Hlavní obsah

Tygři na úvod čtvrtfinále Spartu rozsápali a ujali se vedení

LIBEREC

První zápas čtvrtfinále ČP play-off hokejové extraligy zvládl lépe Liberec, který na úvod série porazil na vlastním ledě pražskou Spartu 4:1. Hosté nastoupili bez brankářské jedničky Duby a náhradník Martin Štefl nedokázal nájezdům domácích hráčů čelit. Na dvě branky domácího týmu přihrával obránce Boris Žabka. Druhý zápas série se hraje v úterý opět v Liberci.

Článek

Domácí se za podpory bíle nastrojeného publika pustili do Sparty pěkně zostra, Čermák už po pár vteřinách minul zcela odkrytou branku. Jenže i přesto, že se hosté museli v zápase obejít bez brankářské jedničky Tomáše Duby a lídra útoku Michala Sivka, na libereckých hráčích ještě trochu ležel respekt z úřadujícího šampiona. V přesilové hře domácích se Tygři takřka k ničemu nedostali a krátce poté Vaic z blízkosti přestřelil Pincovu branku. V deváté minutě navíc ujel obraně Ton a trefil břevno.

Byli to ale nakonec přece jen domácí, kdo otevřel skóre zápasu. V jedenácté minutě vyrazil Štefl střelu Pabišky k najíždějícímu Jirušovi a tomu stačilo trefit prázdnou bránu. Za necelou minutu už to bylo o dvě branky. Tentokrát střílel obránce Žabka, a vyražený kotouč usměrňoval Nedorost. V šestnácté minutě se po přihrávce Pletky dostal do dobré střelecké pozice Čermák, ale tentokrát sparťanského náhradníka neprostřelil. Šachl zase zcela sám před brankou přestřelil.

Štefl na liberecké střelce nestačil

Zákonitě tak musel přijít trest. V 26. minutě tečoval Melichárek Nedvědovu střelu z úhlu tak šikovně, že Pinc jen promáchl lapačkou. Na druhé straně mohl kontrovat Plodek, jenže trefil Štefla jen do masky. Úspěšnější byl pár vteřin poté dělovkou od modré Hunkes. V polovině zápasu už to bylo o tři branky, když Šachl v přesilové hře správně usměrnil Žabkovu střelu.

Nezkušený Štefl nedokázal mužstvo v důležitých okamžicích podržet a jeho spoluhráči se navíc těžce potýkali s důrazným forčekinkem domácích Tygrů. A když už se sparťané přece jen dostali do šance, spolehlivě zasáhl jinak ne příliš zaměstnaný Pinc. Tak jako při dorážení Štrby v přesilovce těsně před druhou přestávkou.

Od 47. minuty hrála obě mužstva ve čtyřech a Sparta byla blízko ke zkorigování stavu. Pinc ale na Vykoukalovu tečovanou střelu zareagoval včas. Nepřekonán zůstal i během přesilové hry hostí, kdy na něm postupně ztroskotali Netík a Melichárek. Změnu skóre však už nepřinesly ani dvě početní výhody za sebou ve prospěch Liberce.

ČP play-off, čtvrtfinále - 1. zápas:
HC Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Jiruš (Pabiška), 12. Nedorost (Žabka), 27. Hunkes (Víšek), 30. Šachl (Žabka) - 26. Melichárek (P. Nedvěd). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek. Vyloučení: 9:13. Využití: 1:0. Diváci: 7 500 (vyprodáno)
Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Derner, Zíb - Čermák, Pabiška, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Dušek, Kašpařík, Nedorost - Bartovič, Blatný, Šachl. Trenér: Dušan Gregor.
Sparta: Štefl - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Hanzlík, Cook, Černošek, Stehlík - Melichárek, P. Nedvěd, M. Hlinka - Ton, Štrba, Netík - Dragoun, Langhammer, Vaic - Hromas, Švagrovský, Podlešák. Trenér: František Výborný.
Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: