Hlavní obsah

Hokejisty Vítkovic čekají změny v kádru i ve vedení

OSTRAVA

Perné léto mají před sebou hokejisté Vítkovic. Druhá neúčast mužstva v play-off extraligy za sebou se zřejmě odrazí ve výrazné obměně hráčského kádru, ale dost možná i na změnách ve vedení klubu. "Řešíme trenérskou otázku, ale je i představa, že přijde nový generální manažer," naznačil šéf klubu František Černík.

Článek

Poté, co tým s řadou dobře placených hvězd opět nedosáhl na desáté místo a na play-off, už vedení klubu evidentně došla trpělivost. "Budou změny, jinak to nejde," řekl novinářům Černík.

Kontrakty v Ostravě končí devíti hokejistům: obráncům Michalu Gulašimu, Petru Jurečkovi, Jiřímu Hešovi, Petru Kubošovi, Michalu Novákovi, Jaroslavu Mrázkovi a útočníkům Romanu Šimíčkovi, Martinu Tomáškovi a Ivo Prorokovi. Sotva zkrachovala snaha mužstva o postup do play-off, Černíka hned podráždila jednání o nových smlouvách.

Některé požadavky hráčů jsou podle Černíka výsměchem klubu

"Jestliže Gulaši měl roční plat 1,5 miliónu a po takové zpackané sezóně má požadavek na šest, nebo přijde Jurečka a chce měsíčně o sto tisíc více, je to výsměch klubu. Takové částky nejsme schopni akceptovat," prohlásil Černík. "Někteří hráči nám nebudou prodlužovat smlouvy, respektive my nebude akceptovat jejich navýšení. Některým hráčům chybí soudnost a tady pravděpodobně nezůstanou. Budou muset odejít," řekl Černík.

Ze spirály nadsazených smluv se však jen tak nevymaní. I když Vítkovice okysličí kádr novou krví, hráče klub musí přivést od konkurence. "Smlouvy jsou postavené bohužel v celé extralize tak, že si hráči vybírají kluby. Vidím to tak, že smlouvy jsou špatné, ale hráči jiné podepisovat nebudou. Když jsme přišli s něčím jiným, tak agenti hned dělají stávky. Kluby jsou dneska bohužel vydírány hráči," připustil Černík.

Neúspěch po sportovní i ekonomické stránce

Vítkovice cítí neúspěch na sportovním poli i v ekonomické sféře. Černík přiznal, že na další sezónu mají garantováno zatím jen 30 procent letošního rozpočtu. "Ztráty momentálně nejdou vyčíslit. Se sponzory budeme jednat, ale pravda je taková, že 70 procent z rozpočtu, se kterým jsme šli do této sezóny, nám zatím chybí. Uvidí se přes léto, čekají nás jednání s našimi partnery," uvedl Černík.

Komplexní analýzu letošních výsledků bude mít vedení k dispozici až příští týden. "To co jsme letos odehráli venku, byla největší katastrofa za dvacet let, co jsem u vítkovického hokeje. Ani jeden trenér nedostal z mužstva více, střelecký průměr byl i v posledních zápasech hrozný," tvrdil Černík. Znepokojil ho navíc další poznatek. Specialista, který třicet let sleduje fyzickou připravenost vítkovických hokejistů, ho omráčil tvrzením, že trénovanost dnešních hráčů je o padesát procent menší než kdysi. "To srovnání je naprosto katastrofální. Zrovna dneska to vyjel z počítače a na pondělí už jsme si domluvili schůzku," poznamenal Černík.

Bokroš pravděpodobně skončí

Snad i s ohledem na to se bude vybírat nový kouč. Ernest Bokroš, který v lednu vystřídal Miroslava Fryčera, má smlouvu jen do konce sezóny. Černík nosí v hlavě i vizi, že klubu bude šéfovat nový generální manažer. "Letos nám to chybělo. Mužstvo jsme vloni poskládali s Mirkem Fryčerem a věřili, že bude kvalitní. Kde se stala chyba a proč to nedopadlo, když klub pro hráče v přípravě udělal první poslední, to je otázka. Hodnocení budu mít příští týden," dodal Černík, kterému čas na klubové povinnosti ukrojí kandidatura na post předsedy hokejového svazu. "Taky je to jeden z důvodů, ale i kdybych se jím nestal, tak si myslím, že nový generální manažer bude tak jako tak," dodal Černík.

Reklama

Související témata: