Hlavní obsah

Jan Novák věří v hesla napsaná na své holi

PRAHA

Když se na konci základní části vracel z nevydařených zahraničních angažmá, Vladimír Růžička si od něj sliboval zkvalitnění defenzivy a především vynikající střelu od modré. V prvním čtvrtfinálovém zápase s Třincem svoji úloha Jan Novák splnil dokonale. V první dvacetiminutovce zlomil odpor Ocelářů dvě přesnými ranami a vnesl do slávistického týmu klid. Po utkání pak věčný smíšek oplýval dobrou náladou. „Jestli jsem myslel na hattrick? No jasně! Pak bych myslel ještě na čtvrtý gól,“ smála se slávistická hvězda zápasu.

Článek

Čekali jste, že se zápas bude od úvodních minut vyvíjet tak jednoznačně?

Ten zápas nebyl jednoduchý, v druhé a třetí třetině to byl vyrovnaný hokej. Měli jsme štěstí, že nám tam v úvodu napadaly tři góly.

Všechny góly v první třetině jste dali po střelách od modré čáry. Je právě toto recept na třineckého brankáře Vojtka?

Byli jsme domluvení, že všichni budeme co nejvíce střílet a útočníci se budou tlačit do branky, aby doráželi puky nebo co nejvíc stínili brankáři. Záleží ale na centrovi, jestli v útočném pásmu vyhraje buly.

Letos jste měli s Třincem negativní bilanci. Ze čtyřech zápasů jste třikrát prohráli. Nepanovaly z této negativní bilance obavy?

Tohle je play-off. Že bychom se nějak třásli nervozitou, se říct nedá.

Před startem série jste dvanáct dní nehráli ostrý zápas. Jaká byla atmosféra v kabině?

Všichni byli hladoví a těšili se. To bylo vidět i v tom začátku zápasu, první třetinu jsme hráli skvěle. Pak už jsme se snažili bránit a nedostat gól. Vyšlo to.

Pamatujete si, kdy naposledy jste dal v jednom zápase dva góly?

Trénink nemyslíte? (směje se). To teda nevím. Vlastně jo! Před dvěma lety ve finále se Spartou.

Nepomýšlel jste na hattrick?

No jasně! To je samozřejmý! Pak bych myslel ještě na čtvrtý... (znovu se směje)

V základní časti jste dal za pět zápasů jeden gól, nyní hned dva. Takový průměr bude asi těžké udržet.

To asi jo. Udělám ale všechno pro to, abych si ho udržel.

Po vaší druhé trefě ztrestal brankář Vojtek svého spoluhráče Kundrátka ranou holí. Všiml jste si?

Viděl jsem to pak na kostce. Jestli nám tohle dělá Adam Svoboda? Zatím to neměl zapotřebí. Možná by nám to taky udělal, to se ale musíte zeptat jeho. Ale myslím že ne.

Čekáte ve čtvrtek těžší zápas?

Určitě. Už na konci utkání bylo vidět, že Třinec přitvrdil, dohrával všechny osobní souboje. Takové to asi bude i v dalších zápasech.

Co jste říkal na návštěvu?

Myslíte u mě doma? (znovu se rozesměje) Čekal jsem, že bude víc lidí. Ale dost lidí sedělo i nahoře na ochoze, takže sedm tisíc vlastně není tak špatné číslo.

Za vašeho dřívějšího působení ve Slavii jste proslul tím, že jste měl na své hokejce napsané různá motta a hesla. Bylo tomu tak i nyní?

Něco jsem tam zase měl. Michal Vondrka mi tam píše, abych střílel ze všeho. Nebo tak něco. Věřím, že to pomáhá. Jinak bych to nedělal.

Mužstvo před vyřazovacími boji zvolilo nejrůznější vlasové kreace. To byla koordinovaná akce?

Řekli jsme si, že do třiceti let si musí každý na hlavě něco udělat. Buď si ji oholí nebo si na ní udělá pruh, nebo si ji obarví. Já jsem si ji obarvil. Jako vždycky.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice