Hlavní obsah

Nedvěd: Zlatý hattrick by byl hezký, ale cesta je daleká

PRAHA

Pokus o útok na zlatý hattrick načnou hokejisté Sparty v pondělí ve čtvrtfinálové sérii extraligy proti Liberci a svůj přínos týmu chce prokázat i největší předsezónní posila šampióna z posledních dvou let Petr Nedvěd. Šestatřicetiletý centr, který strávil téměř celou kariéru v NHL, si v tuzemsku zahraje play-off potřetí.

Článek

V roce 1998 při krátkém působení ve sparťanském dresu ztroskotal v semifinále na Vsetínu, před třemi roky při výluce v zámořské soutěži Sparta vypadla překvapivě s Vítkovicemi. Svůj třetí atak na nejvyšší pozice začne Nedvěd proti klubů, který jej vychoval.

I když to pro něj nebude obyčejný souboj play-off, bude se snažit to tak brát. "Budu mít se Spartou, protože za ni teď hraju, stejnou motivaci porazit Vary nebo Liberec. Ale samozřejmě je série s Libercem extra v tom, že jsem tam vyrůstal a strávil jsem tam většinu času. Je to něco víc," přiznal Nedvěd v rozhovoru s novináři. "Jde to ale stranou. Musím se soustředit, abychom vyhráli a já i tým jsme hráli co nejlépe."

Nedvěd považuje za špičku extraligy Spartu s Libercem

Už čtvrtfinále tak přinese klání celků s vysokými ambicemi. "Sparta a Liberec, to je špička extraligy. Kdo projde dál, toho to ještě víc nakopne a bude to velké plus do dalších bojů. Na druhou stranu to může stát oba hodně sil," uvedl třetí nejproduktivnější český hráč v historii NHL.

Severočeši v minulých dvou letech dvakrát vyhráli základní část, ale do finále play off ještě neprošli. Loni v semifinále ztroskotali právě na Spartě. "Pro Liberec je možná trošku výhoda, že skončil třetí. Z prvního místa na něj byl možná takový tlak, že musí do finále. Oproti nám ale odehrál základní část líp a je jednoznačným favoritem. Od brankáře, přes obranu a všechny čtyři vyrovnané lajny mají výborné mužstvo," řekl Nedvěd.

Nic na tom podle něj nemění fakt, že se Bílým Tygrům nevydařila poslední čtvrtina dlouhodobé soutěže, protože se na tom podepsala rozsáhlá marodka. "Když chybí ze základního kádru sedm klíčových hráčů, tak se to musí někde odrazit. Někdy stačí, když schází jeden nebo dva."

Sparta potřebuje zlomit sérii čtyř porážek

Spartě se v poslední době také nedařilo, má za sebou čtyři porážky po sobě. "Nevyšlo nám to a nehráli jsme dobrý hokej. Před reprezentační přestávkou se nám dařilo a doufáme, že to nějak prolomíme, protože vždycky po pauze jsme z nějakého důvodu nezačali dobře. Doufejme, že teď přišla vhod. Potřebovali jsme trošku potrénovat a dostat se z těch posledních zápasů," řekl Nedvěd.

Jak na tom oba sokové jsou, naznačí pondělní a úterní duely v Liberci. Domácí tým se chystá soupeře oslnit v hledišti "bílým peklem". Fanoušci dostanou bílá trička a podle vzoru ze zámoří mají mávat nad hlavou i ručníky. "Doufám, že až budeme vyhrávat, že tam ty bílý ručníky nahážou na led," vtipkoval Nedvěd.

Za svou bohatou kariéru ještě neprožil bývalý hráč Vancouveru, St. Louis, New York Rangers, Pittsburghu, Edmontonu, Phoenixu či Philadelphie zlatou radost. Nejblíže byl vítězství v roce 1994 na olympijských hrách v Lillehammeru, kde v dresu Kanady musel strávit finálovou porážku po samostatných nájezdech se Švédskem. Motivaci má obrovskou. "Ale zápasy play off mají samy o sobě obrovský náboj. Člověk kvůli nim hraje celou sezonu. Je to jiné, než když hraje nějaký třeba desátý zápas v říjnu nebo listopadu," uvedl.

Spoluhráčům, kteří zvedali nad hlavu pohár už v minulých dvou letech, prý rozhodně chuť na další triumf také nechybí. "Je to spíš naopak. Když to jednou vyhrajete, tak víte, jak sladké to je a pak by nejradši to ty mančafty vyhrávaly každý rok, ale samozřejmě to nejde," prohlásil Nedvěd. "Samozřejmě by byl zlatý hattrick hezký, ale nebudeme to nijak předvídat. Musíme se soustředit na první zápas v Liberci a ta cesta je ještě hodně daleká, zdlouhavá a uvidíme, jak se nám bude dařit."

Ze Sparty odešla před sezónou většina hvězd

Spartu loni opustily klíčové osobnosti - Jaroslav Hlinka, Jan Hlaváč a Ondřej Kratěna. Lednový turnaj Super Six v Petrohradu, kde prohrála až ve finále s Magnitogorskem, ale ukázal, že tým sílu má. "Petrohrad je povzbuzení. Odešli klíčoví hráči, ale na to nemůžeme hrát. Věděli jsme to hned od začátku, že tady nejsou a nebudou. Dostali šanci jiní. Je to pro nás výzva," prohlásil s 20 trefami druhý nejlepší střelec týmu v sezoně.

Očekávání od Nedvěda však bylo vyšší než 25 bodů z 45 utkání a prokázat své kvality může v nadcházejícím období. Na tlak okolí je zvyklý. "Klíčoví hráči s úspěchem sklidí více ovoce a s neúspěchem více kritiky. Asi to tak je a mělo by být. Já nad tím nepřemýšlím, to jde s tou naší prací," řekl Nedvěd, který se chystá dnes naposledy před play off oholit. Další rituály rád převezme s týmem. "Jestli je nějaký na play off, tak se toho rád zúčastním," dodal.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín