Hlavní obsah

Čtvrtý krok bývá nejtěžší, uvědomuje si liberecký kapitán Čermák

PRAHA

Jako správný kapitán vedl Leoš Čermák svůj tým ve třetím zápase na ledě Sparty. Na první gól nejprve přihrál Andreji Podkonickému, druhou trefu posléze přidal sám. Byť mu k tomu vydatnou měrou pomohl domácí obránce Jerofejevs, který si Čermákovu přihrávku nešťastně srazil do vlastní sítě. Liberec tak po pátečním duelu vede v sérii už 3:0 na zápasy, Čermák ale rezolutně odmítá domněnky, že o postupujícím je už rozhodnuto. „Nesmíme si myslet, že už je to hotové. Čtvrtý krok bývá nejtěžší,“ zůstává nohama na zemi liberecký kapitán.

Článek

Leoši, váš gól na 2:1 byl hodně šťastný, za Dubova záda se odrazil po teči sparťanského bránce Jerofejevse. Chtěl střílet, nebo jste někomu přihrával?

Zprava tam sjížděl Venca Pletka a chtěl jsem mu to dát žabkou přes hráče. Jejich bek si to ale srazil kolenem do brány, takže to bylo velice šťastné.

Za necelou minutu jste navíc přidali třetí gól. To musel být pro Spartu velká rána, že?

Určitě. Tyto dva slepené góly nás dostali nahoru. Sparta pak věděla, že musí, a dala do toho všechno. Poté, co jsme inkasovali v oslabení, to bylo drama až do konce.

Bylo těžké ubránit poslední minutu, ve které vás domácí mohutně svírali?

Sparta střílela ze všeho, navíc hrála power-play. Marek Pinc to tam jednou chytil až na brankové čáře. Byla to občas trma vrma, ale nakonec jsme to uhráli, což je super.

Zápas jste odehráli velmi trpělivě, když jste byli v úzkých, často jste si pomohli zakázaným uvolněním. Byl to záměr?

Ano. Trpělivost je důležitá. když hrajete venku, nemůžete otevřít hru. Je lepší hrát jednoduše, než něco ve vlastním pásmu vymýšlet.

Tato taktika vám zatím vychází skvěle, nad obhájcem titulu vedete 3:0 na zápasy.

Prosazujeme se střelecky, jsme i o trochu šťastnější. Velice dobře nás navíc drží Marek Pinc, což je základ. V sobotu to budeme chtít rozhodnout.

Povzbuzuje vás v tom i fakt, že zatím žádný tým v historii česká extraligy nedokázal otočit nepříznivý stav 0:3?

Nevím, tuhle historii neznám. Čtvrtý krok je ale vždycky nejtěžší, musíme se na to soustředit. Nesmíme si myslet, že už je to hotové.

Z hlediště bylo patrné, jak moc jste se soustředili na úvod zápasu. Byl to součást plánu?

Určitě. Od toho se odvíjí zápas. Kdybychom byli pasivní, soupeř by vycítil, že má šanci. To jsme nechtěli dopustit. Chtěli jsme stejné jako Sparta hrát aktivně a kontaktně, takže to ze začátku bylo dost o srážkách.

Lišil se nějak zápas na Spartě od těch domácích?

Venku se hraje jiným stylem. Sparta byla mnohem aktivnější , my jsme naopak hráli více do obrany.

Oproti minulým sezónám vypadá herní projev Liberce mnohem vyzrálejším a sebevědomějším dojmem. Souhlasíte?

Ještě bych to nehodnotil. Někdy nás soupeř přestřílí a góly dáme my. Loni nebo předloni tomu bylo naopak. Ale mám pocit, že jsme vyzrálejší a věřím, že to vyhrajeme.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín