netrénovali, nahoru je nakoplo až penzum odehraných zápasů,“ myslí si bývalý hráč Sparty.

Stejně bodů jako Kladno má i Plzeň, ta ale k jistotě postupu potřebuje porazit Spartu. „Nebude to mít lehké, ale Sparta závěr trochu vypouští. Možná se šetří, možná nechce, aby se jí někdo zranil,“ uvažuje Richter. Západočechům by postup přál ještě z jednoho důvodu. „Plzeňské publikum, které je společně s Pardubicemi jedno z nejlepších, by si play-off zasloužilo,“ říká.

Pokud by Plzeňané závěrečné kolo nezvládli, ve vyřazovacích bojích by chyběli již počtvrté v řadě. „To by pro Plzeň byla tragédie. Ale já myslím, že to nakonec urve,“ tvrdí Richter. Stejného názoru je i Josef Augusta, který s národním týmem vyhrál tři tituly mistra světa. „Plzeň a Kladno k tomu mají nejblíže.“

Vítkovice prý již ztrátu nestáhnou

Nejtěžší úlohu tak mají Vítkovice. Ani případná výhra nad Slavií jim nemusí zaručit postup. „Vidím to tak, že nepostoupí,“ myslí si Richter a vzápětí přidává vysvětlení. „Zatímco všechny tyto tři týmy hrají o život, jejich soupeři se už spíše šetří. Proto si myslím, že Kladno, Plzeň i Vítkovice vyhrají. Já si na to dokonce i vsadím,“ přisazuje si. S tím, že situace Moravanů je značné komplikovaná, souhlasí i Augusta. „Mají to hodně složité. Jejich postavení mě ale dost překvapuje. Mají zkušené mužstvo, dobrého brankáře. I útok je kvalitní.“

Tým okolo střelců Ujčíka a Petra Hubáčka podle Richtera nejvíce srážela nevyrovnanost výkonů. „Celou sezónu se mužstvo pohybovalo ve vlnách. Vyhrálo dva zápasy, prohrálo čtyři, vyhrálo dva... S tím potom souvisí i menší sebedůvěra.“ Od nového roku u týmu skončil Miroslav Fryčer, kterého na trenérském postu nahradil Ernest Bokroš. Vítkovicím výměna pomohla, mužstvo začalo především méně inkasovat.

„Ernest je známý tím, že hodně dbá na obranu. Po jeho příchodu začaly hrát víc odzadu a vyplatilo se jim to,“ říká Richter. Soustředění se na obrannou činnost ale zároveň snížilo počet vstřelených branek. „To je právě jedno s druhým. Vítkovice čekají na přesilovku, brejk. Vědí, že na dva tři góly musí vyhrát zápas.“

Augusta: Pardubice neměly dobře sestavené mužstvo

S předstihem si naopak přímý postup do play-off zajistil Litvínov, který v uplynulých dvou sezónách ve vyřazovacích bojích chyběl. „Tým je druhý rok pohromadě a to je velké plus. Litvínov stáhl všechny hráče, které měl v extralize. Před sezónou nedělal žádné velké nákupy, jen se vrátili vlastní odchovanci,“ vypočítává silné stránky Chemiků Augusta.

Účast v předkole má jistou i Znojmo. Tomu se přitom v rozhodující části sezóny zranili brankář Trvaj s kapitánem Dopitou a Sýkorův tým mnozí zatratili. Ne však Augusta. „Vždycky, když se něco podobného stane, mužstvo se ještě více semkne. Orli navíc nemají špatné hráče. To, že je tým silný, ukázala například jasná domácí výhra 7:2 nad Spartou.“

Největším zklamáním se naopak staly Pardubice. Loňský vicemistr musel úvodní čtvrtinu kvůli rekonstrukci své haly odehrát na hřištích soupeřů, tým navíc těsně před vypuknutím soutěže zasáhla smrtelná autonehoda spoluhráče Čecha. I proto se nakonec vyřazovací boje obejdou bez Východočechů. „Pardubice dojely na špatný začátek, navíc mužstvo nebylo až tak dobře sestavené,“ myslí si Augusta.

Kostra týmu se opírala o tahouny z úspěšné loňské sezóny, ani ti ale Pardubice do play-off nedotáhli. „Není to mužstvo, které se dokáže dostat z větších nepříjemností. Ale výše být Pardubice určitě měly,“ uzavírá Augusta.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Třinec - Pardubice 0 : 0 20. min Živě
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice